Логори и коначишта или Како Хрватска манипулише терминима да спере мрље своје мрачне прошлости - www.zlocininadsrbima.com

   

12. мај 2023.


ЛОГОРИ И КОНАЧИШТА ИЛИ КАКО ХРВАТСКА МАНИПУЛИШЕ ТЕРМИНИМА ДА СПЕРЕ МРЉЕ СВОЈЕ МРАЧНЕ ПРОШЛОСТИ


Хрватска је у програм овогодишње прославе годишњице операције “Бљесак” уврстила и отварање новоуређеног спомен-подручја “на месту бившег српског концентрационог логора ‘Бучје'” под покровитељством Министарства хрватских бранитеља, објављено је на интернет страници поменутог министарства, а пренели и сви хрватски медији. У својству изасланика председника хрватске Владе Андреја Пленковића, на отварању је говорио Томо Медвед, потпредседник хрватске Владе и министар бранитеља, између осталог, рекавши:
- “Ово је место где су зли људи предвођени Милошевићевом идеологијом о великој Србији чинили велико зло.”

Свечаност отварања спмен-подручја одвијала се истог дана када је Пленковић у Банским дворима у Загребу разговарао са председницом Владе Републике Србије Аном Брнабић, одакле су се обоје преслили у дворану “Лисински”, где су присуствовали Великој скупштини Српског народног вијећа (СНВ).

Да апсурд буде потпун, Хрватска за логоре попут “Лоре” и “Керестинца” користи еуфемизам “коначиште за заробљенике”!? Иначе, реч “коначиште” и у хрватском и у српском језику има исто значење – једноставан угоститељски објекат у којем се може преноћити (коначити) а успут нешто и замезити.

Признајем да су ми “запарале уши” и један и други догађај – први због олаке употребе назива “концентрациони логор” а други због термина одржавања Велике скупштине, која се одржава једном у пет година, који се поклопио са почетком прославе хрватске агресије на САО “Западну Славонију” познату под кодним називом “Бљесак”, у којој је протерано преко 15.000 Срба, док их је 283 убијено или нестало, од тога 114 цивила, 75 старијих од 60 година, 56 жена и осморо деце до 14 година.

На интернету сам пронашао фотографију споменика са натписом: “Српски концентрацијски логор ‘Бучје', убијени и нестали током домовинског рата 1991.” испд којег се налазе имена и фотографије 26 жртава, са датумима рођења и нестанка/ексхумације, међу жртвама је и једина жена стара 71годину, која је уједно и најстарија жртва, док је најмлађа жртва мушкарац од 20 година.

Шта је концентрациони логор?

Одговор на ово питање потражио сам у више извора и углавном се сви слажу да је то назив за “разне заточеничке логоре нацистичке Немачке и њезиних савезника за време Другог светског рата, а поготово за логоре смрти у којима је убијено више хиљада људи и спроведен Холокауст… На подручју бивше Југославије је усташка власт по узору на немачке нацисте користила израз ‘Сабирни логор’ за име својих концентрационих логора. Концентрациони логори се издвајају по томе да првенствено служе циљаном понижавању, мрцварењу, мучењу и/или уништавању истих група иако често имају и секундарну намену као радни логор” (цитат са сх.вики, под одредницом “Концентрацијски логор”).

Синтагма “концентрациони логор” до сада ме је асоцирала на логоре попут нацистичког “Аушвица” (преко милион жртава) и усташког “Јасеновца” (од 83.000 по хрватским до 700.000 жртава по српским изворима), па ми се “концентрациони логор Бучје”, управо по броју жртава, иако ниједан број није занемарљив кад су у питању људски животи, некако не уклапа у цитирани опис.

Ипак, помислих да је Хрватска у међувремену променила дефиницију ове синтагме, а да ми је то некако промакло пажњи. Да бих то и проверио, потражих из хрватских извора називе за логоре за Србе из истог времена. А било их је. Није да није.

КОНЦЕНТРАЦИОНИ ЛОГОР ЛОРА У СПЛИТУ (1992-1997)

ЖРТВЕ

Вукан Ковач * Добривоје Бојовић * Бојан Весовић * Милорад Пајчин

Слободан Зуровац * Милан Мићић * Милош Ћосић

Миро Чучак * Мирослав Каталина

ЗЛОЧИНЦИ

Звонимир Чипчић * Томислав Дуић * Тончи Вркић * Анте Гудић * 72. бојна

Ивица Бабан * Давор Банић * Тадија Бокановић * Јошко Прибудић * Гиљо

Емилио Бунгур * Анђелко Ботић * Мирко Галић * Тања Белобрајдић

Мате Лаушић

ПУБЛИКАЦ.

