Празна кућа - Једна сестра два брата - www.zlocininadsrbima.com


Документарни филм


Празна кућа - Једна сестра два брата 

Документарни филм "Једна сестра два брата" је прича из серијала "Празна кућа", која говори о отетим Србима и неалбанцима са Косова и Метохије у периоду касних 1990-их година, које су радили припадници албанске терористичке тзв. ОВК.

Ова епизода говори о Олгици Божанић из Ораховца, којој су албански терористи отели два брата и одвели у концентрациони логор, одакле им се губи сваки траг.

Припадници злогласне ОВК напали су 17. јула 1998. на град Ораховац (удаљен 60 км од Приштине) и борбе са српским снагама безбедности трајале су два дана. Приликом повлачења албанских терориста, они су отели десетине Срба. Један мањи део отетих српских цивила је пуштен под притиском светске јавности, а већем делу се губи сваки траг.

Остаци отетих Срба пронађени су на локацијама Волујак и Клечка. Иако се основано сумња да је добар део њих завршио у озглоглашеној "Жутој кући", импровизованој квази-болници која је створена у централном делу Републике Албаније, насеље Бурел. Ту су им вађени органи, који су потом продавани широм Европе.

Српске породице су се обраћале међународним институцијама за правду, али су биле игнорисане. Хашки Трибунал је написао документ, по коме се он не бави "Ораховачком групом 1998", већ да је тај случај предат правосуђу УНМИК-а.

 

Серијал „Празна кућа“ је дело италијанских новинара Николе Сеса и Кристиана Елиа.
Да се не заборави и не понови!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
KOSMET
ALBANSKI ZLOCINI
NESTALI
DEVEDESETE


Skip Navigation Links