Празна кућа - Сто прича - www.zlocininadsrbima.com


Документарни филм


Празна кућа - Сто прича 

Документарни филм "Сто прича" је трећи део серијала "Празна кућа, који говори о прогону и албанском терору над Србима на Косову и Метохији крајем 1990-их година.

У овом делу говори Драган Дашић, Србин из села Рудица, општина Исток. Он је један од српских повратника у овом делу Метохије. Пред камерама Дашић говори о томе како је пре рата на Космету у његовом селу било 28 српских кућа. После 10. јуна 1999. када су се српске снаге безбедности повукле у централни део Србије, према Кумановском споразуму, у селу Рудица остало је седам становника. Остали су отишли у избеглиштво не желећи да чекају албанске терористе.

Од њих седмеро, није остао жив нико. А само једног члана продице Дашић: Радослава су пронашли поред пута, недалеко куће. Ово је утврђено на основу ДНК анализе.

За остале мештане Рудице, основано се сумња да су отети и одведени у Републику Албанију, у место Бурел, где је импровизована болница, у коме су отетим Србима вађени органи, а потом продавани широм Европе.

Постоји сведок Боро Вучковић, који је видео убиство Радослава Дашића и дао је истражним органима изјаву и имена убица, али 10 година касније, није могао да препозна злочинце.

Касније су Дашићи преко интернета сазнали да су шведски војници из КФОР- снага, упућени у ове злочине и касније пребацивање лешева далеко до реке Дрима.

 

Филм „Празна кућа“ је дело италијанских новинара Николе Сеса и Кристиана Елиа.

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
KOSMET

Skip Navigation Links