Исповјест Слободана Мркајића: Три године сам био у муслиманским и хрватским логорима смрти - www.zlocininadsrbima.com

   

13. март 2021.


ИСПОВЈЕСТ СЛОБОДАНА МРКАЈИЋА: ТРИ ГОДИНЕ САМ БИО У МУСЛИМАНСКИМ И ХРВАТСКИМ ЛОГОРИМА СМРТИ


Слободан Мркајић је током више од три године у протеклом рату преживио голготу озлоглашених муслиманско-хрватских логора за Србе на Бјелашници, Игману, Тарчину (Силос), Челебићима, Мусали и Сарајеву.


Стадалник и свједок ужаса: Слободан Мркајић

Слободан Мркајић је рекао да је почетак рата 1992. године у Босни и Херцеговини доживио као понављање историје у којој су Срби, по ко зна који пут, морали бранити своје породице, куће, дједовину. Због страха за живот своје породице, супругу и дјецу из Сарајева пребацује на сигурну територију, а он одлази у Брадину гдје постаје припадник локалне Територијалне одбране.

- Имао сам могућност да одем гдје хоћу, али када сам на самом почетку протеклог рата видио одсјечену главу, знао сам шта чека мене, моју дјецу и српски народ. Остао сам како бих бранио своју породицу, кућни праг и све што је вијековима било српско. И данас, у овим годинама, исто бих урадио - навео је Мркајић.

 

УДРУЖЕНИ НАПАД НА БРАДИНУ

Нажалост, његов ратни пут није дуго трајао јер је убрзо заробљен, а пробуђени инат и жеља за животом на слободној српској земљи били су снажан мотив да током више од три године преживи голготу кроз коју је прошао кроз озлоглашене логоре за Србе на Бјелашници, Игману, Тарчину, Челебићима, Мусали и Сарајеву.

Мркајић је истакао да је све почело 25. маја 1992. године жестоким нападом на Брадину из правца села Реповац и Иван Седла, гдје је као припадник тадашње Територијалне одбране био на линији. Током петодневне борбе против муслиманске и регуларне хрватске војске сазнао је да је његов рођак Душан Лаловчић убијен на путу према Рашталици, гдје је живио, јер се није хтио предати.

Он је додао да је рођака убио комшија муслиман чијег имена се не сјећа, и да до данас нису пронашли његове посмртне остатке.
- На нас 180 кренуло је 3.000 непријатељских војника. Били смо у окружењу, неки су погинули, а неки, међу којима смо били мој млађи брат Реља и ја, се извукли. Са 12 сабораца пет дана сам ишао према Бјелашници, на Мразиште, успут једући црвав снијег, не знајући да се наша војска одатле повукла. И ту смо пали - испричао је Мркајић.

РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У САРАЈЕВУ 1992-1996

ЗЛОДЈЕЛА

Башчаршија * Пофалићи * Добровољачка * Ледићи

Чемерно * Високо * Зимска голготаВелики парк * Казани

Бистрик * Бреза * Хотоњ * Алипашино пољеГробља

Ђорем *

ЖРТВЕ

Страхиња Живак * Анђелка Братић * Слободан Бојанић

Слободан Мркајић * Наташа и МилицаМира Драгичевић

Слободан СамарџићЉекари * Славко Јовичић * Савка Васић

Драган ВасићБошко и Адмира * РистовићГрбавица

 Силовања Српкиња * Драшко Вукосав * Милан Бандић * Божо

Славиша Ћоровић * * Гојко Стојановић * Слободанка Младић

Радојка Пандуревић * Данило Берибака * Јадранко Главаш

Љубица Шаренац

ЗЛОЧИНЦИ

Харис Силајџић * Драган Викић * Мустафа Ђелиловић

Јусуф Празина * Мушан Топаловић * Рамиз Делалић

Зулфо Алић * 146. лака * 144. витешка *  10. брдска * Шеве

 161. оловска * 17. мтбр * Бећир Хујић * Нермин Бајрамовић

Сенад Гаџо * Амир Шабовић * Фикрет Превљак

Хусеин Мујановић * Сефер Халиловић * Девета бригада

Сарајевски * Сејо Пискић * Јован Дивјак * Неџад Херенда

ЛОГОРИ

Виктор Бубањ * Хотел Игман * Мариндвор * Отока * Борсалино

  Трезор Привредне банке * Силос (Тарчин) * Васе Мискина

Грађевински факултет * Храсница * Биоскоп "Радник"

Хала Зетра * Крупска Ријека * ФАМОС * Сунце * Балтазар

Младен Стојановић * 9. мај * Ченгића вила * Наш дом * Искра

Циглана * Кошево

ПУБЛИКАЦ.

