Лет у смрт - www.zlocininadsrbima.com


Документарни филм


Лет у смрт 

 

Документарни филм "Лет у смрт" је прича о хероју Миленку Павловићу, пуковнику Војске Југославије, који је 1999. године погинуо бранећи небо родног Ваљева. То је и прича о великом човеку који је свесно отишао у смрт како би заштитио своје колеге и прекинуо бесмислено жртвовање српских пилота и авијације. О Миленку Павловићу говоре његови пилоти 204. пука, породица и грађани Ваљева.

Увече, 24. марта 1999. четири борбена авиона ЈРВ-а типа МИГ-29 (наша ознака типа: Л-18 и НЛ-18) узлетела су да се супротставе летелицама НАТО пакта које су те вечери почеле бомбардовање територије СР Југославије. Агресија на Србију и Црну Гору је изведена без одобрења Савета Безбедности УН. Сва четири авиона ЈРВ су оборена. Однос агресора и бранилаца је био 200:1 у корист агресора.
Авион мајора ВЈ Иље Аризанова погођен је због неисправности СПО уређаја (систем који пилота упозорава да је у снопу непријатељског радара) и курсног система (врста инерционе навигације) и уништен; пилот се спасао катапултирањем. Због техничке неисправности КСИ (навигацијског система) и отказивања радара, погођен је авион мајора Небојше Николића; авион је уништен, а пилот се катапултирао. Због неисправности радара и ТП уређаја, уништен је авион мајора ВЈ Драгана Илића, који је успео да искочи. Због отказивања генератора наизменичне струје погођен је авион мајора ВЈ Предрага Милутиновића; авион је уништен а пилот се спасао катапултирањем. Две ноћи касније, 26. марта 1999, погођена су два авиона, којима су управљали мајор ВЈ Слободан Перић и капетан прве класе ВЈ Зоран Радосављевић (као пратилац): на једном авиону из тог пара отказали су радар и СПО уређај, а на другом само радар. Капетан ВЈ Радосављевић је погинуо, док се вођа мајор Слободан Перић спасао катапултирањем. Два месеца касније, 4. маја 1999, због отказа курсног система и генератора наизменичне струје погођен је и погинуо је командант ловачког пука мајор ВЈ Миленко Павловић.

Ово је истинита прича која је забрањена за историјске уџбенике!

Документарна емисија „Лет у смрт" емитована је на годишњицу злочиначког НАТО бомбардовања и агресије 24. марта 2006. године. Урађена је у продукцији информативног програма РТС-а.БОМБАРДОВАЊЕ И НАТО АГРЕСИЈА НА СРБИЈУ И ЦРНУ ГОРУ 1999.

Нишки хероји - Слађана Станковић - Љиљана Жикић - Паштрик - Абердарева - Обарање Ф117

Милица Ракић - Сања Миленковић - Кошаре - Браћа Милић - Куршумлија - Весли Кларк - Ниш

Миленко Павловић - Зоран Радослављевић - Живота Ђурић - Слободан Перић - Рада Петрушић

Милош Ћирковић - Коста Алексић - Срђан Кошћанин - Бошко Лемић - Горан Шаћировић

Последице - Бојана Тошовић - Ваљево - Рачак - Мурино - Приштина - Грделичка клисура - Сурдулица

Хронологија 24. март...12. мај - Варварин - Операција Јадран - Марина Милошевић - Нови Пазар

Хавијер Солана - Медлин Олбрајт - Вилијам Вокер - Ричард Холбрук

 ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
BOMBARDOVANJE
NATO
AMERICKI ZLOCINI
ENGLESKI ZLOCINI
DEVEDESETE

Skip Navigation Links