Досије Сплит: Како је угушена измишљена србо-четничка побуна 1992. године - www.zlocininadsrbima.com

   

21. децембар 2022.


ДОСИЈЕ СПЛИТ: КАКО ЈЕ УГУШЕНА ИЗМИШЉЕНА СРБО-ЧЕТНИЧКА ПОБУНА 1992. ГОДИНЕ


Од кад је у октобру прошле године на овим страницама објављен мој текст “Хрватски закон о ратним цивилним жртвама”, више десетина Срба је поднијело захтјеве за признање статуса “цивилног страдалника”. У томе им, поред Веритаса, помаже и СНВ из Загреба и хрватски “бранитељ и звиждач” Ивица Бачић, о којем сам такође писао на овим страницама (“Хрватски ратни звиждачи”, 14.09.2022).

Захтјев за признање статуса цивилне жртве поднијела су и тројица Срба: Лазар Остојић, Ђорђе Пркут и Раде Кривић, сви из села Убле, из околине Сплита, које је 1991. године било мјешовитог хрватско-српског састава.

Срба је почетком деведесетих у околини Сплита, осим у Ублима, било и у мјестима: Радошић, Броћанац, Каштел Стари, Каштел Сућурац, Каштел Лукшић, Каштел Штафилић, Солин, Бителић Дицмо… Срби из тих села, вјероватно и због тога што су били далеко од Книна, остали су у својим кућама и били су лојални новој хрватској власти.

 

ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ СПЛИТА

И нису имали већих проблема све до 12. јуна. 1992. када је, на основу пријаве Војне полиције, Младен Бајић, као замјеник војног тужиоца у Сплиту, поднио Војном суду у Сплиту захтјев за провођење истраге против 44 Србина из горе поменутих мјеста због основане сумње да су “у раздобљу од почетка августа 1990. па надаље, из непријатељских побуда према демократској власти и генерално политичком суставу РХ у мјестима у којима претежно живи српско становништво, приступили организовању илегалних оружаних група ради непријатељског дјеловања против РХ”, у коју сврху су “од тзв. ЈНА набавили знатне количине пјешадијског оружја и то: пиштоље, полуааутоматске пушке, аутоматске пушке и пушкомитраљезе, те већу количину војне опреме, медицинског материјала и лијекова, које су потом међусобно подијелили и организовали се у оружане групе ради оружане контроле овога подручја и напада на села и градове са хрватским становништвом, а све ради успоставе и провођења власти тзв. САО Крајина и на овом подручју”, чиме су починили кривично дјело оружане побуне, те истовремено предложио да се према свим осумњченима одреди и притвор, што је суд и прихватио.

Бајићев кључни свједок је био Петар Новаковић (1956), Србин из Броћанца, који је 10. јуна 1992. пред истражним судијом војног суда, у присуству Бајића, на седам куцаних страница детаљно описивао ко, када и гдје је довозио, дјелио и преузимао оружје и другу опрему.

“Побуњеници” су стрпани у злогласни логор Лора гдје су доживљавали свакодневне психичке и физичке тортуре, од којих су многи остали трајни инвалиди, а двије особе су и преминуле. Неки од 'побуњеника' су, против своје воље, директно из затвора депортовани у Србију у великој размјени заробљеника, одржаној 14. августа 1992. у Неметину.

 

НАПРЕДАК И НАГРАДЕ БАЈИЋУ

Послије ефикасно 'угушене побуне', Младен Бајић је одликован Споменицом ткз. Домовинског рата и медаљама 'Љето ‘95' и 'Олуја', што је пратило и напредовање у служби – 1996. постаје замјеник, а 2001. и Жупанијски државни одвјетник (тужилац) у Сплиту.

Некако у то вријеме поменути Бачић, који је као професионални војник и по завршетку рата остао у хрватској војсци, вјерујући да су се Срби заиста наоружали ради побуне против државе Хрватске, приватно се распитује код Бајића гдје је оружје које је одузето од побуњених “србочетника”. Умјесто одговора почиње његова голгота под оптужбом да је “српски шпијун”, која још увијек траје.

