Комеморација у Дудику: Сећање на жртве злочина из Другог светског рата - www.zlocininadsrbima.com

10. јун 2016.


Комеморација у Дудику: Сећање на жртве злочина из Другог светског рата


Полагањем венаца и пригодним културно-уметничким програмом друге суботе у мају, као што је то обичај последњих неколико година, одржана је манифестација сећања на жртве усташког терора у вуковарском Дудику.

Организатор ове манифестације је Заједница удружења антифашистичких бораца и антифашиста Вуковарско-сремске жупаније, а под покровитељством града Вуковара, Вуковарско-сремске жупаније, Српског народног већа и Заједничког већа општина. Овим програмом обележена је 75. годишњица од страдања првих жртава на Дудику, али и 71. годишњица од победе над фашизмом.

- Данас, као и свих ових година, сећамо се и одајемо дужно поштовање жртвама које су овде стрељане на Дудику и то из преко шездесет места Славоније и Срема, те шире регије. То су, као што знамо, били обични људи који нису ништа згрешили, а овде су стрељани само зато што су били људи, што су хтели да живе у слободи и достојанствено и као такви били су жртве те сулуде фашистичке идеологије, истакао је председник ЗУАБА ВСЖ Лазо Ђокић.

 

 

ДОЛАЗЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ И ПОТОМЦИ ЖРТАВА

Традиционално, на ову комеморацију долазе бројне делегације из Хрватске, Србије и Босне и Херцеговине, а међу њима има доста и потомака убијених на Дудику.

- Волимо да дођемо овде, да се сетимо наших жртава, предака и рођака. Мени је oвде стрељан ујак, овде је доведен, а у папирима пише да је страдао у Вуковару на Дудику и како ја онда да не дођем овде. Ја сам из борачке фамилије и ја не могу заборавити шта се овде дешавало пре више од седам деценија, каже председник СУБНОР-а Сремска Митровица Раде Корица.

Након полагања венаца одржана је и свечана академија у родној кући Лавослава Ружичке, а предавање о Дудику и догађајима из тог периода са акцентом на злогласну акцију Виктора Томића, одржао је професор историје Зоран Јакшић.

- Управо су за време те злочиначке акције Виктора Томића који је био опуномоћеник Еугена Диде Кватерника, односно равнатељства за јавни ред и сигурност, извршени такви злочини овде по Срему да им нема равна на овом простору из тог времена, напоменуо је Јакшић.

 

 

БЕЗ ЗВАНИЧНИХ ПРЕДСТАВНИКА ВЕЋИНСКОГ НАРОДА

Као и претходних година приметно је да на ову комеморацију, поред антифашистичких удружења, долазе само представници српских институција и удружења, док покровитеље манифестације град Вуковар и Вуковарско-сремску жупанију представљају заменици градоначелника и жупана из редова српске националне мањине што је најбољи доказ о тек декларативном антифашистичком ставу представника већинског народа у Вуковару и жупанији. Чак су и неке грађанске хрватске политичке странке на полагање венаца послале своје чланове из редова српске мањине.

- Сведоци смо да се то годинама понавља, да су на овим манифестацијама присутни представници локалне самоуправе, али искључиво из редова српске националне мањине. Ми са своје стране покушавамо да овде доведемо и представнике већинског народа, међутим, на њима је то да ли ће доћи или не и њихов долазак или недолазак говори искључиво о њима, нагласио је Ђокић.

Венце на Дудику положили су представници бројних антифашистичких удружења, Генералног конзулата Републике Србије у Вуковару, Вуковарско – сремске жупаније, града Вуковара, општина Борово и Негославци, Заједничког већа општина, Већа српске националне мањине Вуковарско сремске жупаније, града Вуковара и општине Трпиња, Самосталне демократске српске странке, Социјалдемократске партије, Удружење “Против заборава” и други. У свечаном програму учествовали су рецитатори вуковарске Гимназије, ВСПД „Ја-вор“ и оркестар ДВД-а Вуковар.

На вуковарском стратишту у Дудику од средине 1941. до 1943. године по званичним подацима убијено је око 450 Срба и припадника других народа, а по проценама број убијених креће се на више од хиљаду. Споменик на Дудику који је девастиран у последњем рату тренутно се обнавља, а од предвиђене три фазе обнове, до овог момента завршена је прва и то обнова лимених делова на свих пет стожаца.

 

 

Срђан Секулић


НЕЗАВИСНА ДРЖАВА ХРВАТСКА

Глинска црква - Гудовац - Ливањско поље - Бегово Брдо - Пребиловци - Вукашин Мандрапа - Логор Госпић

Сисак - Шушњар - Јастребарско  Вељун - Пацовски канали - Бог и Хрвати - Љубан Једнак - Стари Брод

Логор Даница - Корићка јамаЈасеновац - Међеђа - Гаравице - Усташе - Црна Легија - Керестинец - Пркос

Стара Градишка - ПаланчиштеСадиловац - Анте Павелић - Дракулић - Алојзије Степинац - Динко Шакић

Макс Лубурић - Славко Квартерник - Јуре Францетић - Крунослав Драгановић - Мирослав Филиповић

Иродови синови - Пискавица - Драксенић - Марија Почуча - Magnum Crimen - Даница Праштало

Калати - Машвина - Острожин - Шид - Грабовац Бански - Крушћица - Шегестин

 

 

 

 

 

 

 

 

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1694  пута
Број гласова: 10


Tags:
DUDIK
DRUGI SVETSKI RAT
VUKOVAR
USTASKI ZLOCINI


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Слово Милорада Екмечића у Пребиловцима 24. новембра 1990. године

Парастоси српским жртвама усташког злочина у Ливањском пољу током Другог свјетског рата

Вуковар као узгајалиште или мрестилиште

Сјећање на страдање Срба и православних свештеника у Ливањском пољу 1941

Сећање Добриле Кукољ: Устaшки пир нaд српском дeцом

Парастос и молитвено сјећање за Ливањске Србе 2016. године

Србија добила филм о Јасеновцу: Папи ће клецати колена
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Извештај из Јасеновца: Будите под крошњом српских мученика
Објављено: 2. oktobar 2016.     Има 1460 прегледа и 10 гласова.

Вуковар: Двојезичне дипломе без препрека
Објављено: 9. jun 2016.     Има 1565 прегледа и 5 гласова.

Бобота: Пажњу усмерити на антифашистичку борбу
Објављено: 24. avgust 2016.     Има 1577 прегледа и 5 гласова.

Стање културе Срба у Хрватској данас
Објављено: 2. februar 2017.     Има 1599 прегледа и 0 гласова.

Биографије Срба које треба памтити
Објављено: 11. mart 2016.     Има 1613 прегледа и 5 гласова.

Skip Navigation Links