Исповјест Слободанке Младић из Храсничког логора (жртва силовања) - www.zlocininadsrbima.com

   


Документарни филм


ИСПОВЈЕСТ СЛОБОДАНКЕ МЛАДИЋ ИЗ ХРАСНИЧКОГ ЛОГОРА (ЖРТВА СИЛОВАЊА)Слободанка Младић је Србкиња, рођена 1952. године у босанској вароши Високо. Њена породица је православна и отац јој је славио све веће празнике: Божић, Васкрс, славу. Она никада није била члан Савеза Комуниста.

Дошла је као дјевојка седамдесетих година 20. вијека у сарајевско насеље Храсница. Ту се удала и родила два сина, запослила се у фабрику "ФАМОС", као и већина њених комшија. Њен муж је добио стан солидарности у једном од два храсничка небодера. Са својим комшијама је имала сасвим коректан однос, а многе од њих је познавала из школе, трговине, са пијаце, игралишта...

Храсница је мјесто гдје су муслимани на попису становништва 1991. имали релативну већину 50%, Срби 30% и Хрвати 15%...

У прољеће 1992. године цијелим Сарајевом почињу да крстаре наоружане банде, односно муслиманске паравојне формације ткз. Зелене Беретке и ткз. Патриотска Лига. Њихов циљ је био да Србе застраше и њихову имовину опљачкају, заправо да изврше етничко чишћење не само у граду на Миљацки, већ и у цијелој БиХ. Ово је уствари била замисао највишег руководства Странке Демократске Акције: Алије Изетбеговића, Ејупа Ганића и Хариса Силајџића... све према начелима Исламске декларације.

Када су почеле да се дешавају ружне ствари по Сарајеву, Слободанка је одлучила да остане у свом стану мислећи да није ником ништа крива и да њену породицу неће нико дирати. Размишљала је да боље да остане на своме него да иде у избјеглиштво, јер њени рођаци нису били добродошли гдје су отишли. Хтјела је да подијели добро и зло са сусједима.

Дана 18. маја 1992. почиње њена трагедија. У стан долазе припадници војне полиције Првог корпуса ткз. Армије Босне и Херцеговине. Стан јој је опљачкан, а она је са млађим сином одведена у Храснички логор. Утамничена је у гараже небодера. Разлог незаконитог хапшења који јој је наведен јесте да је путем радио-станице одавала положаје непријатељу, касније да је била снајпериста.

Сваки од 366 дана колико је била у заробљеништву био јој је горак и претужан. Добила је надимак "Жута", јер јој је име сметало због Слободана Милошевића (предсједника СР Србије), а презиме због Ратка Младића (начелника Генералштаба ВРС).

РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У САРАЈЕВУ 1992-1996

ЗЛОДЈЕЛА

Башчаршија * Пофалићи * Добровољачка * Ледићи

Чемерно * Високо * Зимска голготаВелики парк * Казани

Бистрик * Бреза * Хотоњ * Алипашино пољеГробља

Ђорем *

ЖРТВЕ

Страхиња Живак * Анђелка Братић * Слободан Бојанић

Слободан Мркајић * Наташа и МилицаМира Драгичевић

Слободан СамарџићЉекари * Славко Јовичић * Савка Васић

Драган ВасићБошко и Адмира * РистовићГрбавица

 Силовања Српкиња * Драшко Вукосав * Милан Бандић * Божо

Славиша Ћоровић * * Гојко Стојановић * Слободанка Младић

Радојка Пандуревић * Данило Берибака * Јадранко Главаш

Љубица Шаренац

ЗЛОЧИНЦИ

Харис Силајџић * Драган Викић * Мустафа Ђелиловић

Јусуф Празина * Мушан Топаловић * Рамиз Делалић

Зулфо Алић * 146. лака * 144. витешка *  10. брдска * Шеве

 161. оловска * 17. мтбр * Бећир Хујић * Нермин Бајрамовић

Сенад Гаџо * Амир Шабовић * Фикрет Превљак

Хусеин Мујановић * Сефер Халиловић * Девета бригада

Сарајевски * Сејо Пискић * Јован Дивјак * Неџад Херенда

ЛОГОРИ

Виктор Бубањ * Хотел Игман * Мариндвор * Отока * Борсалино

  Трезор Привредне банке * Силос (Тарчин) * Васе Мискина

Грађевински факултет * Храсница * Биоскоп "Радник"

Хала Зетра * Крупска Ријека * ФАМОС * Сунце * Балтазар

Младен Стојановић * 9. мај * Ченгића вила * Наш дом * Искра

Циглана * Кошево

ПУБЛИКАЦ.

Дневник хирурга * Егзодус поново * Јелена '93 * 1335 дана

Свједоци говоре * Рађање нације * Јаук * Трново

Мртви вјечита опомена * Погром * Ратни логори * Стратишта

Босански пакао * Статистика и бројке * Мјесто покоља

Ничији војници * Бијели мантили

Њезин мучитељ је био Заим Лаличић је муслиман, који се у Сарајево доселио из СР Србије. У Храсници је прије рата радио као конобар и познавала га је из виђења. Он је често долазио у њену ћелију и тукао је. Најстрашније јој је било силовање од Лаличића. Он је то радио више пута, без срама и страха. Њезин син Младен је тада имао 15 година могао да чује вриштање и запомагање своје мајке док је над њом вршена тортура.

Слободу су угледали 19. маја 1993. када су размјењени. Није жељела да се врати у Храсницу у свој дом јер би јој то било враћање у пакао који је прошла. Отишла је у Босански Нови, док је породица старијег сина који је погинуо на ратишту 1994. године настанила се у Добој. Млађи син Младен је 2011. извршио самоубиство у 34. години. Иза њега је остало троје дјеце које она подиже.

Слободанка Младић се учланила у Удружење жена жртава рата Републике Србске. Они су јој помогли да након деценије ћутања јавно проговори о злу које јој је нанесено. Како сама наводи, имала је осјећање стида да о томе прича пред својом мушком дјецом мислећи да је она нешто крива.

Заим Лаличић је у Храсничком логору био стражар. Осуђен је 2014. године од Државног суда БиХ у првостепеној пресуди на 10 година затвора, док је у другостепеној пресуди 2015. потврђена му кривица али је казна смањена на шест година робије.

И други свједоци на суђењу су Заима Лаличића описивали као поремећеног садисту који је био врло суров и његова иживљавања су била крајње бизарна.ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
SLOBODANKA MLADIC
GRAD SARAJEVO
SREDNJA BOSNA
ARMIJA BIH
LOGOR HRASNICA
SOKOLOVIC KOLONIJA
GARAZE NEBODERA
ZAIM LALICIC
DEVEDESETE GODINE
RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE
RASPAD SFRJ
PROLECE 1992
VOJNA POLICIJA
SILOVANJE SRPKINJA
MUCENJE ZAROBLJENIKA
UBIJANJE CIVILA
NADIMAK ZUTA
MUSLIMANSKI ZLOCINISkip Navigation Links