Како су Срби постали Албанци - www.zlocininadsrbima.com


Емисија на препоруку


Како су Срби постали Албанци


13. новембра 2010. године на РТС-у приказана је јавно емисија "Квадратура круга" аутора Бранка Станковића. Аутор се на добар начин позабавио темом "Како су Срби постали Албанци", мислећи на Србе у Републици Албанији.

1913. године одлуком Великих сила (Енглеска, Француска, Русија, Немачка, САД, Италија...) створена је и призната балканска држава Албанија.

Арбанашење Срба је почело давне 1934. године када је албански краљ Зогу почео да спроводи шовинистичку политику затирања Србства. Укинута су права на изјашњавање о нацији, вери, школе на језику који није албански, историја, култура, наслеђе. Они Срби који нису то хтели да прихвате бивали су хапшени и одвођени у затвое. Ту политику је наставио албански председник Енвер Хоџа. Тада средином 1930-их Албанију је напустило 10.000 Срба.

1966. године доноси се декрет по коме се забрањује упис у матичне књиге рођене деце ако нису на албанском језику.
1967. године се забрањује православна вера, док се цркве и богомоље руше или претварају у магацине.
Ова политика је настављена све до 1990. године.

У србској средњовековној историји Скадар је уписан великим словима, јер су око Скадра и у Скадру живео велики број србских племића који су градили Скадар, писали историју. Тако је описано и у народним песмама.


„ А какав је Скадар на Бојани!
Кад погледаш брду изнад града,
све порасле смокве и маслине

и још они грозни виногради;
кад погледаш стрмо испод града,
ал` узрасла шеница бјелица,
а око ње зелена ливада,
кроз њу тече зелена Бојана,
по њој плива риба свакојака,... „Данас у Албанији живи 30.000 Срба, највише око Скадра. Они нису дозволили да се србско име угаси.

 
Да се не заборави и не понови!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
ALBANSKI ZLOCINI
KOMUNISTICKI ZLOCINI


Skip Navigation Links