Младен Бајић је 25. марта 2002. године, у улози жупанијског тужиоца, потписао оптужницу против припадника војне полиције хрватске војске због тога што су у Лори “без икаковог правног основа држали и већи број заточених цивилних особа, углавном српске националности, због сумњи да су наводно судјеловали у непријатељским активностима против РХ , према којима су поступали противно одредбама Женевске конвенције о заштити грађанских особа за вријеме рата, вријеђајући њихово људско достојанство и особито их понижавали, физички и психички злостављали, мучили и тјелесно кажњавали, све до усмрћења неких од њх”.

Исте године Бајић постаје главни државни тужилац. Оптужени хрватски полицајци су након много правних перипетија и заврзлама и осуђени због кривичног дјела ратног злочина над цивилмим становништвом, укључујући и оне “србочетнике” из већ поменитих села, који су у овом поступку постали “невини цивили”, којима је држава исплатила и накнаду штете за неосновано притварање и претрпљене психичке и физичке тортуре, међу којима и поменутој тројци из Убли.

ХРВАТСКИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА 1990-их

ЗЛОДЈЕЛА

Масленица * Вуковар * Осијек * Госпић * Карловац * Петровачка цеста * Откос

Оркан * Бљесак * Олуја * Миљевачки плато * Чагаљ * Сисак * Равни Котари

Паулин Двор * Плитвице * Мркоњић Град * Караџићево * Задар * Корански мост

Цркве * Воћин * Брадина * Вучиловац * Бодериште * Сијековац * Медачки џеп

Купрес * Цинцар * Славонска Пожега * Чардак * Миљановац * Вировитица

Сплитска побуна * Мирловић Поље *

ЗЛОЧИНЦИ

Иван Векић * Фрањо Туђман * Јанко Бобетко * Звонимир Черевенко * 72. бојна

Стјепан Месић * Јосип Манолић * Гојко Шушак * Младен Налетилић * Јосић

Миљенко Филиповић * Анте Готовина * Младен Маркач * Иван Чермак * Кораде

Тања Бјелобрајдић * Мартин Шпегељ * Тихомир Блашкић * Мирко Норац * Дујић

Мирослав Туђман * Дамир Крстичевић * Петар Стипетић * Томислав Мерчеп

Бранимир Главаш * Мате Лаушић * Перо Вицетнић * Јадранко Прлић * Парага

Мате Бобан * Ђуро Бродарац * Дарио Кордић * Бруно Стојић * Валентин Ћорић

Ливно * Ђуро Дечак * Купрешки * Марко Бабић * Дегориција * Јарњак *

ЛОГОРИ

Рибарска Колиба * Пакрачка Пољана * Велесајам * Ракитије * Кулине * Лора

Дретељ * Челебићи * Мусала * Селска * Керестинец * Дервента * Бос. Брод

Мостар * Орашје * Љубушки  *  *

ЖРТВЕ

Данијела Рокнић * Александра Зец * Радомир Олујић * Раде Радосављевић

Млађо Вила * Милутин Вуковић * Кнежевић * Мирко Стијеља * Малешевић

Ђорђе Гашпаровић * Горан Чечавац * Марко Утржан * Ђурђа Смољановић

Милан Марчетић * Јанко Ћакић * Богдан Пантић * Драган Радичанин * Шашо

Славко Грабовац * Марица Шеатовић * Теодора Марић * Трифкановић * Солар

Душанка Кузман * Слободан Зуровац * Даринка Грујић * Добре Ромић * Гламоч

ПУБЛИК.

Драго Пјевач * Миле Рајчевић * Предраг Његован * Масакр у Двору *

Митровданска офанзива * Книн је пао у Београду * Олга Драшко * Павиљон 22

Винковачки игроказ *

 

СВЕ ЈЕ СМИШЉЕНО И ЛАЖИРАНО

Без обзира на сваковрсно шиканирање од државних органа, Бачић упорно прикупља документацију како би доказао да је случај “србочетничке побуне” исконструисан и измишљен у Бајићевој режији, јер није било ни оружја ни побуне. Проналази и “крунског свједока” Петра Новаковића, који 28.11.2011, пред њим и новинаром листа “Екстра”, признаје да је под принудом на невиђено потписивао свједочења против сународника Срба и да је то чинио по наруџби тадашњег војног тужиоца Бајића.