Филм Мученици Рене Лаура * Марио Баришић Казамат смрти

Три деценије (не)правде * 125 апокалитичних дана * Суђење је фарса

Црна Лора * Како Европљани жмуре * Обједињени поступак

Најближи Бучју, на свега 40-ак км, били су “Рибарска колиба” у Марином селу и “Стара циглана” у Пакрачкој Пољани, које је основала јединица за посебне намене МУП-а РХ под командом Томислава Мерчепа, у којима је од 8. октобра 1991. до 29. марта 1992. ликвидирано, према ВЕРИТАС-овим подацима, око 300 жртава, углавном цивила српске националности. Већина ликвидираних потиче из западнославонских насеља која су се налазила ван подручја у којима се српско становништво оружјем супротставило насиљу хрватских оружаних формација.

После хапшења, без судског налога, Срби су довођени у поменуте логоре, појединачно или у мањим групама, где су задржавани неколико дана и после страховите тортуре, уколико нису подлегли мукама, извођени на стратишта и ликвидирани. Један од припадника Мерчепове јединице, Миро Бајрамовић, јавно је говорио да је у овим логорима ликвидирано 280 особа, углавном српске националности, од којих је својом руком убио 72, међу њима и девет жена.

Томислав Мерчеп је од стране хрватских судова правоснажно осуђен на седам година затвора због тога што, као стварни заповедник јединице резервног састава МУП РХ стациониране у Пакрачкој Пољани и на Загребачком велесајму те саветник у МУП-у РХ, од октобра до децембра 1991, није спречио себи подређене да врше незаконита хапшења, злостављање и убијања 31 цивила, од којих је 23 усмрћено. Иако му се оптужницом на терет стављало да су његови подређени на подручју Кутине, Пакраца и Загреба незаконито лишили слободе 57 особа, од којих су 43 убијене, а четири се воде као нестале, из чињеничног описа пресуде је изостављено 25 до данас неидентификованих жртава.

Колико год сам се трудио, не нађох да је било ко у Хрватској овај систем логора назвао концентрационим логором. Додуше, на овој локацији нема ни спомена на спомен-подручје ни било каквог другог обележја које би упућивало на стратиште за Србе. Иначе, Пакрачка Пољана је од усташког логора Јасеновац удаљена тек 30-ак километара.

Други пример је логор “Лора” у Сплиту, који је био у функцији од 1992. па све до 1997, кроз који је, према службеним хрватским подацима, прошло 1.005 заробљеника, а према истраживањима неких НВО, и далеко више, пошто они који су били одређени за ликвидације нису ни увођени у протоколе. Ту су довођени заробљени цивили и војници с подручја БиХ, али и српски цивили из Сплита и околних места, те у мањем броју и заробљени војници и цивили са подручја бивше РСК. У овом логору је, такође, према истраживању НВО, ликвидирано најмање 70 особа, али тела већине њих још нису ни пронађена.


Подршка зликовцима

За злочине у овом логору хрватски судови су до сада кроз два предмета (“Лора 1” и “Лора 2”) осудили осам припадника војне полиције ХВ на укупно 57 година затвора зато “што су, без икаквог правног основа, држали већи број заточених цивилних особа, углавном српске националности… при томе су вређали њихово људско достојанство, понижавали их, физички и психички злостављали, и тјелесно кажњавали – све до усмрћења неких од њх” (2 цивила и три припадника ЈНА у првих неколико месеци).

Према званичним црногорским подацима, 14 добровољаца ЈНА из Никшића и Шавника такође је 1992. мучено и убијено у овом логору.

Ни на овој локацији нема никаквог обележја жртвама. Али се зато у близини налази споменик погинулим припадницима војне полиције, чији припадници су у том логору убијали и мучили Србе. Да апсурд буде потпун, Хрватска за логоре попут “Лоре” и “Керестинца” користи еуфемизам “коначиште за заробљенике”!? Иначе, реч “коначиште” и у хрватском и у српском језику има исто значење – једноставан угоститељски објекат у којем се може преноћити (коначити) а успут нешто и замезити.

Након састанка са предсеницом српске Владе, Пленковић је оценио да “сваки повишен тон, инцидент и заоштравање реторике политички дијалог не успоравају на пар дана, већ на пар година”. Томе бих додао и да потпуно различити службени називи сличних или подједнако страшних стратишта за људе такође не доприносе ни убрзавању политичког дијалога између двије државе, али ни њиховом суочавању са сопственом прошлошћу а смами тим ни помирењу двају народа.

ХРВАТСКИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА 1990-их

ЗЛОДЈЕЛА

Масленица * Вуковар * Осијек * Госпић * Карловац * Петровачка цеста * Откос

Оркан * Бљесак * Олуја * Миљевачки плато * Чагаљ * Сисак * Равни Котари

Паулин Двор * Плитвице * Мркоњић Град * Караџићево * Задар * Корански мост

Цркве * Воћин * Брадина * Вучиловац * Бодериште * Сијековац * Медачки џеп

Купрес * Цинцар * Славонска Пожега * Чардак * Миљановац * Вировитица

Сплитска побуна *

ЗЛОЧИНЦИ

Иван Векић * Фрањо Туђман * Јанко Бобетко * Звонимир Черевенко * 72. бојна

Стјепан Месић * Јосип Манолић * Гојко Шушак * Младен Налетилић * Јосић

Миљенко Филиповић * Анте Готовина * Младен Маркач * Иван Чермак * Кораде

Тања Бјелобрајдић * Мартин Шпегељ * Тихомир Блашкић * Мирко Норац * Дујић

Мирослав Туђман * Дамир Крстичевић * Петар Стипетић * Томислав Мерчеп

Бранимир Главаш * Мате Лаушић * Перо Вицетнић * Јадранко Прлић * Парага

Мате Бобан * Ђуро Бродарац * Дарио Кордић * Бруно Стојић * Валентин Ћорић

Ливно * Ђуро Дечак * Купрешки * Марко Бабић * Дегориција * Јарњак *

ЛОГОРИ

Рибарска Колиба * Пакрачка Пољана * Велесајам * Ракитије * Кулине * Лора

Дретељ * Челебићи * Мусала * Селска * Керестинец * Дервента * Бос. Брод

Мостар * Орашје * Љубушки  *  *

ЖРТВЕ

Данијела Рокнић * Александра Зец * Радомир Олујић * Раде Радосављевић

Млађо Вила * Милутин Вуковић * Кнежевић * Мирко Стијеља * Малешевић

Ђорђе Гашпаровић * Горан Чечавац * Марко Утржан * Ђурђа Смољановић

Милан Марчетић * Јанко Ћакић * Богдан Пантић * Драган Радичанин * Шашо

Славко Грабовац * Марица Шеатовић * Теодора Марић * Трифкановић * Солар

Душанка Кузман * Слободан Зуровац * Даринка Грујић * Добре Ромић * Гламоч

ПУБЛИК.

Драго Пјевач * Миле Рајчевић * Предраг Његован * Масакр у Двору *

Митровданска офанзива * Книн је пао у Београду * Олга Драшко * Павиљон 22

 

Ауор: Саво Штрбац
Преузето са: ДИЦ Веритас
Објављено: 09.05.2023.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 35  пута
Број гласова: 0


Tags:
ANDREIJ PLENKOVIC
ZAPADNA SLAVONIJA
SREDNJA DALMACIJA
BLJESAK 1995
ZAGREB KERESTINAC
SPLITSKA LORA
KONACISTE BUCJE
MARINO SELO
TOMISLAV MERCEP
MINISTAR MEDVED
DEVEDESETE GODINE
RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE
RASPAD SFRJ
JESENJE KISE
RIBARSKA KOLIBA
PAKRACKA POLJANA
MIRO BARJAMOVIC
UBISTVO CIVILA
ZAMENA TEZA
HRVATSKI ZLOCINCI


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Свeдок нa суђeњу Мустaфи: Нaоружaни мушкaрци мe одвeли у албански логор Злаш код Приштине

Заборављени геноцид у Сарајеву

Чији се злочинци шетају Вуковаром

Крвави Божић у Кравици

Две (забрањене) приче о Сарајеву

Култура лажирања: Муслиманска пропагадна надувава број убијене дјеце у Сарајеву деведесетих година

Крвави Божић у Кравици
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Логори и коначишта или Како Хрватска манипулише терминима да спере мрље своје мрачне прошлости
Објављено: 12.05.2023.     Има 36 прегледа и 0 гласова.

Досије Олуја: Генерал Новаковић није газио колону српских избеглица у Двору
Објављено: 08.03.2023.     Има 95 прегледа и 0 гласова.

Боровоселски мајски уранци
Објављено: 11.03.2023.     Има 101 прегледа и 0 гласова.

Шампиони не умиру: Новица Чановић
Објављено: 29.01.2023.     Има 142 прегледа и 5 гласова.

Машићка Шаговина: Етничко чишћење 1991. је било планирано и брутално
Објављено: 21.12.2022.     Има 153 прегледа и 0 гласова.Skip Navigation Links