Пофалићи - Некад Било - www.zlocininadsrbima.com


Емисија на препоруку


Пофалићи - Некад Било 

Емисија "Некад Било" на Радио Телевизији Републике Српске, емитовала је 9. јуна 2009. године прилог о стравичном покољу које су јединице муслиманске Територијалне Одбране БиХ, као и паравојне формације "Зелене Беретке", направиле над српским становништвом 16. маја 1992. године у сарајевском насељу Пофалићи. Том приликом је убијено 70 Срба, од чега је 50 било жена дјеце и стараца.

Пофалићи су старо насеље у централним дијеловима Сарајева, које је већински било српско, и по катастру и по попису становништва из 1991. године. После бурних догађаја који су се дешавали у Сарајеву од 1. марта до почетком маја 1992. године, муслиманске паравојне формације су блокирале Пофалиће, тако да нико није од Срба могао нормално да се креће, јер су они поставили контролне пунктове.

16. маја 1992. године преко 1.000 муслиманских (пара)војника започело је паљење, пљачку и уништавање српске имовине у Пофалићима. Убијено је на десетине српских цивила који нису били наоружани. Неки мјештани су успјели да се извуку из тог обруча и побјегну у источни дио Сарајева, који је био под контролом српских снага.

 

У овој емисији говоре:

  • Милан Мандић, предсједник Удружења несталих са подручија Сарајевско-Романијске регије.
  • Радован Пејић, члан Тима Републике Српске за утврђивање ратних злочина у БиХ.
  • Зоран Пикулић, предратни Сарајлија из Пофалића, касније настањен у Бијељини.Да се не заборави и не понови!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
SARAJEVO
BOSNA I HERCEGOVINA
MUSLIMANSKI ZLOCINI
POFALICI
DEVEDESETE
BOSNA


Skip Navigation Links