Дјеца - www.zlocininadsrbima.com


Документарни филм


ДјецаДокументарни филм "Дјеца" је ауторско дјело Дениса Бојића и Дарка Бајића, који је снимљен 2015. године у продукцији РТРС.

Ово је потресна прича говори о породицама које су у босанско-херцеговачком рату 1990-их, изгубили током четири ратне године оно највриједније - дјецу.

 

У овом документарцу причају своју злу судбину:

* Милева Лазаревић из села Шадићи, покрај Власенице, на истоку Босне и Херцеговине, која је у вихору рата изгубила синове: Бору (31) отац троје дјеце, док су Саво (29) и Станко (26) погинули у муслиманској засједи.... Кћерка Милка (40) се двије године послије рата убила од туге за супругом. Постоје основане сумње да је њен муж пред сами рат отрован.

* Милева Жупић, из села Густовара, код Мркоњић Града, у централном дијелу БиХ, која је изгубила три сина: Стеван (28), Жељко (26) и Живко (24)... у јесен 1995. године, када су хрватске јединице (ХВО) окупирале Мркоњић Град и том приликом њене синове зверски убили.

* Маринко Бјелица, из Трнова, код Сарајева, који је током рата изгубио троје дјеце: синове: Јанка (21) и Драгана (25), и кћерку Радмилу (20), који су погинули у униформи ВРС на олтару отаџбине бранећи родно село од муслиманских екстремиста. 

* Јока Миловановић из села Миросавци, код Лопара, на сјевероистоку Босне и Херцеговине, подно Мајевице, изродила је десетеро дјеце... Она је у рату изгубила три сина: Миодраг (32), Трипун (21) и Ђојо (43). Сва тројица су погунула на борбеном задатку.

 

Филм "Дјеца" је приказан на више филмских фестивала, али и у многим мјестима широм Балкана. Док је награђен "Златним витезом" у Севастопољу, у јакој конкуренцији 2016. године.
Да се не заборави и не понови!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
BOSNA I HERCEGOVINA
MUSLIMANSKI ZLOCINI
DECA
DEVEDESETE


Skip Navigation Links