Прогон Срба из Средње Босне - www.zlocininadsrbima.com


Документарни филм


Прогон Срба из Средње Босне 

Документарни филм "Прогон Срба из Средње Босне" је прича тј. исповест обичних људи из Травника, Доњег Вакуфа, Бугојна, Добоја, Витеза... Срби према попису становништва из 1991. године чинили су у Средњој Босни 15%.

У филму говоре: Дана Славнић, Рајко Пачавара, Ристо Марковић, Ђорђе Марић, Боро Медић, Војислав Милишић, Недељко Будиша, Милан Сурутка, Рајко Радић, др Драгутин Дујић...

Босна и Херцеговина, једна од шест бивших република СФР Југославије. Грађански рат у Југославији с почетка 1990-их није забишао ни БиХ. Напротив, може се рећи да је у Босни био чак и најжећи. Тим пре што су непосредно пред сами рат почели долазити муџахедини из арпаских земаља да се боре за Џихад (свети рат муслиманских фанатика против неверника). Они су починили стравичне злочине, не схватљиве људском уму. Мало ко од њих је уопште оптужен, а камоли да је добио пресуду са затворском казном.

Учесници у овом филму причају шта се дешавало пре рата, како су живели, шта су радили... Затим времена која називају "суморна" односно времена пред сами рат, како су се Хрвати и муслимани наоружавали, шпијунирали своје комшије, организовали тзв. Кризне Штабове и сл. Затим и "времена зла" када су паравојне снаге "Патриотска Лига" и "Зелене Беретке" почеле да незаконито хапсе, муче и малтрерирају Србе, пљачкају имовину, а касније и пале. Не само лична имовина да се нашла на удару хрватско-муслиманских снага, већ и Православне светиње и гробља. Муслиманско-хрватске снаге у Средњој Босни су контролисале све прилазе насељеним местима, тако да је слобода кретања била ограничена.

У филму се говори и о убиству Жељка Мирковића, младића од 19 година, који је био спортиста. Убили су га његови другови са којима је тренирао карате, рафалном паљбом кроз прозор куће.


Биланс страдања Срба у Средњој Босни 1992-1995. је следећи:

  • Јајце, уништено је 13 српских насеља, из 33 су протерани, а било је и 5 логора за Србе.
  • Травник, уништено је 8 српских насеља, из 16 су протерани, а било је и 10 логора за Србе.
  • Витез, из 6 насеља су протерани Срби и било је 3 логора за Србе.
  • Нови Травник, уништено је 1 српско насеље, из 10 су протерани, а било је и 3 логора за Србе.
  • Бугојно, уништено је 8 српских насеља, из 28 су протерани, а било је и 11 логора за Србе.
  • Доњи Вакуф, уништено је 20 српских насеља, из 58 су протерани.

Стратишта где су убијени Срби у Средњој Босни 1992-1995: Голеш, Чавићи, Весела, Брезичани, Бравнице, Ленђеровина...
 


Да се не заборави и не понови!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
BOSNA I HERCEGOVINA
MUSLIMANSKI ZLOCINI
VITEZ
TRAVNIK
BOSNA
DEVEDESETE


Skip Navigation Links