Побиј, покрсти, протерај - www.zlocininadsrbima.com


Документарни филм


Побиј, покрсти, протерај

"Побиј, покрсти, протерај" је политичко документарни филм. Основна тема филма су логори на територији Босне и Херцеговине у време грађанског рата у БиХ, као и страдање Срба заточених у тим логорима.
Ово је, иначе и први документарни филм који се детаљно бави темом страдања српских логораша у периоду од 1992-1996. На територији Босне и Херцеговине од 1992. до 1996. било је 500 логора (Дретељ, Челебићи, Мусала, Виктор Бубањ и др.) кроз које је прошло преко 55.000 Срба; забележена су 133 метода мучења Срба. Многи Срби нису преживели најсуровију тортуру. Поред основне теме филма, страдања српских логораша, филм се бави узроцима рата, континуитетом страдања Срба, улогом политичког и војног врха НАТО-а, ратом муџахедина против Срба у БиХ, агресијом Хрватске на БиХ, као и етничким чишћењем српске територије и антисрпском пропагандом.

Централни део приче је општина Оџак.

Оџак је једна од првих општина у БиХ са које су Срби 8. маја 1992. године били одведени у логоре. Начин на који су Срби били злостављани, од стране муслимана и Хрвата, представља прилог историји људске патологије. Због традиционалне српске наивности, комунистичке заслепљености, као и недовољне бриге за сопствени народ, о страдању Срба, као и о губитку српске територије, светско јавно мијење такорећи ништа не зна. Филм обилује документационим материјалом, као и исказима преживелих жртава. Завршен је новембра 2004. године.

Премијера филма била је у Бањалуци новембра 2004. године. А филм је одмах забрањен за приказивање у БиХ од стране Педи Ешдауна, медународног представника УН-а за БиХ.

Београдска премијера била је 20. априла 2005. када је филм опет забрањен за приказивање у београдским медијима (РТС, Б92, ТВ Политика, Пинк, Студио "Б".

Аутор и копроцдуцент филма је Светлана Петрушић.

Удружење логораша РС користи филм као кључни документ за оптужбе починилаца злочина над српским народом у БиХ.

ЗЛОЧИНИ ХРВАТСКИХ СНАГА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1991-1996

Видово село - Бравнице - Брадина - Купрес - Мостар - Мркоњић Град - Ледићи - Петровачка цеста

Чардак - Босански Брод - Челебићи - Дретељ - Олга Драшко - Милорад Пајчин - Брчански злочинци

Брчко - Љубушки - Орашје - Оџак - Цинцар - Младен Маркач - Анте Готовина - Добросав Парага

Од логора до логора - Одбрана Херцеговине - Јаук - Мостарска црква - Стан' Неретво - Тигар

Мате Бобан - Јадранко Прлић - Јусуф Празина - Дамир Крстичевић - Валентин Ћорић - Азра

 Миљенко Филиповић - Тихомир Блашкић - Иван Кораде - Крешимир Зубак- Младен Налетилић

Миливој Петковић - ХВО

 ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
POSAVINA
BOSNA I HERCEGOVINA
ODZAK
MUSLIMANSKI ZLOCINI
HRVATSKI ZLOCINI
DEVEDESETE

Skip Navigation Links