Судбине несталих: Хумке крију тешку истину - www.zlocininadsrbima.com

29. август 2014.


Судбине несталих: Хумке крију тешку истину


Ратови у бившој Југославији још нису завршени за породице укупно 11.175 особа које се и данас, деценију и по од последњег сукоба, воде као нестале. Да би се њихове судбине расветлиле, нужно је да се све државе региона активно укључе у потрагу за одговором шта се са њима догодило.

Да државе бивше Југославије различито приступају овом болном питању сведочи чињеница да из Босне и Херцеговине и са Косова ове године у Србију није стигло ниједно идентификовано тело, док ће у наредних десетак дана бити расветљена судбина око 50 лица албанске националности откривених у гробници у Рудници код Рашке.

На ово, поводом 30. августа - Светског дана несталих, подсећа председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић и каже да су ове године српске породице преузеле 39 тела из Хрватске. Недавно је у Загребу предат списак још 729 несталих лица за чијом судбином трагају њихове породице.

 
 
 
ЗАГРЕБ НЕ РЕАГУЈЕ
 
У Србији нема пријављених локација које нису истражене. Београд је пријавио и 230 гробних места за која се сумња да крију нестале у Хрватској, али тела још нису ексхумирана. - Мора да се утврди шта се десило несталима - сматра и омбудсман Саша Јанковић. - Превише времена је прошло и не смемо да дозволимо пад пажње са овог проблема.

- Потребно је да проблем несталих сви у региону третирају на исти начин - наглашава Одаловић.

- Србија је од 2012. до 2013. године решила 705 случајева несталих, а у периоду од 2013. до ове године - 671. Надамо се да ће Декларација о улози државе у решавању питања несталих лица услед оружаних сукоба и кршењу људских права, унети један нови квалитет у идентификацији несталих.

Од укупног броја особа које се воде као нестале у ратовима деведесетих, трећина је из српског народа. Према подацима Комисије за нестала лица, број несталих Срба у Хрватској је 1.496, док евиденција Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих са простора бивше Југославије, показује да је тај број - 2.146. У БиХ је укупно 1.600 несталих Срба, док се на Косову и Метохији трага за 532 особе.

 

 

ИЗВОР: Новости
29.8.2014.
Оцените нам овај чланак:
Посећено је: 881  пута
Број гласова: 0


Поделите ову вест, нека се чује истина...


Skip Navigation Links