Две (забрањене) приче о Сарајеву - www.zlocininadsrbima.com

   

10. мај 2015.


ДВЕ (ЗАБРАЊЕНЕ) ПРИЧЕ О САРАЈЕВУ


„Од Илиџе па до Марин Двора,
Све српско поклати се мора...“ 

(Муслиманска народна песма.)

„Србин наликује човјеку само онда
када је мртав, или затворен“

(„Љиљан“, 03.02.1994.)

 

Дилема да ли је рат у Босни и Херцеговини почео 1. марта 1992. кад је у Сарајеву убијен Никола Гардовић, или 6. априла 1992. кад је ова бивша југословенска република први пут у својој историји постала самостална држава или неког другог датума 1992. године још дуго може да буде актуелна, али не значи много.

Насупрот томе, нема дилеме да су злочини над грађанима српске националности у главном граду БиХ почели онда кад су муслимани убили Николу Гардовића, само зато што је по националности Србин и та чињеница за историјат овог града остаће вечна.  Од тог дана до окончања дејтонских преговора и изгона Срба крајем 1995. год. догађаји везани за Сарајево нису силазили са страница светске и домаће штампе.

У том раздобљу је убијено 7.117 лица српске националности. То је период у коме су извршене хиљаде злочина над Србима овог града, а да се на то ни домаћи ни светски медији нису честито ни осврнули. Зашто је до тога дошло тек треба видети. Али, то није разлог да се овом приликом не упознамо са извесним, прећуткиваним, или ретко помињаним, а можда и непознатим чињеницама које су непосредно везане са судбином Срба у Сарајеву. Поред тоге не можемо занемарити да се многе српске кривице настале током протеклог рата, у интепретацији Хашког трибунала,  односе на  догађаје у Сарајеву и Сребреници.  За то су у Трибуналу већ изречене драконске казне. А тога ће без сумње још бити.

РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У САРАЈЕВУ 1992-1996

ЗЛОДЈЕЛА

Башчаршија * Пофалићи * Добровољачка * Ледићи

Чемерно * Високо * Зимска голготаВелики парк * Казани

Бистрик * Бреза * Хотоњ * Алипашино пољеГробља

Ђорем *

ЖРТВЕ

Страхиња Живак * Анђелка Братић * Слободан Бојанић

Слободан Мркајић * Наташа и МилицаМира Драгичевић

Слободан СамарџићЉекари * Славко Јовичић * Савка Васић

Драган ВасићБошко и Адмира * РистовићГрбавица

 Силовања Српкиња * Драшко Вукосав * Милан Бандић * Божо

Славиша Ћоровић * * Гојко Стојановић * Слободанка Младић

Радојка Пандуревић * Данило Берибака * Јадранко Главаш

Љубица Шаренац

ЗЛОЧИНЦИ

Харис Силајџић * Драган Викић * Мустафа Ђелиловић

Јусуф Празина * Мушан Топаловић * Рамиз Делалић

Зулфо Алић * 146. лака * 144. витешка *  10. брдска * Шеве

 161. оловска * 17. мтбр * Бећир Хујић * Нермин Бајрамовић

Сенад Гаџо * Амир Шабовић * Фикрет Превљак

Хусеин Мујановић * Сефер Халиловић * Девета бригада

Сарајевски * Сејо Пискић * Јован Дивјак * Неџад Херенда

ЛОГОРИ

Виктор Бубањ * Хотел Игман * Мариндвор * Отока * Борсалино

  Трезор Привредне банке * Силос (Тарчин) * Васе Мискина

Грађевински факултет * Храсница * Биоскоп "Радник"

Хала Зетра * Крупска Ријека * ФАМОС * Сунце * Балтазар

Младен Стојановић * 9. мај * Ченгића вила * Наш дом * Искра

Циглана * Кошево

ПУБЛИКАЦ.

Дневник хирурга * Егзодус поново * Јелена '93 * 1335 дана

Свједоци говоре * Рађање нације * Јаук * Трново

Мртви вјечита опомена * Погром * Ратни логори * Стратишта

Босански пакао * Статистика и бројке * Мјесто покоља

Ничији војници * Бијели мантили

Међутим, у оба та случаја постоји и друга страна приче. Она страна која се прећуткује, јер није од користи за Трибунал и иницијаторе овог правосудног чудовишта. Зато  ћемо ми у случају Сарајева да се посветимо само тој другој страни. У противном нема целовите слике о главном граду БиХ током оружаних сукоба 1992-1995. При томе и даље смо свесни хипотеке да су Срби муслиманима криви за све што немају, а хтели би да имају. Почевши од властитог идентитета и порекла.

