Невидљиви хероји са Кошара - www.zlocininadsrbima.com

   


Емисија на препоруку


НЕВИДЉИВИ ХЕРОЈИ СА КОШАРА 

"Невидљиви хероји са Кошара" је емисија која прича причу о јунацима из Трећег Косовског боја, односно војницима Војске Југославије који су бранили караулу Кошаре на српско-албанској граници 1998-1999, када је на Космету буктао рат са албанским терористима из тзв. Ослободилачке Војске Косова, који су имали помоћ НАТО пакта и војске Републике Албаније.

Први део приче је посвећен Владимиру Радојичићу стар само 19 година, из Београда, који је свој живот положио на бранику отаџбине у јужној српској покрајини.

Мобилисан је у јуну 1998. године и послат у Ниш. Два месеца је провео на обуци, а онда послат на караулу Кошаре, где су се водиле најжешће борбе са албанским терористима. Три дана после доласка на Кошаре, Владимир Радојичић је погинуо 1. октобра 1998. године.

О његовом детињству, мобилизацији, смрти и шта се све дешавало након његове погибије говори његова мајка Лозанка Радојичић. Говори да је и држава и војска заборавила на јунаке са Кошара, да их се одрекла, баш као што жели да се одрекне Космета.

Од 3. октобра 1998. када је Владимир сахрањен, креће борба мајке која је изгубила свог сина, да га још једном не убију - заборавом. Њен сан је да прошета стазом од карауле Кошаре до места синовљеве погибије и да баш ту подигне спомен плочу за свог мртвог сина.

У војној књижици Владимира Радојичића, коју је мајка Лозанка тек касније успела некако да добије не пише да је Владимир погинуо, нити да је послат на Кошаре.

 

Други део приче је посвећен воднику Томиславу Рачићу, из Крагујевца, који је преживео Пакао Кошара. Томислав Рачић није имао безбрижно детињство, а сањао је да постане музичар, свирао је кларинет и клавир. Уписао је Музичку академију у  Приштини, као самофинансирајући студент. Финансијска негигурност га је овела на војне школе, где га упућују на Косово и Метохију где је већ трајао рат са албанским терористима.

Сви војници за које је Томислав био задужен на Кошарама, су преживели. Он је једини херој са Кошара који је успео да зароби живог албанског терористу. Након рата, није пристао да чисти клозете у војсци па су га отпустили. Данас ради у кладионици.

Његов ратни пут је почео са 23 године живота у Косовској Митровици, одакле је пребачен код Пећи, па на планину Јуник, и на крају на Кошаре стиже 20. новембра 1998. Тамо је био у минобацачкој јединици.

9. априла 1999. још док је трајало бомбардовање СР Југославије од НАТО пакта, покренут је силовит напад албанских терориста... Томислав Рачић, иако је већ требао да се врати за Пећ, одлучује самовољно да се врати на Кошаре и да помогне са друговима одбрану Србије.

Томислав Рачић је са још два војника последњи који су напустили караулу Кошаре.

 

Ова прича је емисија је емитована 11. маја 2016. у серијалу Живот прича на ТВ Прва.БОМБАРДОВАЊЕ И НАТО АГРЕСИЈА НА СРБИЈУ И ЦРНУ ГОРУ 1999.

ЗЛОДЕЛА

Мурино * Абердарева РТСКуршумлија * Ниш * Хронологија 24. март...12. мај

ВарваринНови Пазар * Сурдулица * Ваљево * Приштина * Грделичка клисура

ЗЛОЧИНЦИ

Реџеп Мејдани * Тони Блер * Герхард Шредер * Медлин Олбрајт * Хелмут Кол

Хавијер Солана * Весли Кларк * Вилијам Вокер * Ричард Холбрук * Жак Ширак

Џефри Хванг * Дејл Зелко * Рамуш Хардинај * Агим Рамадани * Хашим Тачи

Били Клинтон * Пандели Мајко * Луан Хајдарага * Џорџ Робертсон * Петро Кочи

Екрем Реџа *

ЖРТВЕ

Милица РакићБојана Тошовић * Сања Миленковић * Оливера Максимовић

Љиљана Спасић * Јулијана Брудар * Марко Симић * Ружа Апостоловић

Иван Марковић * Ана Бјелетић * Владимир Милић * Миомир Миловановић

БИТКЕ

Операција ЈадранКошаре (Јуник)Рачак * Паштрик (Дрим) * Обарање Ф117

ХЕРОЈИ

Милош ЋирковићСлађана Станковић * Слободан Перић * Рада Петрушић

Коста АлексићНишлије * Срђан КошанинЉиљана Жикић * Бошко Лемић

Миленко ПавловићМарина Милошевић * Зоран Радослављевић * Браћа Милић

Живота Ђурић * 549. призренска * 125. бригада * Горан Шаћировић * Пети батаљон

Алберт Андиев * 37. оклопна * Драган Комарица * Јагуар * Вељко Раденовић

53. батаљон * 63. падобранска * 72. специјална * 5. БВП

ПУБЛИКАЦ.

Последице * Жетва * Српски Термопили * Зов карауле * Ратне приче

Жуте убице * Смртоносна прашина * Зашто * Лет у смрт * Рат за Космет

Истине и лажи *

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
KOSMET
ALBANSKI ZLOCINI
OVK
NATO
KOSARE
DEVEDESETESkip Navigation Links