Где су Хрвати, Словенци, Албанци и Македонци на Берлинском конгресу 1878. године? - www.zlocininadsrbima.com

   

14. јул 2022.


ГДЕ СУ ХРВАТИ, СЛОВЕНЦИ, АЛБАНЦИ И МАКЕДОНЦИ НА БЕРЛИНСКОМ КОНГРЕСУ 1878. ГОДИНЕ?


Средином XIX столећа ситуација на европском континенту је била таква да је постојално свега неколико царевина и краљевина. Велике силе, у првом реду Британија, Француска, Турска, Прусија, Италија, Аустроугарска и Русија су имале своје неусаглашене односе које су у протеклим епохама често варничиле и долазило је до оружаних сукоба.

Бројчано мали народ - Срби који су изубили своје царство у деценијама након чувене Косовске битке 1389. године, те су окупирани од моћне Османске империје, где су били у полуробовском статусу, јер су аге и паше спроводиле страховладу највиших размера према хрићанском становништву (Грци, Бугари, Срби...) које је потурчавано, односно исламизовано.


Рани сина пак га шаљи на војску, Србија се умирит' не може

Ђорђе Петровић и Милош Обреновић хајдуци из народа су повели Први (1804. у Орашцу), касније и Други (1815. у Такову) устанак против дахија. Те борбе нису биле ни лаке, ни безначајне. За Карађорђа се знало да није баш умешан у дипломатији као Милош што је био, али је на бојном пољу био такав да су јањичари и султанова гарда дрхтали од његова имена. Куриозитет је то што он никада није имао бројчану или техничку предност. Невоља је била у томе што је Милош Обреновић посекао свог кума Ђорђа (1817.), више за рад сопствене славе, него што је у питању пуко додворавање Цариграду.

Ипак, Милош Обреновић је водио борбе, како оружане, тако и политичке па је 1830. односно 1833. добио хатишериф (повеља) по коме се Србија признаје као наследна кнежевина. Након 4-5 векова мрака и тамновања ово је био велики успех тадашње генерације Срба. Уследила је европеизација земље односно разбијање учмале оријенталне културе живота. Ово су након Милошеве смрти наставили његови наследници.

Кнез Михаило Обреновић је увидео да посао ослобађања поробљених србских земаља није готов нити да ће то ићи брзо. Створио је сталну војску, па је талентоване младиће је школовао на престижним војним академијама. Управо је он након злочина на Чукур-чесми добио праву самосталност. Мало после тога, тачније септембра 1866. године дошло је до постизања договора са црногорским књазом Николом везано за ослобађање и уједињење нашег народа у једну заједничку државу.


Ослобађање од Турака на Балкану

Тих година су такође присутне побуне Срба против Турака у Босни и Херцеговини, од којих је најпознатија Невесињска пушка 1875. године. Устанци су нажалост угушивани, али су ипак слабили Османску империју.

Почетком јула 1878. године у Берлину дошло је до састанка шест земаља које су диктирале тадашњицу. Циљ је био да се ревидира Санстефански уговор, по коме је Бугарска као проруски сателит добила нереално велику територију на штету осталих балканских народа. Турска царевина је свакако изгубила доста значајних територија на балканском полуострву, јер су они већ тада били у рапидном пропадању.

На чувеном Берлинском конгресу којим је председавао тадашњи премијер Краљевине Прусије, Ото фон Бизмарк, иначе најзначајнији немачки политичар 19. века и творац немачке политике "гвожђа и крви", јер је довео до уједињења немачких области у једну националну државу... појавиле су се делегације две мале кнежевине: Црне Горе и Србије. Србију је представљао министар иностраних послова Јован Ристић.


Одлучујући историјски моменти

Тада је одлучено 13. јула Србија и Црна Гора добију међународно признање, као две независне државе. Веровали или не, али је тада само 29 земаља у читавом свету имало да се похвали са тиме. Још нешто да појасимо овде, а што је јако важно. Црна Гора је тада тумачена као ДРУГА србска држава, јер су у њој већински живели православни Срби.