Захваљујући једностраном извештавању и веома успешним медијским манипулацијама јавност је током рата имала лажну слику о Сарајеву. Томе су, бар у Србији, допринеле и многе политичке странке и невладине организације којима је ласкало што тиме служе туђину. У свету је због Сарајева владала општа хистерија против свега што је српско.

 

Прва прича

Или шта се знало, а шта није о блокади града

Демографски подаци о становништву су углавном познати. Муслимани имају већину, али ту је око 160.000 Срба и 56.000 Југословена, опет претежно Срба. Мање је познато да се под управом Срба налазио већи део територије од територије коју су држали муслимани.

Намерно, или случајно, прећуткивана је изузетно значајна, а за даље догађаје можда и пресудна чињеница да се у окружењу, или на ободу града Сарајева налази 105 етнички чисто српских села и да су Срби, од памтивека староседеоци тих села, на све начине покушавали током рата да заштите своје породице и имања од веома честих муслиманских продора на српска подручја и покоља до којих је увек при тим упадима долазило.

Стравични масакри Срба извршени првих ратних месеци 1992. у селима Граховиште, Пофалићи, Касатићи, Миље, Ледићи, Чемерно, Кртине, Горња Пријесница, Тошићи, Млини и још десетак  других села, дигло је на ноге мештане не само српских села Сарајева, већ знатно ширег околног подручја. Унпрофор ни тада ни током целог рата није ништа предузео да заштити српска села од муслиманских злочина. Срби су, уверени у чињеницу да се силник само силом може зауставити, успели да током лета организују и изграде линије веома ефикасне одбране.

НЕЗАВИСНА ДРЖАВА ХРВАТСКА 1941-1945

ЗЛИКОВЦИ

Славко Кватерник * Јуре Францетић * Крунослав Драгановић

Макс ЛубурићДинко ШакићМошков * Лорковић  * Усташе

Мирко ПукИван Шарић * Црна Легија * Џафер Куленовић

Анте Павелић * Мирослав Мајсторовић - Филиповић

Алојзије Степинац * Љубо Милош * Виктор Гутић

Миле Будак * Андрија Артуковић * Хусеин Ђозо

Фехим Спахо * Мухамед Хаџиефендић * Рафаел Бобан

Муслимански челнициВладимир Крен * Мијо Бабић

Поглавникова гарда * Јулије Маканец *

ЛОГОРИ

Керестинец * Даница * Крушћица * Госпић-Јадовно-Паг

Сисак * Јасеновц * Стара Градишка * Јастребарско

Пријдор * Маглај * Огулин * Пакленица * Ђаково

Лепоглава * Тења * Зеница * Добој * Винковци

Грабовац * Рогатица * Вишеград * Сарајево

ЗЛОДЕЛА

Пребиловци * ВељунДракулићОстрожин

СадиловацПаланчиштеДивоселоШид

Машвина * Возућа * Бракусова ДрагаПркос

Међеђа * Шушњар * Пискавица * Драксенић

Глина црква * Ливањско поље * Бегово Брдо

Грабовац Бански * Воћин * Дубица * Пркос

Калати * Бијели Поток * Гаравице * Миострах

ВуковарКорићка јама * Стари Брод * Гудовац

Шегестин * Хомољац * Вршани * Сребреница

ЖРТВЕ

Дамјан ШтрбацПлатон (Јовановић) * Зорка Делић

Љубан Једнак * Даница Праштало * Гламоч

 Љубомир Млађеновић * Марија Почуча * Симовић

Марко Бошковић * Српска банка * Славско Поље

Петар ДабробосанскиВукашин Мандрапа

Живојин Станисављевић *

ПУБЛИКАЦ.