Дневник хирурга * Егзодус поново * Јелена '93 * 1335 дана

Свједоци говоре * Рађање нације * Јаук * Трново

Мртви вјечита опомена * Погром * Ратни логори * Стратишта

Босански пакао * Статистика и бројке * Мјесто покоља

Ничији војници * Бијели мантили

ПОЧЕТАК ГОЛГОТЕ У МРАЗИШТУ

Његова голгота почиње испитивањем и тучом у хотелу "Мразиште" на Бјелашници, у којем је већ било 10 Срба из Брадине. Жицом везаних руку и са повезом преко очију, са својим саборцима трпио је тортуру непријатеља, међу којима је, када му је мало спао повез, видио некадашњег домара из Сарајева, гдје је Мркајић живио и радио прије рата.

- Цијелу ноћ смо били на улазу, испред врата, и ко год је улазио или излазио, шутао нас ногама по глави и ребрима. Ујутро, када су нам одвезали очи, пришла нам је млада дјевојка са тацном у којој је био велики нож. Један војник рече да ће нас сунетити, а послије заклати.

Међутим, десило се најгоре, он хвата мог брата за косу, гурну га преко кољена и ножем преко грла. Ја сам тад претрнуо, нити видим, нити чујем, само сам пожелио да ме Бог узме да то не гледам. Он га баца на земљу, видим крв, а онда хвата мене и мислим да ће ме заклати. Али не, брату и мени је засјекао кожу испод браде од чега и данас имамо ожиљке -  испричао је Мркајић.

Међу затвореницима био је Перо Мркајић, којег су према ријечима саговорника, толико претукли да је, након пребацивања у Челебиће, послије неколико дана преминуо.

Послије два, три дана, Мркајић је испричао да су њих четворицу одвели на Мразиште да товаре жито. Због поломљених ребара од батина, рекао је да су заједно једну врећу једва утоварили.

 

ПРЕКО ИГМАНА У ТАРЧИН

Након ових, првих тешких искушења, услиједила су нова, још тежа. Мркајић је навео да су послије неколико дана проведених на Бјелашници, "тамићем" макадамом преко Игмана, везаних руку и очију, кренули у непознато. На пола пута их је зауставила паљба српске војске, због чега су возач и сувозач искочили напоље и сакрили, а они нису могли побјећи јер су били везани и пребијени. Када се све стишало, пут их је одвео до Тарчина у за Србе злогласни логор "Силос".

- Тамо нас је дочекао шпалир "добродошлице", уз неизбјежне батине и испитивање о нашим војним формацијама и њиховом кретању. Мене је испитивао школски друг који је, морам рећи, мало имао и разумијевање. Послије два дана, аутобусом нас преко Брадине довозе у Челебиће - испричао је Слободан Мркајић.

И ту их дочекује шпалир од по 15 непријатељских војника са обје стране, који су их у пролазу ударали палицама, цијевима, дрвеним држалицама и ланцима, због чега им је његов брат на улазу у логор опсовао.

- Ја тај шпалир нисам осјетио, само ми је пред очима био брат, јер сам знао шта им је рекао и мислио сам да је готово. Увели су нас у влажни хангар прекривен лимом у којој је већ било више од 200 мушкараца и 40-50 жена из Брадине и околних села. Видио сам Рељу, очи му се нису видјеле од отеклина и ја сам се од шока два пута онесвијестио. Ту је био и мој брат Недељко - навео је Мркајић.

 

ПАКАО НА СЈЕВЕРУ ХЕРЦЕГОВИНЕ

У логор, који су тада заједно држали муслимани и Хрвати, доведени су нови заробљеници, међу којима су били његов отац Миленко и стриц Петко који је преживио праву голготу након што је изгубио, сина, три кћерке и зета.

- Стриц је са осталим затвореницима био у посебној просторији. Они су били одређени за мучење и стријељање јер су ухваћени код магацина гдје су чували оружје. Сликали су их као примјер четника те, поред физичке тортуре, тјерали их да једу свој измет и пију мокраћу -  испричао је Мркајић.

