Злочин без кајања - www.zlocininadsrbima.com


Документарни филм


Злочин без кајања 

Докуменрарни филм "Злочин без кајања" је причао холокаусту над Србима у Независној Држави Хрватској 1941-1945 које су спроводиле усташе (хрватски нацисти), по налогу Анте Павелића, Андрије Артуковића, Миле Будака, уз надзор Алојзија Степинца, као представника Римокатоличке цркве у НДХ. Усташки зликовци су на монструозне начине убијали све што има везе са Српством и Православљем... није им било битан пол, имовинско стање, образовни ниво и сл. Убијали су на стотине хиљада дјеце млађе од 12 година. Србе су убијали у концентрационим логорима, шумама, кућама, црквама, њивама, вашарима и др.

У том првом дијелу филма који се бави периодом Другог свјетског рата, приказана су најстрашнија злодјела које су одобравали римокатолички свијећеници, а многи од њих су чак и учествовали у клању српског становништва као на пример: Мирослав Мајсторовић, познатији као Фра Сотона и др.

Овај документарац се такође бави и васкрснућем усташтва почетком 1990-их година када је у Хрватској победила странка ХДЗ и њен лидер Фрањо Туђман. Тако је "српско питање у Хрватској ријешено". Стотине хиљада Срба из Хрватске је прогнано и трајно исељено, које је дошло као посљедица геноцида и етничког чишћења у великом броју злочиначких акција хрватске војске: Олуја, Бљесак, Откос, Миљевачки плато, Масленица, Жаока... Такођер, опет су формирани концентрациони логори: Лора, Керестинац, Кулине, Пакрачка Пољана, Загребачки Велесајам, Рибарска Колиба и др.

Други дио филма се бави и насилним покрштавањем Срба у Хрватској па тако имамо и повећан број католика за 11% од 1991. до 2001. године, што је последица механичког, а не природног прираштаја. Ово је плански рађено, у чему је учествовао читав државни и клерикални апарат у Хрватској, све са циљем брисања Срба са етничког простора на коме су они стољећима живјели.

Приказане су сцене из "Олује", као исповјест човека, коме је читава породица настрадала у бомбардовању избјегличке колоне на Петровачкој цести 7. августа 1995. године.

 

У филму говоре:

  • Добрила Батајић-Кукољ, преживјела логорашица из Јасеновца.
  • Даница Праштало, преживјела логорашица из Јасеновца
  • Богдан Почуча, прогнаник из личког Дивосела
  • Миле Рајчевић, прогнаник из личког Дивосела
  • Јована Ћулибрк, преживјела логорашица из Јасеновца
  • Смиља Тишма, преживјела логорашица из Јасеновца
  • Момчило Диклић, историчар из Београда
  • Ирина Олејар, мајка несталог сина
  • Саво Штрбац, директор ДИЦ Веритас

 

Документарац је снимљен у производњи РТВ Пинк, а приказан је 19. августа 2016. године. Настао је као потреба да се заустави ревизија историје која траје несмањеном жестином већ двије деценије. Кардинал Алојзије Степинац, проглашава се блаженим, а подижу се споменици усташким зликовцима и терористима.

Aутори докумeнтaрног филмa "Злочин бeз кajaњa" су Горaн Гмитрић и Aлeксaндaр Вaсић. Зa монтaжу je био зaдужeн Ивaн Aл-Хaмeд док су снимaтeљи били Aлeксaндaр Пaлajић и Брaнислaв Слободaновић. Нaрaтор у филму je Слaвишa Jовaновић.
 НЕЗАВИСНА ДРЖАВА ХРВАТСКА 1941-1945

Глинска црква - Гудовац - Ливањско поље - Бегово Брдо - Вукашин Мандрапа - Логор Госпић

Сисак - Шушњар - Јастребарско - Пацовски канали - Бог и Хрвати - Љубан Једнак - Стари Брод

Логор Даница - Корићка јамаЈасеновац - Међеђа - Гаравице - Усташе - Црна Легија - Керестинец

Стара Градишка - ПаланчиштеСадиловац - Анте Павелић - Алојзије Степинац - Динко Шакић

Славко Квартерник - Јуре Францетић - Крунослав Драгановић - Мирослав Филиповић

Иродови синови - Пискавица - Драксенић - Марија Почуча - Magnum Crimen - Даница Праштало

Калати - Машвина - ВозућаШид - Бракусова Драга - Платон (Јовановић)- Грабовац Бански

Дамјан Штрбац - Крушћица - Петар Дабробосански - Мирко Пук - Џафер бег Куленовић

Пребиловци - ВељунПркосДракулићМакс ЛубурићОстрожинДивосело - Шегестин

 ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
USTASKI ZLOCINI
JASENOVAC
VATIKAN
ANTE PAVELIC
DECA

Skip Navigation Links