Приче из Барагана - Сећање на румунски Сибир - www.zlocininadsrbima.com

   


Документарни филм


ПРИЧЕ ИЗ БАРАГАНА - СЕЋАЊЕ НА РУМУНСКИ СИБИРДокументарни филм „Приче из Барагана - Сећања из румунског Сибира “ који су 2013. године направили Валериј АНТОНОВИЋ и Клаудија Флорентина ДОБРЕ.

Ово је документарац израженог антрополошког профила, фокусира се на сећања оних који су искусили драму насилне депортације у Бараганску пустињу.

Филм је заснован на 12 интервјуа са животним причама који полазе од интереса режисера за феномен депортације у ноћи на Педесетницу 1951. године.

Судбоносан датум за личну историју интервјуисаних, али и за државу Румунију. Те вечери 18. јуна, преко 40.000 људи депортовано под јаком војно-полицијском стражом је из области средњег Баната и Олтеније, уз границу са Југославијом у румунску степу која се простирала на југоистоку Румуније на територији садашњих округа: Иаломит, Каларас Галати и Браила... односно 600 км источно од њиховог завичаја.

Документарни филм има за циљ да створи мост између сећања на овај догађај и историје комунистичке репресије која је померање породица и "непожељних" људи учинила методом прогона који је четири године довео до смрти више од 1.000 људи: деце, омладине, старијих особа.

Филм покушава реконструкцију историје депортације и оживљавања кроз сећања на важан тренутак стаљинистичке репресије у Румунији 1950-их година.ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
RUMUNSKI ZLOCINI
OBLAST BANAT
BARAGANSKA GOLGOTA
STEPA I PUSTINJA
SVEDOCENJA ISPOVESTI
NASILNE DEPORTACIJE
ANA PAUKER
PETRU GROZA
KOMUNISTICKE REPRESIJE
STALJINISTICKE METODE
PEDESETE GODINESkip Navigation Links