Сећање на Александра Берића, хероја одбране Краљевине Југославије - www.zlocininadsrbima.com

6. април 2015.


Сећање на Александра Берића, хероја одбране Краљевине Југославије


На гробу јунака Априлског рата Александра Берића у белегишу постављено достојно обележје.

 

 

Гроб Александра Берића, хероја Априлског рата 1941. године, јединог команданта речног брода који је пружио достојан отпор окупатору и који је одбио да напусти свој монитор "Драва" када је тонуо, достојно је обележен. На његовом гробу у Белегишу, месту 90 километара од потонућа, на чију плажу га је Дунав избацио после неравноправне борбе са немачким бомбардерима, и где је пре 74 година у тајности сахрањен, постављена је његова биста.

Биста на гробу хероја, чије име носи и касарна Речне флотиле Војске Србије у Новом Саду, нашла се ту захваљујући залагању официра ове јединице, локалне самоуправе у Белегишу, сремскокарловачког вајара Ђорђа Лазића Ћапше, али и каменорезца Горана Јазића, чији је деда Славко, 1941. године, ризикујући свој живот, са групом сељана сахранио Берића.

А прича о подвигу, која је готово пола века била заборављена, почела је првих дана Априлског рата, када се монтор "Драва", један од четири брода овог типа у морнарици Краљевине Југославије, затекао на положају недалеко од Бездана, на граници са Мађарском.

 

 

Већ првог дана рата, 6. априла 1941. натерали су у бег четири мађарска ратна брода, пошто су два тешко оштетили. После тога, напали су их авиони. Нападе из ваздуха успешно су одбијали, а штитили су и прегруписавање пешадијских јединица. Војска и држава, међутим, већ су биле на коленима. Капетан Берић је изгубио везу са надређеном командом и одлучио је, у ноћи између 11. и 12. априла, да се бродом упути према Новом Саду. Мало је недостајало да своју намеру оствари.

У седам часова и петнаест минута, открили су га нацистички авиони. Дата је узбуна, а Берић је наредио да се на броду истакне југословенска застава. Четири групе од по три авиона, "јункерс 87" - "штука", почеле су напад. Седамдесет шест чланова посаде "Драве" узвратило је ватром. Вожњом у цикцак покушавали су да избегну бомбе, али Дунав је на том терену врло узан. У борби која је трајала пола сата, оборено је 12 авиона. Брод је, међутим, тешко оштећен бомбама и почео је да тоне. Преживели чланови посаде, њих десетак, напустили су га тек пошто је капетан Берић то наредио. Краљевски брод "Драва" потопљен је пре тачно 69 година, у Априлском рату, на 1287. километру Дунава, недалеко од села Челарево. Капетан Берић поделио је судбину са бродом којим је командовао. Потонуо је са њим, поздрављајући заставу.

 

 

 

Н. Суботић
Извор: Вечерње Новости
6.4.2015.

 

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 101  пута
Број гласова: 10


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Годишњица присаједињења српског Војводства Краљевини Србији

У Ивањици освештана спомен чесма за јунаке са Кошара на Видовдан 2016

Исповест Душaнa Вукоjeвићa Мaрсa, минера из рата

74 године од агресије на Краљевину Југославију

Почаст потпуковнику Горану Остојићу у Јагодини

Допринос радио аматера одбрани отаџбине 1999. године

Сећање на "Операцију Логориште" 1991. на Кордуну
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links