И остали заробљени Срби нису поштеђени мука и понижења. Након вишедневних саслушања, услиједили су различити облици тортура и понижења што многи нису преживјели.

- Ту су била убијања, клања, малтретирања дјеце, силовања малољетница, а морали смо гледати и нашег психички нестабилног човјека како силује Српкињу. Тјерали су нас да стојимо током цијелог дана дигнутих руку, а како ко дође ударао нас је чим стигну, нарочито у доњи дио стомака да, ко преживи, не би имао порода. Пржили су нас усијаним бајонетима, гурали жицу у уши, а једног су натјерали на полни однос са братом - рекао је Мркајић.

 

ПРЕБАЦИВАЊЕ У МУСАЛЕ

Он је навео да је њих 200 добијало три-четири литре воде, а да су јели по двије кашике пасуља у којем је била земља и у који су стражари мокрили, док су једну паштету дијелили на четири-пет дијелова, па су многи од глади губили свијест.

Мркајић је навео да су их током мјесец дана константно пребијали након убиства 15 муслиманских припадника војне полиције према Реповцима изнад Брадине, за шта су оптужени Срби. Касније су чули стражаре када су између себе причали да су се они међусобно поубијали.

Након шест мјесеци пакла у Челебићима, пребачен је у логор "Мусала", који су држали муслимани, гдје је било стотињак затвореника, међу којима су били Хрвати.

- И "Мусали" сам мало радио око аута, па су ме једног дана послали у Челебиће да нешто поправим. Тамо сам видио брата којем се нисам смио јавити док ми то командир логора Азем Делић, није дозволио. По повратку у "Мусалу" наставио сам поправљати аутомобиле због чега ме нико није дирао, али сам чуо лом који се унутра дешавао. Давали су ми да једем, што сам кријући дијелио другима. Када је ту дошао мој брат, када сам видио да је жив, нико срећнији од мене није био - испричао је Мркајић.

 

ПРОКЛЕТА АВЛИЈА СА ЖИЦОМ

Након 18 мјесеци, истакао је Мркајић, његов брат и још четири затвореника одлучили су да побјегну.

- Само сам му рекао да иде, али да се овде не враћа жив да га не убију пред мојим очима. Рекао сам му да је боље да сви погину, а ако изађе да испали три ракете да знам да је жив и да води рачуна о мојој дјеци. И сутрадан је отишао, нисмо се успјели ни пољубити. До линије разграничења са Хрватима успјели су стићи када су одведени на принудни рад. Прешли су код хрватских војника у једном засеоку, које су наши спасили, а предвече су прелетјеле свијетлеће ракете које су ми потврдиле да су на сигурном. Одатле су отишли на Борике на нашу линију - испричао Мркајић.

Послије тог догађаја, навео је Мркајић, више није било излазака из логора, све је било опасано жицом, али није било већег малтретирања. Он је и даље поправљао аутомобиле, јели су једном дневно, а пакете хране које су добијали од Црвеног крста морали су без поговора предавати стражарима.

- Касније је организована размјена 81 српског логораша у Сарајеву. Стражари који су нас водили нису дозволили муслиманима у Храсници да нас избаце из аутобуса и туку, а навече, када смо стигли у Сарајево, размјена није успјела. Одвели су нас у Титову касарну гдје нас тукли и одузели све што су нашли - рекао је Мркајић.

ЗЛОЧИНИ ХРВАТСКИХ СНАГА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1991-1996

ЗЛОДЈЕЛА

Видово село * Бравнице * Брадина * Купрес * Мостар * Мркоњић Град

Ледићи * Чардак * Босански БродЦинцар * Петровачка цеста

Тигар * КиднаповањеДневник силовања *

ЛОГОРИ

Челебићи * Дретељ * ЗОИЛ *  Брчко * Љубушки * Орашје * Оџак * Мусала

Расадник * Вогорац * Хелиодром * Мостар * Габела *

ЗЛОЧИНЦИ

Мате Бобан * Јадранко Прлић * Мате Баотић * Дамир Крстичевић * Азра

Младен Маркач * Добросав ПарагаВалентин Ћорић * Брчански злочинци

Анте Готовина * Иван Кораде * Крешимир Зубак * Младен Налетилић

Миљенко ФилиповићМиливој Петковић * Дарио Кордић * Бруно Стојић

Тихомир Блашкић * Божо Рајић * Ивица Вего * Хрватско Вијеће Одбране

Перо Вицентић * Анте Голубовић * Ливно * Мостар * Петар Зеленика

Купрес * Нијаз Балтак * Пук Краљ Томислав *

ЖРТВЕ

Душанка и Никола Кузман * Слободан Зуровац * Слободан Бенђо * Гламоч

Олга Драшко * Марија Бенковић * Милорад Пајчин * Чедо Продић

Здравко Ковач * Слободан Иванишевић * Душан Вуковић * Милан Бојанић

Лука Жужа *

ПУБЛИК.

