Где цвета лиму жут - www.zlocininadsrbima.com


Оцените нам овај чланак:

Документарни филм


Где цвета лиму жут 

Документарни филм "Где цвета лимун жут" је прича о једној од највећих трагедија српског народа - повлачењу на острво Крф за време Првог светског рата. Након Сарајевског Атентата на Видовдан 1914. када је Гаврило Принцип убио аустријског престолонаслединка Франца Фердинанда, Аустро-Угарска монархија је послала ултиматум, који ниједна држава не може да прихвати. Тако је 28. јула 1914. објављен рат Србији, а већ дан касније аустроугарска војска је почела гранатирање српских положаја преко реке Саве и Дрине. Војска Краљевине Србије је била 3 пута слабија, али је успела да пружи херојски отпор и заустави агресора. Српска војска коју су предводили:

  1. Радомир Путник, начелник Генералштаба српске војске.
  2. Петар Бојовић, комадант Прве армије ВКС.
  3. Степа Степановић, комадант Друге армије ВКС.
  4. Павле Јуришиће Штурм, комадант Треће армије ВКС.
  5. Живојин Мишић, генерал српске војске

на Церу 18. августа 1914. успева да победи аустроугарску војску, први пут у Првом светском рату. Исто тако, четири месеца касније, у Бици на Колубари, српска војска 15. децембра 1914. извојевала је величанствену победу и натерала аустроугарску војску да се повуче из Србије.

Годину дана касније, 6. октобра 1915. креће огромна војска од 500.000 војника немачке и аустроугарске војске на Србију. Том приликом Врховна команда Краљевине Србије доноси одлуку о повлачењу на југ. Већ 15. октобра 1915. без објаве рата, Бугарска напада Србију у околини Врања, Пирота и долином јужне Мораве. Војска Краљевине Црне Горе је на Мојковцу 7. јануара 1916. извојевала победу против аустроугарске војске и тако заштитила српску војску, правећи им одступницу.

Српска војска и народ крећу преко Рашке области, Космета и Албаније, по цичој зими, до јадранске обале код Скадра, Драча и Валоне. Ту их британски и француски бродови чекају данима, док престолонаследник Александар Карађорђевић није потписао папир о плаћању превоза. Тек тада су пребачени на острво Крф. На Крфу су провели две године. Онда су са наоружањем које је престолонаследник Александар опет морао да плати Британцима, кренули на Солунски фронт и у фантастичном јуришу за три месеца ослободили земљу.

 

Филм је снимљен 2006. године. Сценарио потписује Милован Витезовић, а режију Здравко Шотра. Приповедач је Драган Николић.
 
Да се не заборави и не понови!


Skip Navigation Links