Кантонално тужилаштво Зеничко-добојског кантона у Босни и Херцеговини је недавно оптужило још тројицу Срба да су у Гостовићу починили злочине. У Кантоналном суду води се судски процес против Ранка и Жељка Ракића и Марка Станковића под оптужбом да су крајем прве године рата у БиХ у Кучицама код Завидовића убили Зухру Хусановић.

 

 

 

МУЏАХЕДИНИ ОЧИСТИЛИ ДОЛИНУ ГОСТОВИЋА

Тако су уместо правде за Србе у Гостовићу, они који су пружили уточиште муџахединима и са њима кретали у походе на српска насеља у долини реке Гостовић постали прогонитељи и у миру. Јер, управо су муџахедини у саставу Трећег корпуса АБиХ крајем 1992. године протерали комплетно српско становништво из Гостовића, попаливши куће у Каменици, Кучицама, Мишановићима и другим насељима.

Прогнани Срби са тог подручја, који сада живе углавном у Добоју, Модричи и Бијељини су огорчени неселективном правдом, која је на делу у БиХ и због које у РС инсистирају на референндуму о раду Суда и Тужилаштва БиХ.

 

 

СЕЛЕКТИВНА ПРАВДА

Званично су до сада једино реаговали из Завичајног удружења Завидовићана са седиштем у Добоју, наводећи низ примера да су Тужилаштво БиХ и правосудне институције ФБиХ поново применили селективну и обрнуту правду.

- Као и Глоговац, Ракићи и Станковић су са неколико хиљада Срба из Завидовића и Жепча протерани са тог подручја. Залажемо са за кажњавање свих појединаца који су чинили злочине, али да барем неко са друге стране одговара за злочине у Завидовићима - каже председник Удружења Зоран Благојевић.

 

 

ФИЛМ

У насељу Кучице, утврђено је, сахрањена су тела 64 српска војника и цивила, заробљена на Озрену у септембру 1995. Они су пали у руке припадницима Одреда "Ел муџахид". Из Лозне и Кестена на Озрену су одведени у Завидовиће, где су наочиглед становника тог града мучени и затим заточени у кампу муџахедина у Гостовићима. После тога је уследило ритуално убијање заробљеника, о чему су муџахедини снимили и филм.

 

 

Аутор: Љ. Ђурић
Вечерње новости
11.8.2015.