2016. година којом је одјекивало усташки поздрав: За дом спремни - www.zlocininadsrbima.com

   

10. јануар 2017.


2016. ГОДИНА КОЈОМ ЈЕ ОДЈЕКИВАЛО УСТАШКИ ПОЗДРАВ: ЗА ДОМ СПРЕМНИ


Протекла година обележена је ванредним парламентарним изборима у Хрватској и политичким превирањима и нестабилности, а ми вам по традицији доносимо ретроспективу инцидентних ситуација које су се дешавале током године, а које су везане са српску националну мањину. Ни овога пута није било могуће побројати и забележити сваки појединачни инцидент или вербални испад јер се изливи мржње и нетрпељивости догађају непрестано, на интернету, друштвеним мрежама или локалним медијима.
 


08.01. – Жупанијско државно тужилаштво у Загребу донело је решење о обустави истраге за ратне злочине почињене у селу Рамљани током акције „Олуја“ која је вођена над бившим припадником полицијске антитетористичке јединице „Лучко“ Франом Дрљом и ратним командиром специјалне полиције МУП-а Жељком Сачићем.

12. 01. и 19.01. – Водитељ емисије Марков Трг на телевизији З1 Марко Јурич два пута говори у етеру да у православној цркви на загребачком Цвјетном тргу столују четнички викари и шаље поруку Загрепчанима, а посебно мајкама са децом, да припазе када пролазе поред ове цркве да не би неко са ножем истрчао и у својој најбољој манири клања обавио свој крвави четнички пир.

25.01. – Министар бранитеља Мијо Црноја најавио објаву регистра издајника и агресора који на крају нису објављени јер је министар на тој функцији остао свега четири дана.

30.01. – Фасада зграде Фудбалског клуба Негославци ишарана усташким симболима „У“, „НДХ“, као и графитом „Уби Србина“.

13.02. – У одговору на писмо Милорада Пуповца у којој је председницу Колинду Грабар Китаровић упозорио на пораст нетолеранције у друштву председница у опширном писму одговара да међу жртвама говора мржње има оних који својим јавним радом годинама провоцирају, иритирају па и вређају највећи део хрватске јавности.

14.02. – Младић хрватске националности претучен у Вуковару од стране тројице хулигана. Мање од недељу дана касније у Окучанима је претучен младић српске националности због „погрешне“ песме коју је пустио у џубоксу.

26.02. – Бивши припадници полицијске антитерористичке јединице Лучко Франо Дрљо и Божо Крајина због недостатка доказа неправоснажно ослобођени у поновљеном поступку за злочин у Груборима 1995. године.

05.03. – Хрватско национално етичко судиште у Вуковару одржало јавну седницу под називом „Етичка осуда Воје Станимировића и српске ћирилице у граду мученику Вуковару“.

08.03. – Главни секретар ХДЗ-а Милијан Бркић поручио Милораду Пуповцу да нико у Хрватској није угрожен па ни Пуповац, те ако јесте, да оде тамо где неће бити угрожен.

15.03. – Плоча у част писца Владана Деснице која је постављена на пишчевој родној кући у Задру скинута одлуком задарских градских власти.

23. 03. – На пријатељској фудбалској утакмици у Осијеку између Хрватске и Израела неколико пута са трибина је узвикивано „За дом спремни“ и „Ајмо, ајмо усташе“.

03.04. – Премијерно приказан документарни филм Јакова Седлара „Јасеновац – истина“ препун историјских фалсификата у којем се тврди да је више људи страдало у овом логору након 1945. године него током Другог светског рата.

13.04. – Играчи каштеланског рукометног прволигаша Риболе отпевали су, снимили и послали мобилним телефоном песму у којој се вређају ријечки Срби. Они су песму послали рукометашима Замета, а стихови су се односили највише на капитена ријечког клуба Милана Узелца.

17.04. – Усташким симболима ишаран девастирани антифашистички споменик у загребачком спомен-парку Дотршчина.

22.04. – Службена комеморација у Јасеновцу одржана је без представника Срба, Јевреја и

антифашиста који су бојкотовали помен због растуће фашизације у друштву. На комеморацији су чланови Друштва за истраживање троструког логора Јасеновац положили венац страдалима од 1941. до 1951.

29.04. – На православни Велики петак разбијена двојезична табла на згради вуковарске полиције. Таблу је разбио припадник тзв. Стожера за одбрану хрватског Вуковара Фрањо Шољић који се одмах и пријавио у полицију.

30.04. – Непознати вандали каменицама засули Саборни храм светог оца Николаја у Карловцу.

13.05. – Десеторица мештана Трпиње пред Врховним судом осуђена на укупно 139 година затвора због ратног злочина.

23.05. – На дан Заједничког већа општина у Вуковару одржана конференција за новинаре на којој је упозорено на стање у српским институцијама и речено како се српска заједница суочава са политичким и финансијским притисцима са каквима се није сусретала годинама.

11.06. – Непознати вандали у Ријеци ножем ишарали усташке знакове на ауту београдских регистрација.

