Мирјана - www.zlocininadsrbima.com


Документарни филм


Мирјана

Документарни филм "Мирјана" говори о свирепом убиству дјевоjчице Мирјане Драгичевић (9) из села Доња Биоча, крај Сарајева.

28. децембра 1992. године у селу Доња Биоча, сјеверозападно од Сарајева, након пробоја српских линија одбране, муслиманске јединице Армије БиХ у чијем саставу су били и муџахедини, починиле су звјерски злочин над цивилима у том мјесту. Између осталог, деветогодишњу дјевојчицу Мирјану Драгичевић су пред очима њене мајке Раде, прво су силовали, а потом на звјерски начин убили. Дјевојчица је сахрањена на мјесном православном гробљу код цркве у Илијашу. Њен брат Јанко Драгичевић је преживјео јер је био сакривен испод кревета. Док је мајка Рада тешко рањена и двоје њихових рођака је убијено. Оптужница за овај злочин је подигнута још 2005. али још нико није процесуиран од Тужилаштва БиХ.

2005. године снимљен је документарни филм "МИРЈАНА". Филм је након промоције у Палама и другим мјестима Републике Српске приказан на неколико телевизијских кућа у Републици Српској и Србији, а приказан је и на неколико свјетских фестивала.

Мајка покојне Мирјане, Рада Драгићевић, изрзила је жељу да посмртне остатке своје кћерке са гробља из Илијаша пренесе у Републику Српску. Договорено је да се посмртни остатци дјевојчице Мирјане Драгичевић пренесу у Соколац и сахране на дан 10.09.2012. на дан њеног рођења у војничком гробљу "Мали Зејтинлик" у Соколцу.

Екипа Удружења филмских радника "Византија", која је била носилац снимања документарног филма "МИРЈАНА" снимаће и тај догађај како би се урадио наставaк филма под радним називом "МИРЈАНА 2". Осим снимања материјала са ексхумације и сахране снимили би и изјаве бораца Војске Републике Српске који су 28.12.1992. године учествовали у ослобађању тог мјеста и извлачењу преживјелог становништва и жртава тог злочина.

РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1992-1995

Бјеловац -Босански Брод - Добровљачка - Брадина - Јама Казани - Кравица - Кукавице

Купрес - Орашје - Наташа и Милица - Чагаљ - Чардак - Скелани - Смолућа - Намјерна Сила

Петровачка цеста - Брчко - Каменица - Шеве - Силос - Бихаћки логор - Виктор Бубањ

Оџак - Брежани - Челебићи - Чајниче - Ристовићи - Силовања - Бреза - Горажде - Кнежевићи

Башчаршија - Јошаница - Сердари - ХВО - Бањалучке бебе - Тузла - Бравнице - Мостар

Чемерно - Јабука - Слађана Кобас - Породица Голубовић - Фочанска села - Сарајевска Голгота

Олга Драшко - Мирјана Драгичевић - Пофалићи - Страхиња Живак - Јесен - Јука Празина

Љубомир Млађеновић - Без дистанце - Драган Васић - Ејуп Ганић - Алија Изетбеговић

Мушан Топаловић - Рамиз Делалић - Расим Делић - Ахмет Сејдић - Мурат Шабановић

Сакиб Махмуљин - Насер Орић - Харис Силајџић - Ураган - Дретељ - Ледићи

 ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
SARAJEVO
MUSLIMANSKI ZLOCINI
BOSNA I HERCEGOVINA
BOSNA
DEVEDESETE

Skip Navigation Links