Пацовски канали * Бог и Хрвати * Иродови синови

Magnum Crimen * Пјесма Ђурђевдан * Без кајања

Усташка зверства * Цвијет Хрватства * Ожиљак

Благослов Ватикана * Деца у жици  * Дјеца Козаре

Страх * Понор * Дара из ЈасеновцаЦрна књига

Пакао НДХ * Србољуб Живановић * Три стратишта

Једење Богова * Залазак стољећа * Личка трагедија

Не окрећи се сине * Покољ у ГлиниПолитика терор

Цазинска Крајина * Тотални геноцида * Мук

Фратри и усташе кољу

 

Тако је спречавање покоља цивилног српског становништва претворено, извртањем чињеница, у први од неколико злочина за које су Срби окривљени. То је тзв. блокада града. Од када су Срби онемогућили муслимане да упадају, пале и разарају, медијски је вешто исконструисана и лансирана теза о блокади Сарајева и хуманитарној катастрофи. Злочини над Србима и неопходност одбране српског становништва нису ни помињани.  Ангажован је и Савет безбедности ОУН који је донео неколико резолуција о Сарајеву. Србима је постављен ултимативан захтев да дозволе слободно кретање муслиманима, њихових војника и полицајаца, значи онима који су извршили поменуте покоље. Да је чињеница о угрожености 105 српских села и више десетина хиљада људи дата у јавност можда би и однос јавности према Србима и Сарајеву био праведнији.

За „деблокаду“ Сарајева ангажована је ткз. Армија Босне и Херцеговине која је, углавном илегално, добијала обилну помоћ од исламских и не само исламских држава. У тим активностима и прикривању забрањеног наоружавања муслимана увелико је била ангажована и администрације САД, али и владе неких других држава. Међутим, испоставило се да ткз. Армија БиХ није у стању да савлада српску одбрану. Од почетка оружаних сукоба до краја августа 1995. муслимани су извршили седам жестоких напада и покушаја продора кроз српска села, али без успеха и уз катастрофалне људске губитке.


Егзодус Срба из Сарајева 1996.

На крају, Армији БиХ отворено се придружио и НАТО нападом 225 авиона из база у Италији 30. августа 1995. године у 02:05 часова. Том приликом су на српски део града и линије српске одбране изручили преко шесто бомби и ракетних пројектила. Све је сихронизовано са нападом пешадије и мото-механизованих јединица Армије БиХ. Активности НАТО снага трајале су до 16. септембра 1995. Највише су страдала насеља и општине Илиџа, Пале, Вогошћа, Хаџићи, Рајловац, Грбавица... Међутим, ни то није било довољно да се савлада  српска одбрана.

Након непуна три месеца од окончања НАТО агресије на Републику Српску, у недостатку решења силом, уследио је Дејтон, а тиме и бездушан изгон Срба из Сарајева. Многи су са собом у неизвесност понели и посмртне остатке својих покојника. Сарајево, град у сред Европе, уз издашну помоћ САД и Нато савеза припао је светим ратницима ислама. Изузетак су две периферне општине: Пале и Трново.


Друга прича

То је сурова, али истинита, прича о судбини мештана српске националности којима је, без обзира на пол, занимање, или узраст, било забрањено да напусте муслимански део града. Та забрана се није односила на остале етничке групе, Јевреје, Словенце или Хрвате и они су без сметњи и под заштитом међународних организација 1992. године изашли из Сарајева.

У то време се сарајевским Србима - у присуству истих представника тзв. међународне заједнице, невладиних и, наводно, хуманитарних  организација - догађало све што се данас догађа у Судану, Јемену, Ираку или Либији, и што је у Европи одавно заборављено. Забрана напуштања града је грађане српске националности претворила у етничке таоце и мала је разлика између њихове судбине и судбине Јевреја у окупираној Европи током Другог светског рата. За пљачке, хапшења, силовања и убијања Срба нико у Сарајеву није сносио одговорност.

Узалудан је био „Апел мирољубивој светској јавности за спас заточених Срба у Сарајеву“, упућен 13. јула 1992. године  од стране грађана и друштвено-политичких организација српских општина Рајловац, Вогошћа, Центар Сарајево, Ново Сарајево, Илиџа и Илијаш. Одзива у свету на овај вапај није било. Представници међународне заједнице су окретали главу. Били су неми и глуви. Својим ћутањем постали су саучесници у злочину над српским становништвом. И више од тога, кад год им се пружила прилика, оптуживали су Србе за сва зла која су се догађала у овом граду.

Као да нема значаја што се у муслиманском делу града налазе 123 концетрациона логора са десетинама хиљада трајних или повремених затвореника и стотинама убијених логораша. Масовне или појединачне - чешће прикривене него јавне -  егзекуције лица српске националности су биле свакодневна појава. Услед тога је чак и у најужем градском језгру после рата ексхумиран велики број масовних гробница.

