Досије Сребреница - www.zlocininadsrbima.com


Документарни филм


Досије Сребреница

Документарни филм “Досије Сребреница” је запис забрањене истине о ратним дешавањима на ширем подручју Сребренице од 1992-1995 године. Филм у континуитету прати ратне страхоте од 1992. године, све до медијских манипулација након догађаја из јула 1995. године. Низом аутентичних свједочења преживјелих жртава и приказом досад необјављених видео и фото материјала, гледалац може да стекне праву слику ратних страхота на том подручју.

Зашто се о Сребреници говори из само једног угла? Зашто све жртве немају исти третман? О овоме говоре приживјели Сребреничани, Братунчани и Подрињци. Зашто злочинци и данас ходају слободно? Најстрашнија свједочења о убиствима дјеце, жена и стараца, која до сада нису угледала свјетлост дана мијењају искривљену слику о збивањима у овом крају.

Филм говори и о злочинцима из бригаде Насера Орића, који су етнички очистили више од 50 српских села. Највеће страдање Срба у Сребреници и околини било је за Ђурђевдан 1992. и Божић 1993. Током 1992-1993 је убијено више од 3.300 Срба у сребреничком крају. Више од двије године све се одвијало по рецепту: "Убиј, опљачкај и спали!". Практично, историја се почела понављати. Све је личило на времена из НДХ.

Премијера овог филма је била 11. јула 2010. године у Братунцу. Филм је преведен на више свјетских језика и приказан на стараним и домаћим ТВ станицама. Хашки Трибунал је критиковао стране ТВ станице које су приказивале овај документарни филм. Филм је приказиван и на фестивалима документарног филма, а планиране су пројекције у Београду, Подгорици, те широм планете. Аутори филма изражавају посебну захвалност учесницима филма, због њихове патње и боли коју су током снимања поново преживљавали присјећајући се ратних страхота. Велику захвалност дугујемо и Савезу логораша регије Бирач из Братунца те господину Винку Лали, на организацији снимања на терену.

Филм је ауторско дјело Далибора Јосиповића и Милана Кнежевића.
 
Да се не заборави и не понови!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
SREBRENICA
PODRINJE
MUSLIMANSKI ZLOCINI
BOSNA I HERCEGOVINA
DEVEDESETE
BOSNA


Skip Navigation Links