Оно што је занимљиво у вези Берлинског конгреса јесте то што се тамо сигурно појавила делегација арбанашких племена: Абдул Фрашери и Мехмед-Али Вриони, који су само месец дана раније основали злогласну ткз. Призренску Лигу, шовинистички покрет који је имао за циљ да спроведе своје иредентистичке планове на штету осталих балканских народа.

Тада је без пардона Бизмарк, као домаћин скупа рекао арбанашкој делегацији да не могу чак ни да посматрају, да нису добродошли. Штавише, казао им је и то да их сматра грађанима Турске царевине, што значи да не признаје чак ни њихову националност као нешто посебно.

Оно што такође упада у очи јесте то што су Бугарска, Румунија и Грчка добиле немачке племићке породице да им постану вође, односно краљеви. За разлику од Србије и Црне Горе које су имали своје аутохтоне династије из народа.

У то време Словенци су били у саставу моћне Хабзбуршке монархије, разбацани у неколико мањих аустријских покрајина: Корушка, Крањска, Шрајерска и Приморска. Дапаче, њих свакако и није било много ако гледамо бројност и они су били у подређеном положају у односу на немачке грофове. Такође, није ни било могуће организовати било какву врсту побуне односно борбе за независност. Мада, искрено Словенци никада нису ни упамћени у историји као неки јунаци.

У тој истој држави налазили су се Хрвати који су процентуално заузимали мањи број у покрајини Хрватска и Славонија. Док у осталим јужним покрајинама, њихова бројност је била равна статистичкој грешци. Тада, схватајући опасност од "Бизанта", Ватикан своју ранију акцију покатоличавања православних Срба знатно појачава. Тако да је за неколико деценија број Хрвата у земљама преко Дрине и Дунава невероватно порастао.

Истини за вољу, на карти Аустроугарске се заиста може уочити назив Хрватска, али далеко од тога што њихови кафански историчари тумаче као некакву понуду Беча и Пеште да добију Троједно краљевство. Зна се тачно где је граница између Хрватске и Славоније (линијом Новска-Дарувар-Вировитица), тако да је и њихов статус код бечких царева био још више подређенији.

Данашње ткз. Македонце и ткз. Бошњаке односно муслимане онда нико, али баш нико није ни помињао. Једино што је Бечки двор добио тада право да уђе са својом војском у Босну и Херцеговину и да је присвоји након тридесетак година. Они су то учинили у склопу свог "Продора на Исток". Борбе исламизованих Срба са бечким солдатима су биле честе, а најжешћеје било код Јајца.


Отпор код Пливе

Македонија у то време је била саставни део Османске царевине, а народ који је ту обитавао је био углавном православни, односно Срби. Било је додуше Грка, Бугара и арбанашких племена. Тек у наредном стољећу 1912. године када су балканске државе схватиле да се морају заједно ослободити од турског јарма настао је војно-политички савез који је у Првом балканском рату довео до завршетка турске ере на Балкану.

Македонија као велика област је ослобођена и подељена, највећи део (епирски) је припао Грцима, најмањи део (пирински) су добили Бугари, док су Срби добили средњи (вардарски).

Управо је Бугарска незадовољна том расподелом изазвала Други балкански рат 1913. године и омогућила повратак Турцима на Балкан.

Стварање Кнежевине Албаније су тада омогућиле пре свега Аустроугарска и Британија. Оне су схватиле опасност од Краљевине Србије, јер су знали шта значи излазак Срба на море. Такође су знали и да на подручју преко Саве и Дрине постоји велики број србске популације који би се радо ослободио и присајединио Краљевини Србији. Зато су упутиле Србима ултиматум да се морају повући из Скадра и Драча, које је Трећа србска армија под командом Божидара Јанковића ослободила, на радост локалног становништва.

Каснији догађаји, Први и Други светски рат нису ишли Србима на руку.

