Мирјана - www.zlocininadsrbima.com


Документарни филм


Мирјана

Документарни филм "Мирјана" говори о свирепом убиству дјевоjчице Мирјане Драгичевић (9) из села Доња Биоча, крај Сарајева.

28. децембра 1992. године у селу Доња Биоча, сјеверозападно од Сарајева, након пробоја српских линија одбране, муслиманске јединице Армије БиХ у чијем саставу су били и муџахедини, починиле су звјерски злочин над цивилима у том мјесту. Између осталог, деветогодишњу дјевојчицу Мирјану Драгичевић су пред очима њене мајке Раде, прво су силовали, а потом на звјерски начин убили. Дјевојчица је сахрањена на мјесном православном гробљу код цркве у Илијашу. Њен брат Јанко Драгичевић је преживјео јер је био сакривен испод кревета. Док је мајка Рада тешко рањена и двоје њихових рођака је убијено. Оптужница за овај злочин је подигнута још 2005. али још нико није процесуиран од Тужилаштва БиХ.

2005. године снимљен је документарни филм "МИРЈАНА". Филм је након промоције у Палама и другим мјестима Републике Српске приказан на неколико телевизијских кућа у Републици Српској и Србији, а приказан је и на неколико свјетских фестивала.

Мајка покојне Мирјане, Рада Драгићевић, изрзила је жељу да посмртне остатке своје кћерке са гробља из Илијаша пренесе у Републику Српску. Договорено је да се посмртни остатци дјевојчице Мирјане Драгичевић пренесу у Соколац и сахране на дан 10.09.2012. на дан њеног рођења у војничком гробљу "Мали Зејтинлик" у Соколцу.

Екипа Удружења филмских радника "Византија", која је била носилац снимања документарног филма "МИРЈАНА" снимаће и тај догађај како би се урадио наставaк филма под радним називом "МИРЈАНА 2". Осим снимања материјала са ексхумације и сахране снимили би и изјаве бораца Војске Републике Српске који су 28.12.1992. године учествовали у ослобађању тог мјеста и извлачењу преживјелог становништва и жртава тог злочина.


Да се не заборави и не понови!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
SARAJEVO
MUSLIMANSKI ZLOCINI
BOSNA I HERCEGOVINA
BOSNA
DEVEDESETE


Skip Navigation Links