Разбуђивање: Силовање Србкиња у Херцеговини 1992 - www.zlocininadsrbima.com


Емисија на препоруку


Разбуђивање: Силовање Србкиња у Херцеговини 1992У  17. емисији емисији "Разбуђивање" гост је била Олгу Драшко, бивша логорашица хрватског концентрационог логора за Србе - Дретељ у Херцеговини. Била је то прва емсија Разбуђивање на терену.

Др. Олга Драшко је ратни страдалник и свједок ужаса босанско-херцеговачког рата. Она је у специјалном хрватском затвору Дретељ, општина Коњиц провела 2.5 мјесеца гдје је прошла најстрашније муке као из хорор филмова.

Испричала је детаљно своју исповјест од тога како је ухапшена почетком маја мјесеца 1992. године у Чапљини, потом опљачкана и одведена у Дретељ. Тамо је силована безброј пута од умоболника који су били више слични зверима из прашуме него ли људским бићима. Њен супруг Лазар Драшко за вријеме њеног тамновања је водио надљудску борбу да се она ослободи, јер су хрватски злочинци скривали пред међународним комисијама Олгу не желећи да она изађе ван и свједочи о томе шта је прошла.

Поред ње, у самом дретељском логору она је лично видјела мучења и других српских цивила, као и довођење њених комшија брачног пара Кузман: Никола и Душанка, који су послије неколико дана одведени ван логора, а касније су пронађени и идентификовани њихови лешеви.

Олга Драшко је угледала слободу 18. аугуста 1992. године код Стоца. И тај детаљ када је ослобођена је Олга испричала пред камерама.

Након тога је услиједила правна борба за истину и кажњавање монструма из Дретеља, која и дан данас траје.

Ово је емисија која се препоручује пријатељима, да се не заборави и не понови.ЗЛОЧИНИ ХРВАТСКИХ СНАГА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1991-1996

Видово село - Бравнице - Брадина - Купрес - Мостар - Мркоњић Град - Ледићи - Петровачка цеста

Чардак - Босански Брод - Челебићи - Дретељ - Олга Драшко - Милорад Пајчин - Брчански злочинци

Брчко - Љубушки - Орашје - Оџак - Цинцар - Младен Маркач - Анте Готовина - Добросав Парага

Од логора до логора - Одбрана Херцеговине - Јаук - Мостарска црква - Стан' Неретво - Тигар

Мате Бобан - Јадранко Прлић - Јусуф Празина - Дамир Крстичевић - Валентин Ћорић - Азра

 Миљенко Филиповић - Тихомир Блашкић - Иван Кораде - Крешимир Зубак- Младен Налетилић

Миливој Петковић - ХВО

 ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
HRVATSKI ZLOCINI
DRETELJ
BOSNA I HERCEGOVINA
HERCEGOVINA
DEVEDESETE

Skip Navigation Links