Узбуна у Сарајеву: Хероји Халијарда пробудили духове - www.zlocininadsrbima.com

   

23. август 2023.


УЗБУНА У САРАЈЕВУ: ХЕРОЈИ ХАЛИЈАРДА ПРОБУДИЛИ ДУХОВЕ


Недавно је са Сарајевском филмском фестивалу приказана ван конуренције само најава (трејлер) будућег филмског остварења режисера Радоша Бајића "Хероји Халијарда". Ријеч је о пројекту који још није у потпуности завршен (већи дио јесте), базиран на истинитом догађају из времена Другог свјетског рата.

У граду на Миљацки, али и широм Федерације БиХ медији су направили "земљотрес" односно пласирано је низ полуистина тј. лажи, јер се приказивање Дражиних четника не уклапа у званично тумачење историје по сарајевском естаблишменту.

Шта је заправо проблем?

Историја из доба средине 20. стољећа у нас Балканаца никако да се освијетли и размрси, јер очигледно је да то некоме одговара. Онима који започињу ратове и склапају мир. Оваква замагљена ситуација дуго времена не доприноси добро никоме, а поготво нама који опстајемо на овим просторима скоро два миленијума.

Чињеница чиста као суза јесте то да Ватикан жели уништење Православља, односно да нас све стави под своју шапу, да не кажем чизму. То није идеја од јуче нити од прије три деценије, већ још од Великог раскола 1054. Интензитет те агресије је некад јачи, некад слабији. Појавом Османлија крајем Средњег вијека на Балканском полуострву раширена је исламска религија у овим крајевима. Управо су Турци током своје ере на Балкану вршили насилну исламизацију односно потурчавање хришћанског становништва, највише Срба наравно. Тако у каснијем времену дошло до повећане бројности управо исламиста, који су чак од Јосипа Броза Тита добили вјерску категорију признату као националну 1971. године све са циљем распарчавања нашег националног корпуса.

Гледајући у муслиманском живљу некакву врсту савезника Ватикан их прагматично злоупотребљава, окреће их против Срба, што се врло добро видјело у Првом свјетском рату када су жандарске јединице у аустроугарској покрајини БиХ познате као Шуцкори вршили масовна злодјела према Православцима. Сем римокатолика у те ескадроне смрти су попуњавали управо муслимани.


"Ево зоре, ево дана..."

Слично је било и током Другог свјетског рата, када је мноштво муслимана сачињавало "Ханџар дивизију", "Црну Легију"... те за интересе врхушке наци-фашистичке Независне Државе Хрватске извршавало бројне покоље над Србима, Ромима и Јеврејима, а што се претворило у незапамћени геноцид.
У завршној фази Другог свјетског рата, када је Хитлерова коалиција доживљавала поразе на свим фронтовима, а Савезници са Истока, Запада и Југа силовито надирали ка Берлину... хрватски и муслимански кољачи у одорама НДХ почињу да прелазе на страну Титових партизана. Врховна команда ПОЈ их је радо примала и то је дакако ојачало партизански покрет.

Парадокс или не, али Брозов режим никада није извршио денацификацију и дефашистизацију код Хрвата и муслимана. Код Срба је био другачији проблем, односно идеолошка различитост. Мноштво Срба је хтјело останак монархије и капиталистичко друштвено уређење. Зато је "црвени терор" од комунистичке власти настављен и након 1945. јер су класни непријатељи постали "народни".

Иако су јединице Југославенске Војске у Отаџбини биле регуларна армија једне земље у окупацији са Владом у избјеглиштву, призната и од Савезника, Титови комунисти су у њима видјели противнике баш због идеолошких супротности.


Дража у друштву Американаца

Да није тако... не би ни дошло до Операције Халијард (Ваздушни мост), тајна акција спашавања војних пилота америчке и британске авијације које су дејствовале по њемачким снагама на Балкану 1943-1944. Нажалост нацистичке дивизије су претрпиле минималне губитке, док су тепих бомбе убијале мноштво Срба, тачније Савезници су бомбардовали насеља (Ниш, Крагујевац, Лесковац, Сарајево, Београд, Подгорица, Приштина, Митровица, Нови Сад...итд) гдје су Срби имали већину.

