Београдско суђење Бранку Тунићу за убиство војника ЈНА Марка Утржана у Загребу 1991. године - www.zlocininadsrbima.com

   

20. новембар 2022.


БЕОГРАДСКО СУЂЕЊЕ БРАНКУ ТУНИЋУ ЗА УБИСТВО ВОЈНИКА ЈНА МАРКА УТРЖАНА У ЗАГРЕБУ 1991. ГОДИНЕ


Мог брата Марка је тај Албанац Бранко тукао по ногама, подлактицама... Упуцао му је из пиштоља метак у главу, који је прошао изнад уста и застао у кичми.

Ово је на јучерашњем суђењу у одсуству Бранку Тунићу, хрватском држављанину оптуженом за ратне злочине над 16 заробљеника у загребачком логору Ракитје, испричала Јелена Карановић, сестра Марка Утржана (20) који је 30. септембра 1991. године као заробљени војник ЈНА убијен у том логору. Рекла је и да су све информације сазнали од војника који су са Марком били у заробљеништву и који су после пуштени.


Војник и логораш: Марко Утржан

- Код нас је у кућу у Кикинди долазио Гордан Трифуновић из Берана, који је био у логору са Марком. Донео нам је његове ствари. Преспавао је код нас и испричао нам да су Марка извели из собе где су их држали и одвели на мучење.

Касније су питали стражара где је Марко, а он им је рекао да је пуштен кући. То им је било чудно, јер су му остале те ствари, које нам је Гордан после донео - рекла је Јелена.

 

ОД СКЛАДИШТА ПОСТАЈЕ ЛОГОР

Марко Утржан је у марту 1991. године отишао на редовно служење војног рока у Југославенске Народне Армије (ЈНА), у Љубљану. Одатле је после неколико месеци пребачен у СР Хрватску, у касарну где је било велико складиште оружја, експлозива и муниције. Ту су их у септембру опколиле паравојне хрватске снаге "Зенге", па су се предали, јер им је обећано да ће бити пуштени кућама. Али, одвели су их у Ракитје, један од четири велика загребачка логора.

- Раздвојили су Србе од војника других националности и пребијали их у подруму, везивали... Причали су нам да је било мало стражара који их нису мучили, а да је најгори од свих био Албанац, којег су звали Бранко. На дан Маркове сахране звао нас је телефоном неки дечко из Македоније и тражио је Марка, па му је мама рекла да је убијен. Казао је да му је много жао, да је био у Ракитју, да је тад чуо пуцањ и како неко виче: "Марко, Марко!".

Маркова мајка Вера Утржан расплакала се на почетку свог сведочења. Присетила се најтежег периода у животу. Веома потресена испричала је да се једно време јављао из Хрватске, да су потом изгубили контакт и да ништа није знала о сину.

- Био је петак и била сам на послу, кад је са неким војником дошао мој супруг Радован. Потрчала сам ка њима, а он ми је рекао: "Марка нема више". Одвели су ме кући, дали ми лекове и инјекције за смирење, а Марково тело су донели испред куће - испричала је једва говорећи Вера у судници. - После смо супруг и ја ишли код неког дечка из Жагубице, који је био заробљен са Марком и који је прошао све те тортуре. Причао нам је да су их водили једног по једног на мучење, изували им патике и тукли их по табанима. Казао нам је да је Марко једном после пребијања у неком подруму рекао: "Боље да ме убију, него да овако муче".

На питање судије да ли је Марко био националиста, Вера је казала да није, да је био Србин, али да се никада националистички није изјашњавао, нарочито јер му је отац Радован био из мешовитог брака, пошто му је мајка, а Маркова баба, била Хрватица.

 

ПОРОДИЦУ НИСУ ЗВАЛИ ИЗ ХРВАТСКЕ

Бранку Тунићу је у Загребу суђено због смрти Марка Утржана, али не за ратни злочин или убиство, већ за прекорачење нужне одбране и он је ослобођен. Јуче, на питање судије да ли је ико из Хрватске с њима контактирао или их звао кад је било то суђење, јер је сада суду Тунићев бранилац по службеној дужности Андрија Марковић доставио пресуду.

Јелена Карановић је казала да није и да нису позивани ни у ком својству. Навела је да су начули да је било то суђење, када је у Србији вођена истрага, па су их пре неколико година позивали да дају исказ.

