Словеначко-србски односи: Ви нама учините, ми вама нећемо - www.zlocininadsrbima.com

   

16. мај 2023.


СЛОВЕНАЧКО-СРБСКИ ОДНОСИ: ВИ НАМА УЧИНИТЕ, МИ ВАМА НЕЋЕМО


Од како је створена друга Југославија, па све до њеног нестанка, грађанству се тумачило да је све идилично: партизанске офанзиве, природне лепоте, енормни привредни раст, "бесплатно" образовање и здравство, социјална заштита...итд. Ово је рађено са циљем да они који су преузели власт током социјелистичке револуције и даље остану на власти тј. до вечности.

Свако ко би другачије тумачио нешто од званичне политике био би уклоњен, милом или силом.


Ко има већи стомак: Тито и Доланц?

Идеал на коме је друга јужнославенска држава почивала јесте братство и јединство. Парадокс је у томе што су највећим делом само Срби веровали у то јер су они у два светска рата дали највише крви и костију за то заједништво и ослобађање од тираније. Остали народи у то нису веровали, бар не већина него су окупаторима и служили, док су стицајем околности касније морали да вешто глуме да им се свиђа.

Што се Срба и Словенаца тиче, ситуација је таква да су "Јанези" увек хтели неку корист од "Геџа", али ништа нису хтели да учине и дају...или макар да не одмогну, ако неће да помогну. Навешћу неколико примера тако да и обичан човек може да схвати шта је посреди.

У новијој историји Словенци су били стално под робством од аустријских и италијанских завојевача, који су их стално сматрали за нижу класу људи, односно своје потчињене које ваља добро бичевати. Слободу им после више столећа доноси Војска Краљевине Србије у јесен 1918. године, када је забијен барјак слободе код Клагенфурта. Радовали су се "Јанези" тада као ретко када.

Међутим, један од њихових представника Антон Корошец, председник Словеначке народне странке изјављује следеће:

- "Узјахали смо доброг коња,
а вратићемо им рагу".

Ово је било речено у контексту ослобођења, тачније, њима је то било само помоћно средство за остваривање националних циљева. Колико су србски политичари тог времена схватили његову реченицу, па и сам краљ Александар I Карађорђевић, да се видети из садашњице.

У међуратном добу скоро сви словеначки политичари скупа са хрватским колегама су константно вршили опструкцију и борили се за "своја национална права". Била је то више злоупотреба него било шта друго. Једноставно они су у Југославији видели шансу да се ослободе јарма Бечког двора и добију своје државице.

Када су Силе Осовине по Хитлеровом и Мусолинијевом наређењу  априла 1941. напале југославенско краљевство, занемарив број Словенаца је узео учешће у одбрани земље. Већином су приступали Словеначком Домобранству, односно били су сарадници Вермархту. И не само то, њихов партизански покрет током Другог светског рата је такође био мизеран, ако се погледа учешће других република. Једноставно, они су народ који је имао свест да је потлачен и да се увек приклања окупатору.

На самом крају Другог светског рата долази до Тршћанске кризе. То је почело још почетком маја 1945. када су јединице Четврте армије под командом генерала Петра Драпшина силовитно умарширале са тенковима у Трст. Неке процене говоре да је у тим борбама са немачком војском погинуло преко 1.000 припадника ПОЈ (највећим делом Срба) не само у борбама за град већ и околину.

Данас готово непознат детаљ из историје јесте одлазак Едварда Кардеља код Тита да га моли да се "одрекне Трста". У почетку Јосип Броз није хтео ни да чује о томе, али је касније пристао јер су и Западни савезници то тражили од њега. Кардељ је био један од оних провинцијалаца који су се бојали велеграда, бар се тако може описати његови захтеви. У то време Љубљана је била градић од 80.000 становника... док је Трст имао преко 260.000 људи, односно 3.3 пута више. Постојао је страх да би Трст у таквим околностима "појео" Љубљану.

Познато је и то да су словеначки регрути служили војску само на територији своје републике. Нису се макли даље од Брегане. Ово је још Кардељ издејствовао код Тита након Другог светског рата.

Наредних деценија ситуација око Трста је била често варница у југославенско-италијанским односима, али је некако решено све Озимским споразумом 1975. године. Мало пре тога дошло је до напете ситуације када је Влада Маријана Румора из редова Партије Хрићанске Демократије упутила протестну ноту да им се врате територије које су имали до 1941. године.

Тај моменат је био окидач у Београду да се упали црвени аларм, односно пошаље читава сила војске у северо-западне делове Југославије. И тада су се Словенци радовали као мала деца, поготово они старији грађани који су памтили италијанске тиранине. Еволуцирали су сећања на време када нису смели да причају матерњим језиком, пишу својим писмом, имају своје школе, фолклор...итд. Буквално су љубили тенкове ЈНА и желели да их заштите.


Бубашваба револуција у Приштини

Само неколико година касније, Југославија опет бива угрожена, али овај пут у јужним деловима, тачније 1981. у САП Косово и Метохији букнуле су албанске демонстртације које су крваво угушене заслугом генерала Бранка Мамуле, пошто су студенти Приштинског универзитета искоришћени од ШИК - обавештајне службе Албанске Републике. Албанска национална заједница је покушала насилним путем да Космет одвоји од Југославије тј. Србије и припоји матици.

