КУЛТУРА СЕЋАЊА: Краљевачки октобар 1941-2015 - www.zlocininadsrbima.com

12. октобар 2015.


КУЛТУРА СЕЋАЊА: Краљевачки октобар 1941-2015


У четвртак 15. октобра 2015. у 19 часова у галерији Народног музеја Краљево одржаће се изложба посвећена масакру у Краљеву октобра 1941. године.

Сведоци смо да је данашњица прекривена дугом сенком прошлости, тачније експанзијом садржаја о култури сећања, политици сећања и заборава, као и свих друштвених образаца, идеолошких система и културних симбола који доводе до измештања читавих пракси памћења. O феномену „убрзавања прошлости“ говори и Пјер Нора, наглашавајући да је „сврешено са идеологијама утемељеним у сећању, идеологијама које су ублажавале прелаз из прошлости у будућност или онима које су указивале шта будућност треба задржати из прошлости, било у име реакције, прогреса или револуције.“

Симболи прошлости, у „свечаним говорима, поменима, мимоходима, статуама, сликама и националним споменицима“ стално се мењају, а тиме и наново постављају питање наше одговорности према рецентној прошлости. У перцепцији прошлости, пригодно одабрани датум меморијала,14. октобар, поистовећен је са датовањем трагедије, која је, према аутентичним изворима трајала од рација и затварања талаца у локомотивску халу, од почетка октобра, до извршења стрељања у данима од 15. до 20. октобра 1941.
 

Чини се да је стога, седам деценија касније, Други светски рат још увек несавладана прошлост, када су у питању не само врсте ратних злочина, утврђивање и идентификовање људских губитака, индивидуалне трауме преживелих унутар система огромног концентрационог логора званог „Велика Немачка“, али и њихов ехо који одзвања у потоњим генерацијама. Стога је полазиште истраживања око културе сећања усидрено у самом догађају, немерљивој трагедији у дугој повести краљевачког подручја и првом слоју запамћеног места краха хуманости у трауматичним сећањима преживелих талаца; следе гледишта актера догађаја зараћених страна: искључиве идеологије нацизма, која је кроз наредбе о вредности 100 живота цивила наспрам 1 немачког војника, маркирала лице Србије трајним белезима и са друге стране нишана, поглед устаника на опсади Краљева -сведочанства најближа времену одвијања трагедије.

Методолошко исходиште истраживања теме налази се у слоју сећања код послепатних нараштаја, усвајаном у директном породичном контексту, или конструкцијама у јавној свести у комеморативној пракси. Напослетку, изложба је реконструкција односа реалне, а довољно страхотне слике прошлости сачуване у аутентичним меморијабилијама, уметничким сликама у музејским збиркама као азилу и митологизованих наслага у јавном дискурсу.


Аутори изложбе: Силвија Крејаковић и Сузана Новчић

 

Извор: НМКВДРУГИ СВЕТСКИ РАТ  1941-1945

Бојник Сајмиште - Крагујевац - Бараке на Сави - Краљево - Логор Барч - Логор Шарвар - Пива

Априлски рат - Логор Бејсфјорд - Шид - Новосадска рација - Панчево - Бомбардовање Подгорице

Немачко бомбардовање Београда - Велика - Савезничко бомбардовање Београда - 27. март

Лесковац - Велика - Ниш - Блажево и Бозољин - Дракулић - Кикинда - Плавски логор - Драгинац

Крива Река - Италијанска војска - Бачка и Барања - НДХ - Голгота свештенства на Космету

Ласло Бардоши - Ференц К. Фишер - Ласло Хорват - Хенрик Верт -

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 364  пута
Број гласова: 15


Tags:
KULTURA SECANJA
DRUGI SVETSKI RAT
KRALJEVO
NEMACKI ZLOCINI
NACISTICKI ZLOCINI


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Парастос убијеним Србима на Залазју 12.7.2016

Покренута иницијатива за формирање Музеја геноцида над Србима

Извештај са парастоса србским жртвама Масленице у Београду 22.1.2017

Наши ратни заробљеници у Норвешкој

5. август: Дан Сећања

Говор немачког свештеника Фридриха Гисендорфа, у Оснабрику 1945. године

Парастос поводом 73 године од усташког злочина над Србима у Старом Броду
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links