ПРВИ СВЕТСКИ РАТ (1914-1918)

БИТКЕ

Добруџа * Горничево * КајмакчаланЛегет Поље * Мојковачка врата

ЦерскаЧемерноКолубара и СувоборСолунски фронт

Врањевац * Бој на Гучеву * Мачков камен * Врањевац * Церјак

ЗЛОЧИНЦИ

Вражија дивизија * Стјепан СаркотићРудолф Браун

Хрватско-славонски корпус * Либоријус Франк * Вилхем Рајнер

Михаило АпелШуцкори * Војска Аустроугарске * Оскар Поћорек

Франц Јозеф * Босанско-херцеговачки корпус

ЛОГОРИ

НежидерДобој * Маутхаузен * Омолуц * Болдогасоњ

Ашах * Улм * Броумов * Арад * Нађимер * Јиндриховице

Сливен * Пловдив * Шумен * Панчарево * Џумаја

ЗЛОДЕЛА

И ЖРТВЕ

Зворник и Тузла * Дубока долина * Бугарска љуљашка * Горње Павловце 

Бугаризација * Окупација Београда * Сарајевска кристална ноћ

Валадново * Голгота преко АлбанијеТоплички устанак * Романија

Мачва и ПодрињеВишеград * Сурдулица * Драга Петронијевић

Лесковачка резолуција * Вељко Чубриловић * Саво Ускоковић

ЈУНАЦИ

Коста ВојновићДрагољуб Јеличић * Гвоздени пук * Михаило Маџаревић

Живојин Мишић * Степа Степановић * Радомир Путник * Јанко Вукотић

Петар Бојовић * Милунка Савић * Војвода Вук * Душан Пурић * Илија Влајић

Јелена Шаулић * Петар Мариновић

ПУБЛИКАЦ.

СПОМЕНИЦИ

Где цвета лимун жут * Ватикан у Великом ратуЧујте Срби

Епитаф војнику * Врбовачке косе * Албанска Голгота

Мензел БургибаСлавенко Терзић * Зејтинлик

 

У Великом рату Срби су успели да сруше моћну Аустроугарску, али су Британци наставили преко својих шпијуна да нам намичу омчу око врата. Србски војник је у силовитом јуришу након пробоја Солунског фронта септембра 1918. године за два и по месеца ослободио своју отаџбину и барјак слободе донео све до Арада, Печуја, Клагенфурта и Ријеке. Ослобођени су тада сви јужнославенски народи.

Међутим, њима се није допала та слобода. Они су хтели да се осамостале и да узимају оно што су сматрали за своје. Заправо, Ватикана је плашила велика Југославија, која је врло брзо своје помесне цркве ујединила у једну јединствену Српску Православну Цркву.

У Другом светском рату је била највећа превара, јер су Мусолини и Хитлер помогли оснивање клеро-фашистичке Независне Државе Хрватске која је за четири ратне године "прогутала" преко 1.500.000 Срба... Британци и Совјети су подржали комунисте односно распршили братоубилачки рат у Поморављу, Подрињу, Посавини, долини Неретве, Ибра, Вардара, Врбаса...итд.

По директивама Коминтерне (врховни орган комунистичке Интернационале) Брозови комунисти (атеисти) су радили на разбијању србског народа који је већином православне вероисповести. Управо су они направили један замршени лавиринт тако што су признали вештачким путем нове нације: црногорска, македонска и касније муслиманска. Хрватима су дали хиљаду километара јадранске обале и републику која је створена највећим делом на србском етничком простору. Све је то озакоњено Уставом СФРЈ 1974. године.

ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ  1941-1945

ЗЛОДЕЛА

Априлски рат * Крива РекаБојник * Крагујевац * Плав и Гусиње

Немачко бомбардовање БеоградаУрошевацКочевски масакр

Савезничко уништавање Београда * Бачка и Барања * Ниш

Новосадска рација * Бомбардовање Подгорице * Лесковац * Шид

ДрагинацКраљевоПива * Возућа * ДракулићВелика * Кикинда

Велика * Блажево и Бозољин * Панчево * Јабука * Сириг * Ђаковица

ЗЛОЧИНЦИ

Ласло Бардоши * Ференц ФишерШефкет Верлаци * Валтер Браухич

Богдан Филов * Евалд КлајстЏафербег Куленовић * Аћиф Ефендија

Италијанска војскаХенрик ВертМирко Пук * Бенито Мусолини

Бугарска војскаМустафа Круја * Борис III * Бедри Пејани * Џафер Дева

Асен Николов * Балисти * Адолф Хитлер * Бенито МусолиниНДХ

Мидхат Фрашери * Анте ПавелићВалтер Браухич * Васил Бојдев

Јурај Шпилер * Јозеф Јанко * Осман Растодер *

ЖРТВЕ

Браћа Остојић * Марко Бошковић * Сава Трлајић * Љубан Једнак

Петар ДабробосанскиСвештенство на Космету * Љубо Млађеновић

Вукашин Мандрапа * Сава Шумановић * Марија Почуча * Острожин

Дабробосански и Милешевски * Достиеј Васић * Николај Велимировић

Ристо Лојпур *

ЛОГОР

Шарвар * Плав * Сајмиште (Земун)Барч * Бараке на Сави

Бањица * Бејсфјорд * Дахау * Госпић-Јадовно-Паг * Карашок

Црвени Крст * Митровица * Сисак * Норвешка * Јастребарско

ПУБЛИКАЦ.

Бездане јамеЛогори Мађарске * Magnum Crimen * Пацовски канали

Књига из тишине * Кордунашки процес * Личка трагедија * Билогора

Бог и Хрвати * Заборављена рација * СПЦ * Фратри и усташе кољу

Деца у жициРади ти дијете свој посао * Крвава бајка * Црна књига

Политика терора * Злодела Фолксдојчера * Срем * Лежимир *

Да закључимо на крају, вођство Комунистичке Паритије Југославије је поништило све оно што су Срби као народ од Такова преко Берлинског конгреса па до Великог рата стекли на крви и костима својих мученика. Нису они то урадили тек онако, нити су били сами у тој злочиначкој мисији. Били су само шарафи моћне машинерије која је хтела геноцидом да Србе истреби и претвори их у малу заједницу на Балкану.

 

Аутор: Чуле
14.07.2022.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 843  пута
Број гласова: 15


Tags:
BERLINSKI KONGRES
HRVATSKI SLOVENACKI
ALBANSKI MUSLIMANSKI
MAKEDONSKI VARDARSKI
BOSNA HERCEGOVINA
POMORAVLJE PODRINJE
CRNOGORSKA DELEGACIJA
JOVAN RISTIC
KNEZEVINA SRBIJA
NEZAVISNOST SAMOSTALNOST
SEDAMDESETE 19. VEK
OTOMANSKA IMPERIJA
AUSTROUGARSKA CAREVINA


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

ОЗНА и УДБА убиле 56.000 људи од 1944 до 1953. године

Нови закон у РС: Закон о заштити жртава ратне тортуре у БиХ

У Федерацији БиХ живи данас 50.000 Срба, а прије рата било их је 500.000

Злочин над Србима у Чајничу: Убиjале и комшиjе из Буковице

У Приједору обиљежено десет година од смрти Слађане Кобас

Нико не тражи нестале Србе у БиХ

Славити фабрику - симбол наше пропасти
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Нису сви Хрвати усташе, има нешто и муслимана
Објављено: 31.08.2023.     Има 115 прегледа и 10 гласова.

Заборављени случај Лахнер-Вогатај
Објављено: 18.05.2023.     Има 135 прегледа и 0 гласова.

Узбуна у Сарајеву: Хероји Халијарда пробудили духове
Објављено: 23.08.2023.     Има 137 прегледа и 5 гласова.

Годишњица Брионског пленума: Пад Ранковића
Објављено: 01.07.2023.     Има 152 прегледа и 0 гласова.

Гдје станује срамота Зорана Милановића?
Објављено: 13.04.2023.     Има 157 прегледа и 5 гласова.Skip Navigation Links