Исте године највиши савезни органи доносе одлуку од томе да свака република мора да упути (реципрочно гледано) одређени број припадника МУП-а на Косово и Метохију како би се зауставили такви испади и рушење уставног поретка, на крају крајева. Док су све федералне јединице пристале на то, једино СР Словенија ОДБИЈА да пошаље свој контигент милиције.

Крајем осамдесетих година, Србима који су пореклом са Косова и Метохије, а живели су у Љубљани забрањен је Митинг истине, у организацији удружења "Божур".

Већ средином 1991. званично је покренут процес независности Словеније од СФРЈ, кампању коју су водили: Јанез Јанша, Милан Кучан, Игор Бавчар, Алојзије Петерле, Димитриј Рупел...итд. Одмах су кренули њихови паравојници и специјалне полицијске снаге попут хијена да нападју карауле, институције, гарнизоне, војне објекте, али и цивиле. Па чак и да отварају концентрационе логоре.

Ситуација је била таква да су они били за те работе спремни најмање годину дана, док је већина Срба, како у СР Словенији, али и осталим деловима Југославије била успавана. Влада СФРЈ и Генералштаб су били бизарно инертни, стиче се утисак као да им је неко или нешто стајало изнад главе.

У Словенији су почињени први ратни злочини на тлу бивше Југославије деведесетих година. Али, пошто је Словенија била локомотива растурања земље од Вардара па до Триглава, онда су награђени од међународне заједнице, пре свега Велике Британије, Немачке и САД. Њихове службе су и помагале им све време Двонедељног рата 1991. године.

Све су то пузле које се уклапају у мозаик словеначко-србских односа. Ваља добро размислити о томе, да свако онај ко би са њима сутра правио било какве државно-правне заједнице по било ком основу, мора знати шта да очекује.

 

Написа: Чуле
16.05.2023.РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У СЛОВЕНИЈИ 1991.

ЗЛОДЕЛА

Медвеђек Караула Холмец * Насеље Звијезда *

ЛОГОРИ

Доб при Мирни * Дол при Храстнику Шкофије Копарске

Кочевска река * Илирска Бистрица * Крањска хала

Мурска Собта * Радовољица * Ловачки Дом Зидани мост

Студенсти центар Љубљана * Дравоград * Повшетова

ЖРТВЕ

Александар Милошевић * Драган Бубало * Душан Дејановић

Зоран Стојановић * Слобо Пантелић * Бранко Бојанић

Ратко Јовановић * Шпиро Пањовић * Горан Станковић

Стево Чучковић *

ЗЛОЧИНЦИ

Јанез Јанша * Игор Бавчар * Милан Кучан * Алојзије Петерле

Андреј Ловшин * Франц Смердуј * 21. одред * Димитриј Рупел

Фабио Стефе * Андерлич * Слапар * Уршич

ХЕРОЈИ

Мићо Делић * Берислав Попов *  Драгомир Грујовић

ПУБЛИКАЦ.

Винко Пандуревић Радисав Ристић * Двонедељни рат Прогон Срба

Заташкавање Породице погинулих  * Ко је убијао војнике

Истинa и пропагандa * Фрагменти независности * Ратко Каталина

Александар Михаиловић

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 315  пута
Број гласова: 15


Tags:
NEZAVISNOST SLOVENIJE
PROLECE 1991
ODNOSI SA ITALIJOM
OSAMDESETE SEDAMDESETE
DEVEDESETE GODINE
PROTESNA NOTA
KOSOVO METOHIJA
TRSCANSKA KRIZA
LJUBLJANA VIPAVA
EDVARD KARDELJ
TITOVI PARTIZANI
JUGOSLAVENSKA ARMIJA
DESETODNEVNI RAT


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Досије Сисак: Како је убијен Милан Цветојевић септембра 1991. године

Америчка слобода није бесплатна или какве везе има Украјинска криза са Балканом

Случај Милана Мићића из Лоре: Списатељица Тања књигом "пере" своју савест

Хрвати и Албанци - браћа по оружју и патолошкој мржњи

Пронађена тела Срба из логора Ликовац

Божо Рајић оптужен за ратне злочине над Србима на Купресу 1992. године

Интервју са Зораном Анђелковићем: Цепање Косова и Метохије од Србије је почело још у Титовој Југославији
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Зашто је 11. новембар Дан победе, а не дан примирија
Објављено: 13.11.2023.     Има 51 прегледа и 0 гласова.

Шта је нама Србима Антун Тус
Објављено: 03.11.2023.     Има 89 прегледа и 5 гласова.

Ослободиоци и "ослободиоци"
Објављено: 04.11.2023.     Има 129 прегледа и 0 гласова.

Играње жмурке Ивана Ивањија или пљување Дражиног споменика
Објављено: 20.10.2023.     Има 161 прегледа и 9 гласова.

Заборављени случај Лахнер-Вогатај
Објављено: 18.05.2023.     Има 216 прегледа и 0 гласова.Skip Navigation Links