Овде ни птице више не певају - www.zlocininadsrbima.com


Документарни филм


Овде ни птице више не певајуДокументарни филм "Овде ни птице више не певају" је прича о чувеном боју на Мачковом камену који се водио од 19. до 22. септембра 1914. године када су се по четврти пут судариле војске Аустроугарске монархије и Краљевине Србије.

Ова битка се сматра за србски термопил јер је у кратком року изгинуло око 800 војника Дринске дивизије којима је командовао легендарни потпуковник Душан Пурић из 4. пука "Стеван Немања", а преко 5.700 војника је рањено, док је аустроугарска имала далеко веће губитке и постала пиров победник у овој бици. Тај "плато смрти" је по неколико пута на дан прелазио под контролу србске и аустроугарске војске, јер ко овлада њиме контролише Шумадију и Подриње.

Овај документарац је септембра 2013. године на 99-ту годишњицу сниман у режији Добриле и Добривоја Пантелића, а премијерно приказан у Етнографском музеју у Београду 16.09.2014. године на стогодишњицу почетка битке. Наратор у филму је професор Сретен Цветојевић Цвеле.

Радио Телевизија Србије је овај филм приказала 10. новембра 2014. године поводом 96-те годишњице Дана победе у Првом светском рату.

 ПРВИ СВЕТСКИ РАТ (1914-1918)

Добруџанска битка - Логор Добој - Логор Јиндриховице - Мензел Бургиба - Мачва и Подриње

Колубарска битка - Сурдулица - Ашах - Улм - БроумовВелики Међер - Маутхаузен - Валадново

ШуцкориЛогор Арад - Сарајевски атентат - Зејтинлик - Церска битка - Аустроугарска монархија

Битка на Легету - Мојковачка битка - Топлички устанак - Солунски фронт - Албанска голгота

Горничево - Нежидер - Кајмакчалан - Болдогасоњ - Гвоздени пук - Вражија дивизијаЧемерно

 ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
AUSTROUGARSKI ZLOCINI
PODRINJE
MACKOV KAMEN
PRVI SVETSKI RAT

Skip Navigation Links