Навешћемо неколико карактеристичних и драстичних случајева. По многим претпоставкама две највече масовне гробнице су река Миљацка и бездан „Казани“ на Требевићу. Још се не зна колико је стотина убијених Срба бачено у бездан „Казани“ или у таласе  Миљацке.  То ће за сарајевске Србе остати болна тајна за сва времена. На сеоском гробљу у српском селу Чемерно ексумирана је масовна гробница у којој су пронађени посмртни остаци 20 тела. На градском гробљу „Лав“, на градском сметишту и на другим локацијама ти послови, услед недостатка средстава, још нису приведени крају.

До сада су на градском гробљу „Лав“ откривене само три масовне гробнице које се налазе на парцелама означеним бројевима „31“ и „3-1“, а уз њих и на неком нејасно означеном месту, где су ексхумирана 93 тела. У селу Кртине у масовној гробници је ексхумирани пет тела, на Добрињи исти број тела, Граховишту шест тела, Јаворској Коси дванаест тела... Већина ексхумираних тела је идентификована и достојанствено сахрањена. Сви ексхумирани, без изузетка, су грађани српске националности. Многи од њих убијени су хладним оружјем, ножем или батинама. Локације многих масовних гробница су још увек тајна, а у међувремену се трага и за, поред поменутих 7.115 убијених, најмање 610 из овог града током рата  несталих Срба.


Нестајање Срба у Сарајеву: 1961, 1991, 2013.

За разлику од муслиманског, у српском делу Сарајева није било етничких талаца, ни концетрационих логора ни егзекуција над муслиманима ни масовних гробница. Српске власти су поштовале међународне конвенције о заштити цивилног становништва и, супротно понашању муслимана, свима дозволиле да оду са подручја оружаних сукоба. Муслимани су, наравно, то искористили и напустили српски део града. Исто су учинили и многи Срби. 

Међутим, извртањем чињеница, медијским обманама и вештим конструкцијама Тужилаштва Хашког Трибунало хумани поступци српских власти окарактерисани су као етничко чишћење. На другој страни принудно задржани Срби, таоци и логораши, жртве силовања и физичког злостављања, па чак и убијени, били су доказ мелтиетничког и мултикултурног муслиманског Сарајева. На жалост, обим овог написа не омогућава ни кратак осврт на проблематику гранатирања и легитимних циљева, или снајперских активноси, логора и јавних кућа, понашања Унпрофора...

РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1992-1995

ЗЛОДЈЕЛА

УраганПофалићи * Фочанска села * Сарајевска Голгота

Ледићи * Мостар * Бравнице * ЧардакДобровљачка

Петровачка цестаФ. ЈабукаНамјерна Сила * Кукавице

Башчаршија * Јошаница * Сердари * Бањалучке бебе

 Бјеловац * Босански Брод * Скелани * СмолућаКравица 

 КазаниКаменицаБрадина * Тузла * Цинцар

Бреза * Горажде * БрежаниЧемерно * Чагаљ * Купрес

Чајниче * Велики парк * Будичин Поток * Иваница

ЗЛОЧИНЦИ

Сакиб Махмуљин * Насер Орић * Харис Силајџић

Ахмет Сејдић * Мате Бобан * Ејуп Ганић * ХВО

Мушан Цацо * Рамиз ДелалићАлија Изетбеговић

Мурат ШабановићЈука ПразинаШевеРасим Делић

Исмет Бајрамовић * Елфета Весели * Нервин Узуновић

Јадранко ПрлићКрвава Азра * Младен Налетилић

Драган Викић * Миралем Мацић * Перо Вицентић

Самир Кахфеџић * Зулфо Алић * Зелене Беретке

Јасмин Гуска * Енес Туцаковић * Патриотска Лига

Русимир Хаџихусеиновић * Мехо БајрићМостарски

Селим Бешлагић * Оручевић * Амир Кубура

Хаџо Ефендић * Бесим Спахић * Јован Дивјак

Купрешки * Енвер Хаџихасановић * Муџахедини

Дервентски * Сребренички * Сарајевски

ЛОГОРИ

СилосДретељОџак * Орашје * Стролит * Стела

Сребреник * Челебићи * Храсица * Брчко * Борсалино

Зоил * Хотел Бристол * Бихаћ * Мостар * Лукавац

Зеница * Јајце * Какањ * Бреза * Бугојно * Маглај

Виктор Бубањ * Завидовићи * Фојница * Дервента

ЖРТВЕ

Љубо Млађеновић * Драган ВасићСтрахиња Живак

Раде РогићСлободан СтојановићРистовићи

Слађана Кобас * Породица ГолубовићОлга Драшко

Мирјана Драгичевић * Наташа и Милица * Видово Село

Силовања * Кнежевићи *

ПУБЛИКАЦ.