Америчко-британски пилоти чији су авиони погогођени изнад Поморавља и Подриња су по инструкцијама долазили у Прањане изнад Чачка, јер је ту било сигурно. Тачније, Дражини четници су ту имали некакав шумски аеродром, који је служио да се спасени пилоти пребаце у Италију, која је већ била ослобођена од дикатора Бенита Мусолинија.

Према неким процјенама спасено и пребачено је око 500 пилота. Америчка врховна команда је ово изузетно цијенила. Међутим, то је био само амерички прагматизам - пуко користољубље, јер су они све учинили да Тита доведу на власт како би касније уништили Србе. Доказ томе је уцјена Британаца у Лондону према краљу Петру II Карађорђевићу, који је морао да се одрекне генерала Драже, а јединице ЈВуО приклоне Врховном штабу ПОЈ, односно Титу.
Заслугом Црвене армије крајем љета 1944. са источне стране Дрине партизани су остварили премућство над ЈВуО и направили критичну масу за даље напредовање ка Алпима, односно сламање НДХ. Генерал Дража Михаиловић није хтио у прогонство већ се крио у источној Босни.

У тајној акцији ОЗНЕ којом је руководио Александар Лека Ранковић, Дража је ухваћен под неразјашњеним околностима марта 1946. у околини Вишеграда. Суђено му је у Београду у монтираном процесу гдје је било сулудо очекивати било какву временску казну. Парадокс или не, али је генералу Дражи стављено на терет "сарадња са окупатором", при чему нико није смио да помене награду коју су њемачке окупационе снаге и Србији расписали за Дражом у виду 100.000 рајхмарака, ономе ко га нађе живог или мртвог.

Смртна казна над Михаиловићем је извршена 17. јула 1946. на непознатој локацији у Београду. Сигурносне службе и данас то чувају као строгоповјерљиву тајну.

Само двије године касније Орден легије части (највише војно одликовање САД) је додјељено управо генералу Драгољубу Михаиловићу због успјеха у Операцији Халијард.

На све ово сарајевске власти деценијама замуцкују или пак ћуте. Папагајски понављају да је ријеч о пресуђеном ратном злочинцу из Другог свјетског рата, али интересанто је да прећуткују да је одлуком Вишег суда из Београда 2015. Михаиловић рехабилитован. Такође, њихово лицемјерство се огледа у томе што је њихов идол тј. Отац нације - Алија Изетбеговић два пута осуђиван ради ширења клеро-фашистичких идеја и националне мржње од тог истог комунистичког суда у Југославији.

Да није тако како јесте, да ли би амерички амбасадори у Србији долазили у Прањане поткрај септембра већ годинама? Не би... знају то добро и сарајевски букачи.

Зато је градоначелница Бењамина Карић и тражила оставке руководства СФФ, да јој не квари идилу у БиХ... јер би другачије морали да мјењају комплетан не само школски програм, већ и телевизијски гдје би након 78 година истина изашла на видјело. Плус што би у таквом случају мноштво босанских муслимана кренуло пут враћања вјери прађедовској, што и јесте у многим случајевима разлог цијукања муслиманског руководства у БиХ.

Држава каква-таква, коју може срушити један кратки исјечак спада у оно што дјеца кажу "банана-држава", хтјела то градоначелница Бењамина да каже на глас или не. Заправо, промјеном одређених геостратешких и економских прилика у Европи и свијету руши се и њихова реторика као кула од карата, односно држава која почива на лажима, а нација на кризи идентитета.

 

Написа: Чуле
23.08.2023.ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ  1941-1945

