Егзодус поново - www.zlocininadsrbima.com


Документарни филм


Егзодус поново 

Документарни филм "Егзодус поново" је прича о масовном исељавању 150.000 Срба у фебруару и марту 1996. са простора пет сарајевских општина које су послије Дејтонског мировног споразума припале Муслиманско-Хрватској Федерацији Босне и Херцеговине.

Овај документарац садржи кадрове исељавања Срба из општина Илијаш, Вогошћа, Илиџа, Хаџићи, као и насеља Грбавица, Илиџа, Неђарићи, Семизовац, Рајловац и других.

На снимку се приказују дугачке колоне камиона, аутобуса, приватних возила, пјешака са колицима и са кесама у рукама. Поред тога, у овом документарцу, видећете снимке ископавања посмртних остатака са гробља у Влакову у фебруару 1996. као и поновног покопа истих на српском војничком спомен гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу, гдје је сахрањено преко 1.000 бораца Војске Републике Српске, који су дали животе за српску слободу 1992-1995.

Филм на изразито једноставан начин приказује трагичне судбине сарајевских Срба из колоне, а улога режисера се огледа једино у постављању питања: „Одакле долазите“? и „Знате ли гдје идете?“.
 

 

Филм је режирао Сњежан Лаловић, а снимљен је у производњи Српске Радио Телевизије 1996. године. Награђен је исте године Златном медаљом Београда.
Да се не заборави и не понови!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
SARAJEVO
BOSNA I HERCEGOVINA
MUSLIMANSKI ZLOCINI
DEVEDESETE
SARAJEVSKI EGZODUS


Skip Navigation Links