Генерал Михаиловић - Херој и Казна - www.zlocininadsrbima.com

   


Документарни филм


ГЕНЕРАЛ МИХАИЛОВИЋ - ХЕРОЈ И КАЗНА 

Документарни филм "Генерал Михаиловић - Херој и казна" је прича о Драгољубу Дражи Михаиловићу, прво официру, а после и генералу Југославенске војске у отаџбини, који се у Другом светском рату, са својим јединицама борио против немачке, бугарске војске, као и арнаутских банди.

Овај документарац приказује изјаве историчара, страних новинара, аналитичара и преживелих учесника Другог светског рата. Сви они говоре о четничким јединицама којима је командовао Дража Михаиловић, који су први у поробљеној Европи пружили отпор фашизму и нацизму. Дража Михаиловић је на Равној Гори, висоравни у западној Србији, окупио официре и војнике југославенске краљевске војске, који су избегли заробљавање од немачке војске током Априлског рата. Након окупације Србије од Немаца, Дража Михаиловић започиње у мају 1941. герилски рат против свих окупатора, а његове јединице добијају назив "четници", по угледу на четничке јединице Војводе Вука, који су се борили у Првом и Другом балканском рату против Турака и Бугара. Тако су Дражине јединице почеле да ослобађају градове у окупираној Србији, а немачке окупационе власти издају проглас у коме нуде 100.000 динара награде за оног ко помогне у хватању генерала Драже Михаиловића.

У филму се такође говори и о почетку сарадње комуниста и четника у јесен 1941. која уистину није дуго потрајала, јер су се они идеолошки разликовали. Комунисти су хтели републику и социјализам, а четници су желели повратак краља Петра II Карађорђевића, у земљу и останак монархије.

Такође овај документарац говори и о спашавању око 500 америчких и британских пилота 1943 и 1944. чији су авиони оборени изнад Србије.

Говори се и о хапшењу генерала Драже Михаиловића  у лето 1946. када је на превару хапшен у околини Вишеграда, у југоисточној Босни. Приказани су и детаљи са суђења, лажном и монтираном процесу југославенских комунистичких власти. Одбрана је позвала 100 сведока, али је суд дозволио само да две жене дају исказ. Ни то није било довољно, а суд је под притиском донео пресуду: смртна казна стрељањем. Удбаши су извршили казну, а гроб Драже Михаиловића ни данас није познат.

У филму је приказано и то да су Дражу Михаиловића одликовали Французи и Американци за допринос борби савезника против Немачке и Италије у Другом светском рату.

Како је Њујорк Тајмс писао својевремено 18. јула 1946. године: "Историја ће једног дана пресудити да у Москви на Црвеном Тргу се подигне споменик Дражи Михаиловићу, погубљеном вођи четника који се од првог дана борио у планинама, а не Титу, који се у почетку није излагао опасности".ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
DRAZA MIHAILOVIC
KOMUNISTICKI ZLOCINISkip Navigation Links