У то вријеме Младен Бајић и по трећи пут бива изабран за главног државног тужиоца. Неки “побуњеници” су се вратили у своја опустошена и разорена села, неки су остали у Србији а већина их је помрла.

Они који су поднијели захтјев за признање статуса цивилне жртве рата, половином новембра 2022. добили су допис од Мининистарства бранитеља у којем их обавијештавају да се не воде у “Евиденцији о особама које су биле заточене у непријатељским логорима током Домовинског рата” те их позивају да поднесу захтјев за накнадни упис уз доставу расположиве документације, на основу које ће се разматрати захтјев за накнадни упис.

 

КО КОМЕ СЛУЖИ

Лазар, Ђорђе и Раде су половином децембра 2022. Жупанијском државном одвјетништву у Сплиту, које је по укидању војних судова преузео и њихову архиву, упутили захтјев за издавање увјерења о “временском разграничењу” до када су били “србочетници и оружани терористи” а од када “цивилне жртве” над којим је извршен ратни злочин од стране припадника војне полиције РХ.

Истог дана је и “бранитељ и звиждач” Ивица Бачић упутио допис истом органу од којег тражи информације о времену и мјесту те именима и презименима “изванредно организоване србочетничке банде” из горе поменутих села од којих су одузета најмодернија средства комуникације и оружје (70 АП, 24 ПАП, 28 пиштоља, 2 ПМ и друга војна средства комуникација, хируршке амбуланте и др.), поименично побројано у предмету бившег Војног државног одвјетништва КТ-676/92 “са потписом особе која се одазива на име Младен Бајић у чијем аналном отвору служите дуги низ година у својству алпиниста”.

 

НОВИ ЈАЊИЧАРИ

Док бивши “србочетници” воде “правну битку” за признање статуса цивилне жртве из “домовинског рата”, водио се и “фудбалски рат” на Свјетском првенству у Катару, на којем је репрезентација Хрватске освојила високо треће мјесто. Боје Хрватске бранио је и Марко Ливаја, унук једног од “србочетника” из Убли. 

У оном правом рату између Русије и Украјине учествује и Младен Бајић као савјетник украјинског тужилаштва на процесуирању почињених ратних злочина од припадника руске војске.

 

Аутор: Саво Штрбац
Извор: ДИЦ Веритас
Објављено: 20.12.2022.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 344  пута
Број гласова: 15


Tags:
SPLITSKA POBUNA
SREDNJA DALMACIJA
ETNICKO CISCENJE
PROLECE 1992
DEVEDESETE GODINE
JADRANSKO MORE
RADE KRIVIC
IVICA BACIC
MLADEN BAJIC
VOJNO TUZILASTVO
LOGOR LORA
LAZAR OSTOJIC
DJORDJE PRKUT
NEMETINSKE RAZMENE
RADOSIC BROCANAC
KASTEL STARI
SUCURAC LUKSIC
STAFILIC SOLIN
BITELC DICIMO
HRVATSKI ZLOCINI
72. BOJNA
POBUNJENI SRBI
PETAR NOVAKOVIC


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Обележавање 20 година од Олује је забрањено у Сарајеву

Годишњица покоља у Цапрагу код Сиска 22.08.1991

Барања: Одласци са картама у једном правцу

Годишњица покоља у Цапрагу код Сиска 22.08.1991

Убиство Ане Лукић 16.11.1991. у Вуковару

Досије Сисак: Заједница Срба у Хрватској поднела кривичне пријаве против ратне Владе

У сећању: Др Миодраг Лазић ратни хирург
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Бјеловарски крвник Јуре Шимић на слободи: Нова брука хрватског правосуђа
Објављено: 15.09.2023.     Има 52 прегледа и 5 гласова.

Пингпонг београдског Оделења за ратне злочине око предмета Петровачка цеста (Олуја 1995)
Објављено: 10.06.2023.     Има 116 прегледа и 0 гласова.

Шта је Пленковић рекао у Србији
Објављено: 10.07.2023.     Има 124 прегледа и 0 гласова.

Логори и коначишта или Како Хрватска манипулише терминима да спере мрље своје мрачне прошлости
Објављено: 12.05.2023.     Има 131 прегледа и 0 гласова.

Боровоселски мајски уранци
Објављено: 11.03.2023.     Има 187 прегледа и 0 гласова.Skip Navigation Links