Од логора до логора * Одбрана Херцеговине * Јаук * Мостарска црква

Стан' Неретво * Средња Босна * Живим да сјведочим * Чапљина

Побиј, покрсти и протјерај *

СЛОБОДА(Н) НА ГРБАВИЦИ

Коначно размјена извршена је 6. октобра 1994. године на мосту "Српских јунака" на Грбавици.

Слободан Мркајић, који је предсједник Удружења логораша сарајевско-романијске регије и предсједник Скупштине Удружења логораша Републике Српске, рекао је да је током разговора изоставио много детаља о страхотама које су преживјели српски логораши, а које бројни нису издржали.

О злостављањима које је претрпио и преживио свједоче и данас видљиви ожиљци који су зарасли, за разлику од душе која још крвари при помисли на његову и голготу бројних српских мученика, што му измами и сузе.

Младим нараштајима је поручио да буду поносни на храбре српске јунаке који су одбранили вјековна огњишта и да љубоморно чувају сваку стопу српске земље за коју су многи дали своје животе.

 

Приредила: Вера Бугарин
Објављено: 10.03.2021.
Извор: СРНАОцените нам овај чланак:

Посећено је: 1,526  пута
Број гласова: 5


Tags:
SLOBODAN MRKAJIC
NASELJE TARCIN
SREDNJA BOSNA
SEVERNA HERCEGOVINA
HADZICI BRADINA
GRAD SARAJEVO
DEVEDESETE GODINE
LOGOR SILOS
KONCENTRACIONI LOGORI
BJELASNICA IGMAN
OPSTINA KONJIC
MUSALA CELEBICI
HRVATSKI MUSLIMANSKI
PONAVLJANJE ISTORIJE
HOTEL MRAZISTE
RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE
RASPAD SFRJ


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Хрватска (не)исплаћује одштету због бруталних мучења и убистава 1990-их година

Досије Сарајево: Злоглaсни логор "Силос" подсjeтник нa стрaшну судбину босанских Србa

Хрватско-славонки покер: Оптужницe против Шeксa, Глaвaшa, Мeрчeпa и Вeкићa

Досије Сарајево: На Казанима убијено 1.000 Срба

Досије Сијековац: Живот на мјесту злочина, 29 година касније

Случај Радић: Пет година у затвору, деценију у немилости

Највећа хрватска подвала Србима: Ивица Рачан као тројански коњ
Поделите ову вест, нека се чује истина...Зликовац Цацо и данас у срцима Сарајлија
Објављено: 03.07.2024.     Има 65 прегледа и 0 гласова.

Три гeноцидa у НДХ: Србоцид, Холокауст и Порајмос
Објављено: 06.06.2024.     Има 68 прегледа и 0 гласова.

Хрватска (не)исплаћује одштету због бруталних мучења и убистава 1990-их година
Објављено: 14.06.2024.     Има 69 прегледа и 0 гласова.

Вуковар 2016: Сећање на српске жртве код Дечијег вртића и Веслачког клуба
Објављено: 03.06.2024.     Има 83 прегледа и 0 гласова.

Ухапшен командант 43. бригаде муслиманске ткз. Армије БиХ Рамиз Дураковић, крвник из Подриња
Објављено: 13.06.2024.     Има 92 прегледа и 0 гласова.

Наставља се узгајање фашизма у Хрватској преко Марка Данона
Објављено: 31.05.2024.     Има 93 прегледа и 0 гласова.

Злокобна манипулација портала CroFact о геноциду над Србима, НДХ и Јасеновцу
Објављено: 31.05.2024.     Има 102 прегледа и 0 гласова.

Покрeнутa инициjaтивa урeђeњa кладушког локaлитeтa Мeхино стaњe у БиХ
Објављено: 21.05.2024.     Има 106 прегледа и 0 гласова.Skip Navigation Links