Мученици - логор Дретељ - www.zlocininadsrbima.com


Документарни филм


Мученици - логор Дретељ 

Документарни филм "Мученици - Дретељ" је прича коју причају преживјели свједоци из логора за Србе у Херцеговини, крај Чапљине, на граници између БиХ и Хрватске.

Распадом СФР Југославије 1991. године отпочела су и ратна страдања и прогони, прво у Словенији и Хрватској, а потом 1992. у Босни и Херцеговини. У општини Чапљина муслиманске и хрватске паравојне снаге су још августа 1991. отпочеле илегално наоружавање, да би почетком априла 1992. године отпочели нападе на српска села у југозападном дијелу Босне и Херцеговине. У овом етничком чишћењу учестовали су представници цивилних, полицијских и (пара)војних власти. Њима је то било одређено по директиви муслиманских власти из Сарајева и Мостара.

Током месеца маја 1992. године неколико хиљада припадника Зелених Беретки, Патриотске Лиге, Хрватског Вијећа Одбране и ХОС су учествовале у нападима прво на касарне и објекте ЈНА, а онда и на српска села (Клепци, Берковићи и др.). Муслимански и хрватски (пара)војници су имали пуно заробљених, а уједно су запосели и бившу касарну ЈНА, која се налазила између Чапљине и Међугорја. Тако је настао логор за Србе - Дретељ. У шест војних складишта, направљени су казамати са суровим условима где су незаконито довођени Срби из Херцеговине и ту подвргнути најстрашнијим мучењима. Кроз овај логор је прошло 250 Срба, а међу њима је било и  80-ак жена. Многи од њих су ликвидирани, а они који су преживели остале су им трајне психо-физичке последице. Сексуална иживљавања, физичко малтретирање са разним оружијем су била свакодневна.

Логор су основали припадници Хрватских Оружаних Снага, почетком маја 1992. а касније су га преузели припадници Хрватског Вијећа Одбране. Од лета 1993. када је започет муслиманско-хрватски сукоб у БиХ, тада су Хрвати у овај логор доводили и муслимане из долине Неретве. Срби и муслимани су били у одвојеним ћелијама.

Овај логор је основан са циљем вршења геноцида над Србима по трећи пут у Босни и Херцеговини, током 20. века.

 

Филм је режирао Денис Цвитичанин, а снимљен је 2008. године у продукцији компаније "Бриџ" из Канаде и РТРС.ЗЛОЧИНИ ХРВАТСКИХ СНАГА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1991-1996

Видово село - Бравнице - Брадина - Купрес - Мостар - Мркоњић Град - Ледићи - Петровачка цеста

Чардак - Босански Брод - Челебићи - Дретељ - Олга Драшко - Милорад Пајчин - Брчански злочинци

Брчко - Љубушки - Орашје - Оџак - Цинцар - Младен Маркач - Анте Готовина - Добросав Парага

Од логора до логора - Одбрана Херцеговине - Јаук - Мостарска црква - Стан' Неретво - Тигар

Мате Бобан - Јадранко Прлић - Јусуф Празина - Дамир Крстичевић - Валентин Ћорић - Азра

 Миљенко Филиповић - Тихомир Блашкић - Иван Кораде - Крешимир Зубак- Младен Налетилић

Миливој Петковић - ХВО

 ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
HERCEGOVINA
HRVATSKI ZLOCINI
BOSNA I HERCEGOVINA
DRETELJ
DEVEDESETE

Skip Navigation Links