Бранкови дани у Вуковару: У част великом песнику - www.zlocininadsrbima.com

15. октобар 2015.


Бранкови дани у Вуковару: У част великом песнику


Културно – духовна манифестација „Бранкови дани“ отворена је у недељу у храму Свете Петке на Доброј води у Вуковару. Ова манифестација коју је покренуо и читав низ година организује, други вуковарски парох, протојереј – ставрофор Јован Радивојевић, ове године одржава се девети пут.

Комплетан утисак са отварање манифестације покварила је само киша која је падала цело време током одржавања програма који се због лоших временских услова морао одржати у храму Свете Петке.

- Рекао сам прилико захваљивања учесни-цима у програму да су се у мојој души у том моменту смењивала два осећања, осећање радости и туге. Радост због тога великог броја сабраног народа који је дошао да прати отварање овог програма без обзира што смо га стицајем прилика и околности морали одржати у нашем светом храму, а туга што ипак програм нисмо могли организовати онако како смо замислили јер је требао бити изведен на вањском олтару, истакао је протојереј – ставрофор Јован Радивојевић.

 

 

"АНДРИЋЕВЦИ" И "ЈАВОРЦИ"

На самом отварању манифестације учешћа у програму узели су ученици Основне школе „Никола Андрић“ из Вуковара, Вуковарско српско певачко друштво „Јавор“, учитељица ОШ „Н. Андрић“ Наташа Лукић која је одржала беседу о Бранку Радичевићу, док су посебну пажњу присутних изазвали полазници дечијег вртића „Вуковар 2“.

- До сада у манифестацију нисмо укључивали децу предшколског узраста, али сам ове године заиста пресрећа што су и они овде са нама. Ја иначе посећујем њих у дечијим вртићима о појединим празницима током године, а сад смо имали прилику да их угостимо овде у нашем светом храму. То је за мене можда највећа и најзначајнија новина у оквиру ове културно – духовне манифестације, каже прота Јован.

 

 

ПРЕДАВАЊЕ О ДИЈАНИ БУДИСАВЉЕВИЋ

Програм Бранкових дана наставља се у среду 14. октобра 2015. када ће на истом месту бити одржано предавање о великој хуманитарки из времена Другог светског рата, Дијани Будисављевић, о којој ће говорити професор историје Зоран Јакшић.

- У договору са оцем Јованом одлучили смо да тема мог предавања буде управо лик и дело Дијане Будисављевић, велике добротворке која је урадила пуно тога за српски народ, а тако управо гласи и тема предавања „Дијана Будисављевић и њене заслуге за српски народ“. За Дијану Будисављевић, рођену Аустријанку, која је из усташких логора Независне државе Хрватске, избавила око 12 хиљада беспомоћне деце, углавном српске деце са Кордуна, Козаре и других делова НДХ, данас не зна готово нико, а њено име у јавности почело се помињати тек пре неколико година. Након Другог светског рата она се вратила у Аустрију где је и умрла сасвим заборављена, док је чувена ОЗНА из њеног стана однела целокупну документацију и картотеку у коју је уписивала имена деце која су била одведена у те усташке логоре, укратко је препричао тему свог предавања на „Бранковим данима“ професор Зоран Јакшић.

Након предавања о Дијани Будисављевић, у четвртак, 15. октобра, биће одржан интегрисани радни дан за ученике основних школа, док ће свечано затварање Бранкових дана бити одржано у недељу, 18. октобра, у којем ће учествовати деца де-чијег вртића „Вуковар 2“, рецитатори вуковарске Гимназије и СКУД „Јован Јовановић Змај“ из Бијелог Брда.

Бранко Радичевић је један од највећих песника српског романтизма. За свог живота често је долазио у Вуковар у место рођења његове мајке Руже рођене Михаиловић.

 

 

Срђан Секулић
Извор бр. 127.
14.10.2015.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1497  пута
Број гласова: 11

Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Извештај из Јасеновца: Будите под крошњом српских мученика
Објављено: 2. oktobar 2016.     Има 1249 прегледа и 10 гласова.

Вуковар: Двојезичне дипломе без препрека
Објављено: 9. jun 2016.     Има 1439 прегледа и 5 гласова.

Бобота: Пажњу усмерити на антифашистичку борбу
Објављено: 24. avgust 2016.     Има 1451 прегледа и 5 гласова.

Стање културе Срба у Хрватској данас
Објављено: 2. februar 2017.     Има 1474 прегледа и 0 гласова.

Биографије Срба које треба памтити
Објављено: 11. mart 2016.     Има 1486 прегледа и 5 гласова.

Skip Navigation Links