Никољданске сузе - www.zlocininadsrbima.com


Документарни филм


Никољданске сузе 

Документарни филм "Никољданске сузе" је документарац који говори о монструозном злочину над Србима у Јошаници, на истоку БиХ, који су починили припадници муслиманске Армије Босне и Херцеговине, под комадном Заима Имамовића и Шабана Куртовића, 19. децембра 1992. године, на велики српски православни празник Никољдан.

Овај ужасан злочин је изведен у Јошаници, односно 18 српских села у околини Фоче, у доњем дијелу Подриња. Том приликом кољачи Алије Изетбеговића муслиманског вође у БиХ, убили су најмање 56 српских цивила, а највише их је страдало из породица Вишњић, Грујичић, Кулић и Стевановић. Муслимански џелати нису имали милости ни према дјеци, па су тако убијени: Данка Тановић (2,5), Вишњић Дражен (10) и Вишњић Драгана (12). Најстарија жртва овог злочина имала је 90 година живота. Жртве нису само убијане из ватреног оружја, већ су масакриране тако да их после нису могли њихови најмилији да препознају.

Млади пјесник у споменику од ријечи исклеса:

„Затро је душман огњишта многа
Нијема су села без игдје икога
Ал` боли много више од тога,
Што рука правде не стиже никога!“

 

У овом потресном документарцу говоре: Душанка Лаловић, Анђелко Грујичић, Радомир Пљеваљчић, Деса Грујичић, Боривоје Вилотић, Радмило Кулић, Велимир Ђуровић, Миливоје Иванишевић, Вељко Ласица...

 

Филм је снимљен децембра 2011. године у продукцији РТРС.
Да се не заборави и не понови!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
HERCEGOVINA
JOSANICA
MUSLIMANSKI ZLOCINI
BOSNA I HERCEGOVINA
FOCA
DEVEDESETE


Skip Navigation Links