Без дистанце * Анђео са горе Заглавак * Јелена '93

Бој за Возућу * Крици и опомена * Одбрана Херцеговине

Мостарска тамница * И крв је горјела  * Трново 92

Мртви опомена живима * Живим да свједочим * Јаук

 Душан Шеховац * 1335 дана * Побиј, покрсти и протерај

Егзодус поново * Терор у Горажду * Љубо Млађеновић

Знаш менеРатни Хирург * Сјећаш ли се мене

Средња БоснаСтан' Неретво * Мјесто покоља

* Чапљина град злочинац

Ову причу о Сарајеву завршићемо подсећањем и на још једну јавности мање познату и невероватну, али неспорну, чињеницу.

Муслимани су само у првој ратној години у овом граду убили више Срба него што су их убили фашисти за време немачке окупације током Другог светског рата.

У том погледу Алија Изетбеговић је увелико надмашио свог по злу познатог претходника Анту Павелића.

Током рата 1992-1995. год. за осам месеци, од маја закључно са децембром 1992. године, убијено је најмањe 3.680 лица српске националности. Али, нове ексхумације доносе и нова сазнања и та бројка се мења. Број жртава се повећава, а број несталих се смањује.
 

Аутор: Миливоје Иванишевић
Институт за истраживање
српских страдања у 20. вијеку

Извор: Лист Печат
Објављено: 25.04.2015.Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 5,230  пута
Број гласова: 32


Tags:
SARAJEVSKA GOLGOTA
JUZNA BOSNA
MUSLIMANSKI ZLOCINI
USTASKI ZLOCINI
MILIVOJE IVANISEVIC
NESTAJANJE SRBA
FEBRUAR 1996
GRBAVICA VOGOSCA
ARMIJA BIH
HADZICI ILIDZA
ILIJAS RAJLOVAC
APLIPASINO POLJE
SOKOLAC ROMANIJA
KONC. LOGORI
RASPAD SFRJ
RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE
DEVEDESETE GODINE


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Пуне 23 године просторима Балкана и Европе кружи једна густа, крвава лаж

Ћутање одобравање или како су Милановић и Пленковић подржали хрватске неонацисте 2023. у Вуковару

Парастос србским жртвама у Кравици код Братунца ће бити 5. јануара 2022. године

Досије Тузла: Градоначелник Селим Башлагић донео одлуку о нападу на колону ЈНА 1992. године

Цитат Добрице Ћосића који Хрвати, Словенци, Албанци и муслимани (србофоби) највише обожавају

Kristallnacht – Задар 1991

Убиство породицe Зeц и Хрвaтскa: Тaд сaм видeлa Aлeксaндру послeдњи пут
Поделите ову вест, нека се чује истина...У сјећању: Војислав Чаркић (1937-2024)
Објављено: 09.05.2024.     Има 143 прегледа и 5 гласова.

Пребиловци 2024: Посјета Тијане Бошковић о Васкрсу
Објављено: 08.05.2024.     Има 157 прегледа и 5 гласова.

Роварење комуниста у Југославији и цепање Србије
Објављено: 22.05.2024.     Има 157 прегледа и 5 гласова.

Заборављени подсјетник: Хрватски кадрови у СФРЈ 1990-1991
Објављено: 24.05.2024.     Има 159 прегледа и 15 гласова.

Бестидне муслиманске лажи о Сарајевском егзодусу 1996
Објављено: 18.04.2024.     Има 243 прегледа и 5 гласова.

Филм "Неђо од Љубушког" као подвала и фалсификат историје
Објављено: 30.04.2024.     Има 252 прегледа и 5 гласова.

Одговор Игору Мркаљу око злоупотребе глинских жртава
Објављено: 03.07.2024.     Има 274 прегледа и 4 гласова.

Упокојио се Србољуб Живановић (1933-2024)
Објављено: 02.01.2024.     Има 329 прегледа и 0 гласова.Skip Navigation Links