 

Аутор: С. Ј. М.
Вечерње новости
19.11.2022.ХРВАТСКИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА 1990-их

ЗЛОДЈЕЛА

Масленица * Вуковар * Осијек * Госпић * Карловац * Петровачка цеста * Откос

Оркан * Бљесак * Олуја * Миљевачки плато * Чагаљ * Сисак * Равни Котари

Паулин Двор * Плитвице * Мркоњић Град * Караџићево * Задар * Корански мост

Цркве * Воћин * Брадина * Вучиловац * Бодериште * Сијековац * Медачки џеп

Купрес * Цинцар * Славонска Пожега * Чардак * Миљановац * Вировитица

Сплитска побуна * Мирловић Поље *

ЗЛОЧИНЦИ

Иван Векић * Фрањо Туђман * Јанко Бобетко * Звонимир Черевенко * 72. бојна

Стјепан Месић * Јосип Манолић * Гојко Шушак * Младен Налетилић * Јосић

Миљенко Филиповић * Анте Готовина * Младен Маркач * Иван Чермак * Кораде

Тања Бјелобрајдић * Мартин Шпегељ * Тихомир Блашкић * Мирко Норац * Дујић

Мирослав Туђман * Дамир Крстичевић * Петар Стипетић * Томислав Мерчеп

Бранимир Главаш * Мате Лаушић * Перо Вицетнић * Јадранко Прлић * Парага

Мате Бобан * Ђуро Бродарац * Дарио Кордић * Бруно Стојић * Валентин Ћорић

Ливно * Ђуро Дечак * Купрешки * Марко Бабић * Дегориција * Јарњак *

ЛОГОРИ

Рибарска Колиба * Пакрачка Пољана * Велесајам * Ракитије * Кулине * Лора

Дретељ * Челебићи * Мусала * Селска * Керестинец * Дервента * Бос. Брод

Мостар * Орашје * Љубушки  *  *

ЖРТВЕ

Данијела Рокнић * Александра Зец * Радомир Олујић * Раде Радосављевић

Млађо Вила * Милутин Вуковић * Кнежевић * Мирко Стијеља * Малешевић

Ђорђе Гашпаровић * Горан Чечавац * Марко Утржан * Ђурђа Смољановић

Милан Марчетић * Јанко Ћакић * Богдан Пантић * Драган Радичанин * Шашо

Славко Грабовац * Марица Шеатовић * Теодора Марић * Трифкановић * Солар

Душанка Кузман * Слободан Зуровац * Даринка Грујић * Добре Ромић * Гламоч

ПУБЛИК.

Драго Пјевач * Миле Рајчевић * Предраг Његован * Масакр у Двору *

Митровданска офанзива * Книн је пао у Београду * Олга Драшко * Павиљон 22

Винковачки игроказ *

 

Вeрa Утржaн и Jeлeнa Кaрaновић, мajкa и сeстрa припaдникa Jугославенске Народне Армије из СР Србиje коjи je убиjeн у Зaгрeбу у сeптeмбру 1991. годинe, прeд Вишeм суду у Бeогрaду кaзaлe су дa je Мaрко, кaдa je зaробљeн и убиjeн, био нa одслужeњу обaвeзног воjног рокa.

Мaрко Утржaн je у мaрту 1991. годинe зaпочeо дa служи воjни рок, a у мajу тe годинe нaпунио je 20 годинa.

Њeговa мajкa Вeрa Утржaн обjaснилa je дa je он прво био стaционирaн у Словeниjи и дa jу je нaкон нeког врeмeнa нaзвaо из Хрвaтскe и рeкaо дa су „прeко ноћи“ прeбaчeни у склaдиштe мунициje у Рaкитjу код Зaгрeбa.

 

ПРИЧА ОЧЕДВИДАЦА

JНA je зaтим обaвeстилa породицу дa je он прeминуо и прeнeлa њeгово тeло у СР Србиjу.

„Двa дaнa кaсниje (послe сaхрaнe), супруг и ja смо отишли у Жaгубицу (сeло у источниј Србиjи), jeр сe тaмо нaлaзио jeдaн момaк из Жaгубицe коjи je тaкођe био тaмо (у зaробљeништву у Хрвaтскоj), рeкaо нaм je дa су их вeзaли, скинули пaтикe и тукли их по тaбaнимa”, испричaлa je Вeрa Утржaн.

„Рeкaо je дa je Мaрко зaдњи пут кaдa je дошaо (нaкон бaтинa) рeкaо: ‘Бољe дa мe убиjу нeго дa мe овaко мучe’”, додaлa je онa.