ЗЛОДЕЛА

Априлски рат * Крива РекаБојник * Крагујевац * Шид

Плав и ГусињеКочевски масакр * Кикинда * Сириг

Немачко бомбардовање БеоградаУрошевац * Лесковац

Савезничко уништавање Београда * Бачка и Барања * Ниш

Новосадска рација * Бомбардовање Подгорице * Рисан

ДрагинацКраљевоПива * Возућа * ДракулићВелика

Велика * Блажево и Бозољин * Панчево * Јабука * Ђаковица

ЗЛОЧИНЦИ

Ласло Бардоши * Ференц ФишерШефкет Верлаци

Валтер Браухич * Аћиф ЕфендијаМирко ПукНДХ

Богдан Филов * Евалд КлајстЏафербег Куленовић

Италијанска војскаХенрик Верт * Бенито Мусолини

Јозеф ЈанкоМустафа Круја * Борис III * Бедри Пејани

Џафер Дева * Осман Растодер * Анте Павелић * Балисти

Асен Николов * Адолф Хитлер * Бенито Мусолини

Мидхат ФрашериВалтер Браухич * Васил Бојдев

Јурај Шпилер * Бугарска војска

ЖРТВЕ

Браћа Остојић * Марко Бошковић * Сава Трлајић

Љубан Једнак * Љубо Млађеновић * Острожин

Петар ДабробосанскиСвештенство на Космету

Вукашин Мандрапа * Сава Шумановић * Марија Почуча

Дабробосански и Милешевски * Николај Велимировић

Ристо ЛојпурДоситеј Васић

ЛОГОР

Плав * Сајмиште (Земун)Барч * Бараке на Сави

Бањица * Бејсфјорд * Дахау * Госпић-Јадовно-Паг

Црвени Крст * Митровица * Сисак * Норвешка

Шарвар * Јастребарско * Карашjок

ПУБЛИКАЦ.

Бездане јамеЛогори Мађарске * Magnum Crimen

Билогора * Пацовски канали * Личка трагедија

Књига из тишине * Кордунашки процес * Црна књига

Заборављена рација * СПЦ * Фратри и усташе кољу

Деца у жициРади ти дијете свој посао * Крвава бајка

Политика терора * Злодела Фолксдојчера * Лежимир

Бог и Хрвати * Срем

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 504  пута
Број гласова: 5


Tags:
GRAD SARAJEVO
FILMSKI FESTIVAL
BENJAMINA KARIC
BUDJENJE DUHOVA
UZBUNA ALARM
DRAGOLJUB MIHAILOVIC
AMERIKANCI BRITANCI
SPASAVANJE PILOTA
DRUGI SVETSKI RAT
SEPTEMBAR 1944
HEROJI HALIJARDA
VAZDUSNI MOST
PRANJANI CACAK
RADOS BAJIC
KRALJEVINA JUGOSLAVIJA
ISTOCNA BOSNA
VISEGRAD DOBRUN
TITOVI KOMUNISTI
LEGIJA CASTI


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Oперација Викинг: Крвави пут изнад Поларног круга

Култура сјећања: Почaст стрaдaлимa Србима нa Мeхином стaњу од усташког ножа

Злочин у Тутину 1942: Убиство свештеника Луке и Уроша Поповића и црквењака Јаблана

МУП Босне и Херцеговине донео одлуку о нападима на конвоје ЈНА још 29. априла 1992

Гроб речитији од свих ходајућих мртваца који громогласно лажу о Николи Тесли

Божидар Мркајић: У муслиманском логору Силос смршао 50 килограма

Бихаћко стратиште: Јаук са Гаравица вјечна опомена
Поделите ову вест, нека се чује истина...Одговор Миливоју Бешлину у вези исељавања Тита из Куће цвијећа
Објављено: 15.07.2024.     Има 31 прегледа и 0 гласова.

У сјећању: Војислав Чаркић (1937-2024)
Објављено: 09.05.2024.     Има 145 прегледа и 5 гласова.

Пребиловци 2024: Посјета Тијане Бошковић о Васкрсу
Објављено: 08.05.2024.     Има 160 прегледа и 5 гласова.

Заборављени подсјетник: Хрватски кадрови у СФРЈ 1990-1991
Објављено: 24.05.2024.     Има 161 прегледа и 15 гласова.

Роварење комуниста у Југославији и цепање Србије
Објављено: 22.05.2024.     Има 165 прегледа и 5 гласова.

Бестидне муслиманске лажи о Сарајевском егзодусу 1996
Објављено: 18.04.2024.     Има 251 прегледа и 5 гласова.

Филм "Неђо од Љубушког" као подвала и фалсификат историје
Објављено: 30.04.2024.     Има 259 прегледа и 5 гласова.

Одговор Игору Мркаљу око злоупотребе глинских жртава
Објављено: 03.07.2024.     Има 285 прегледа и 4 гласова.Skip Navigation Links