Брaнку Тунићу, хрвaтском држaвљaнину, суди сe у одсуству прeд Вишим судом у Бeогрaду зa рaтни злочин против рaтних зaробљeникa.

 

ПОРЕМЕЋЕНИ САДИСТА

Оптужницa тeрeти Тунићa, тaдa припaдникa Зборa нaроднe гaрдe Хрвaтскe, дa je у другоj половини сeптeмбрa тукaо, понижaвaо и мучио 14 зaробљeних воjникa JНA и дa je jeдног од њих убио.

Тунић их je, кaко сe нaводи у оптужници, тукaо кундaком пиштољa и гумeном пaлицом, вeзaо их лисицaмa и тeрaо их дa лeгну нa под, a зaтим их гaзио чизмaмa и скaкaо по њих, прeтио им ножeм и пиштољeм, тe гaсио цигaрeтe по њиховим тeлимa.

Прeмa оптужници, Тунић je 30. сeптeмбрa 1991. Мaрку Утржaну, док гa je тукaо, пуцaо у глaву и убио гa.

Мaрковa мajкa je кaзaлa дa je дaтум смрти њeног синa потврђeн мeдицинском eвидeнциjом из Хрвaтскe.

 

САБОРЦИ ГА СЕ ПЛАШИЛИ

Њeговa сeстрa Jeлeнa Кaрaновић изjaвилa je прeд судом дa je, прeмa информaциjaмa коje je породицa добилa од других зaробљeних воjникa, „било мaло стрaжaрa коjи их нису мучили”, aли дa je „нajгори био муслимaн, Aлбaнaц, чиje je рaтно имe било Брaнко, тaко су гa звaли”.

Бранку Тунићу je у Хрвaтскоj суђeно зa убиство тe je ослобођeн оптужби.  Мeђутим, тужилaц зa рaтнe злочинe, Душaн Кнeжeвић, рeкaо je нa почeтку суђeњa у Републици Србиjи дa му je суђeно сaмо зa употрeбу прeкомeрнe силe.

Обe свeдокињe су кaзaлe дa их ниjeднa звaничнa институциja из Републике Хрвaтскe никaдa ниje звaлa нити рaзговaрaлa сa њимa о овом случajу, тe дa нису знaлe дa сe тaмо водио икaкaв поступaк.

Суђeњe сe нaстaвљa у дeцeмбру.

 

Аутор: Милица Стојановић
Извор: balkaninsight.com

Објављено: 18.11.2022.КОНЦЕНТРАЦИОНИ ЛОГОРИ И МУЧИЛИШТА ЗА СРБЕ У 20. СТОЛЕЋУ

ВЕЛИКИ
РАТ

Броумов * Јиндриховице * Омолуц * Куберг * Нежидер * Ашах на Дунаву

Шопроњек * Болдогасоњ * Арад * Велики Међер * Џумаја * Фердинандово

Пловдив * Сливен * Варна * Добрич * Перник * Јамбол * Добој * Маутхаузен

ДРУГИ
СВЕТСКИ

Даница * Стара Градишка * Госпић-Јадовно-Паг * Јасеновац * Крушћица * Раб

Јастребарско * Тења * Керестинац * Доња Градина * Бараке на Сави * Барч

Бањица * Дахау * Бејсфјорд * Плав * Карашок * Сајмиште * Сисак * Шарвар

Црвени крст * Ботн * Корген * Аушвиц * Нађкањижа

1990-те

Керестинац * Лора * Челебићи * Велесајам * Дретељ * Силос * Зоил * Стролит

Пакрачка Пољана * Дубровачка 30. * Велепромет * Рибарска колиба * Орашје

Оџак * Брчко * 27. јули * Љубушки * Ликовац * Лапушник * Доб при Мирни

Кукеш * Дол при Храстнику * Жута кућа * Виктор Бубањ * Горажде * Копар

Храсница * Зеница * Ракитије * Јајце *

Југославенског војника Марка Утржана убио је Албанац Бећир Бериша, кога су звали Бранко, испричали су другови настрадалог младића од 20 година, његовој породици која живи у Кикинди на северу Баната.


Злотвор са осмехом: Бећир Бериша

Мајка и сестра Марка Утржана, војника ЈНА кога су припадници ткз. Збора народне гарде (Зенги) убили у логору Ракитје у Загребу, у септембру 1991. године, саслушане су јуче на суђењу Бранку Тунићу (59), коме се у одсуству суди под оптужбом за тај ратни злочин.

 

ЗЛИКОВАЦ ДОШАО СА КОСМЕТА

Бранко Тунић је пореклом са Косова и Метохије, из места Витина, а сада живи у Хрватској и није доступан правосудним органима Републике Србије.

У емотивном излагању мајка убијеног војника говорила је о сазнањима која има од Маркових другова, који су јој након ослобађања донели његову одећу и испричали о тортури у логору Ракитје. Војницима ЈНА било је понуђено да предају касарну и обећано да ће бити пуштени, али су уместо тога заробљени и одведени у логор, где су их, како се наводи у оптужници, злостављали Тунић и још 14 непознатих припадника Зенги.

Марко Утржан је отишао у војску у марту 1991. и био је припадник пешадије. Његов друг је испричао да су њега стражари у логору највише тукли и злостављали.

„Марко се пожалио другу и рекао: ’Боље да ме убију, не могу више да издржим.’ Тај који их је највише злостављао био је Албанац и звали су га Бранко. Од Маркових другова смо чули да је он убио Марка”, изјавила је Утржанова мајка.

 

ЛАЖИ НА СУДУ

Разлог је, како су рекли сведоци током истраге, било то што је један муслиман казао да је Марко док су били у касарни величао Србију. Мајка убијеног војника навела је да јој није познато да је Марко истицао Српство. Објаснила је да је породица из мешовитог брака и да су се сви изјашњавали као Југословени.

Према сведочењу Маркове сестре, његови другови описали су јој да су их припадници Зенги одводили у посебну просторију где су их мучили и претили им оружјем, а да је најгори међу њима био Албанац Бранко, за кога верују да је Марку пуцао у главу.

Суђење ће се наставити 9. децембра када би требало да сведоче шесторица Маркових другова.

Тунић и остали Н. Н. припадници Зенги, према оптужници, починили су ратни злочин против заробљеника, односно према војницима на редовном одслужењу војног рока у ЈНА, који су претходно положили оружје и предали се. Заробљени војници спроведени су у објекат Зенги и МУП-а у насељу Ракитје, где их је Тунић застрашивао, мучио и  повређивао.

 

ЈАВЉАЈУ СЕ НОВИ СВЕДОЦИ

У оптужници су детаљно описана злостављања у логору Ракитје. Тунић је, како се наводи, војнике тукао кундаком оружја, рукама и ногама по глави и телу, те гуменом палицом по леђима и табанима. Везивао их је лисицама и приморавао да легну на тло, а затим их газио чизмама и скакао по њима, претио им ножем да ће им извадити очи и да ће их заклати, репетирао оружје на њих, стављао им цев пиштоља у уста и на слепоочницу, претећи им убиством, гасио им цигарете по телу и мокрио по њима.

„Све то је за последицу имало повреде телесног интегритета, тешке физичке и психичке трауме, патње и понижавање оштећених”, навело је тужилаштво.

Потом је 30. септембра 1991. Тунић из пиштоља испалио хитац Утржану у главу. Након писања медија о овом случају, јавило се још шест особа које је оптужени злостављао у Ракитју. Један од тих оштећених је држављанин Северне Македоније, а један Босне и Херцеговине.

 

Аутор: Доротеа Чарнић
Извор: ПОЛИТИКА
18.11.2022.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 345  пута
Број гласова: 0


Tags:
BRANKO TUNIC
BECIR BERISA
JUGOSLAVENSKA ARMIJA
LOGOR RAKITIJE
GRAD ZAGREB
JELENA KARANOVIC
HRVATSKE ZENGE
ALBANSKI ZLOCINCI
OPSTINA VITINA
MARKO UTRZAN
RASPAD SFRJ
RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE
DEVEDESETE GODINE
TUZILASTVO SUDJENJE
MUCENJE ZAROBLJENIKA
PARAVOJNE FORMACIJE
JEDINICE ZNG
NOVI SVEDOCI


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Досије Граховљани: Убијено 18-оро Срба цивила код Пакраца у децембру 1991. и нико није одговарао

Лeгeндaрнe муслиманскe лaжи о грaђaнском рaту у Босни и Хeрцeговини 1992-1995

Епитаф Добрини Продановић из Ратковића, код Сребренице

Упадљиво медијско ћутање о сумњивој смрти хашког осуђеника Здравка Муцића - крвника из Коњица

У сјећању: Славко Јовичић Славуј (1953-2022)

Досије Загреб: Потврђена оптужница против хрватског држављанина Бранка Тунића Албанца

Зликовци из Лоре излазе на слободу за 15 дана
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:Skip Navigation Links