15.06. – Већници СДСС-а у Жупанијској скупштини напустили седницу јер поново у дневни ред нису уврштени захтеви општина Борово, Маркушица и Негославци за пренос оснивачких права над основним школама како би се школе које делују на подручју ових општина напокон регистровале као мањинске.

04.07. – У ноћи са 4. на 5. јул непознати починиоци упали у Храм свете Петке у Сиску, уништили и разбацали црквено посуђе и друге богослужбене предмете, а затим се попели на терасу пархијског дома, обили балконска врата, девастирали спаваће и дневне собе, а у канцеларији црквене општине разбацали архиву и уништили благајну.

11.07. – Чланови Аутохтоне хрватске странке права подигли шатор у Србу са циљем спречавања обележавања Дана устанка. Шатор склонила полиција након седам дана.

15.07. – Епархија горњокарловачка саопштила је како напади и притисци на српску заједницу у Петрињи постају све учесталији, а као примере навели су ширење мржње и ксенофобије у појединим медијима који јавно позивају на рушење Часног крста у Брђанима, на јавни линч појединаца из српске заједнице, као и на нападе на Фестивал ојкаче који је 3.06. одржан под напетом атмосфером.

20.07. – На православној цркви светог Прокопија у Рајевом селу осванули графити „Изтриебит ћемо вас стоко србска“ и „Селите се србска стоко“. У истом периоду спрејем су ишарана и два надгробна споменика на Православном гробљу у Дреновцима као и два споменика подигнута у част борцима НОБ-а у Сољанима и Строшинцима. Полиција је након неколико дана привела мушкарца из Бошњака којег се сумњичи за 22 случаја исписивања увредљивих графита.

27.07. – На обележавању 75. година од Дана устанка у Србу наступила деца из ОШ Бобота која су рецитовала партизанске песме након чега је заштитница дечијих права Ивана Милас Кларић затражила истрагу због кориштења деце у политичке сврхе. Паралелно са одржавањем прославе антифашиста одржан је и сада већ традиционални контраскуп десничара који су и ове године уз симболе НДХ узвикивали „за дом спремни“.

05.08. – На прослави годишњице Олује председник Удружења сплитских специјалаца Ивица Главота каже:„ Извините што посао нисмо одрадили до краја“.

24.08. – Председник СДП-а Зоран Милановић снимљен на састанку са бранитељима како каже да су „Срби шака јада“, а Босну и Херцеговину назвао „биг шит“.

24.09. – У Базилици срца Исусовог у Загребу одржана миса за 35 усташких официра који су осуђени за ратне злочине и убијени у септембру 1945. године.

01.11. – Бројни кнински Срби на гробовима својих ближњих пронашли поруке градске чистоће да се гробови сматрају напуштенима и да ће бити одузети и додељени другима.

05.11. – У центру Јасеновца подигнута табла погинулим ветеранима ХОС-а на којој се налази усташки поздрав „за дом спремни“.

07.11. – Члан Стожера за одбрану хрватског Вуковара Маријан Живковић, који је 3. септембра 2013. године, пред телевизијским камерама разбио ћириличну таблу, ослобођен по свим тачкама оптужнице на Општинском суду у Вуковару.

07.12. – Председница се извинила због тога што је деци у Дубровнику поделила чоколадице произведене у Србији рекавши да се тако нешто неће поновити,09.11. - На трибини под називом „Медијско насиље и политичка култура у Хрватској“ ко-ја је одржана у просторијама Матице Хрватске у Загребу, на којој су учествовали љубимци десничарског новинарства и књижевности , представљен је и тзв. „Пројект Велебит“. На трибини се телевизијски водитељ Марко Јурич запитао:“ Шта Срби из СНВ-а раде са 20 милиона куна? Да ли се можда наоружавају?“.

20.11. – Оштећена двојезична табла на згради ХЗЗО-а у Врбовском.

29.11. – Запаљена застава српске националне мањине у Глини.

07.12. - У емисији ТВ календар емитован прилог о годишњици ликвидације породице Зец у Загребу 1991. године. У прилогу је аутор нагласио како је случај, због тромог правосуђа, нанио велику штету Хрватској, али спикер ТВ календара је додао и како је цела трагедија 'медијски пренапухана'.

10.12. – Усташким словом У скрнављено спомен обележје у Јеминовцу подигнуто у спомен мештанима Чечавца, Вучјака, Јеминовца, Рушевца и Шњегавића.

17.12. – Скуп неколико стотина грађана испред СНВ-а који су узвикивали усташки поздрав „за дом спремни“ и бројне друге увреде на рачун Милорада Пуповца и српске заједнице у Хрватској.

17.12. - У Сплиту се играо највећи дерби хрватског фудбала између Хајдука и Динама на којем је сплитска Торцида узвикивала „За дом спремни“, „Убиј Србина“, „Србе на врбе“ и „Вуковар, Вуковар“. Са друге стране БББ су узвратили махањем застава ХОС-а.

28.12. – Традиционално одржана миса задушница на дан смрти Анте Павелића у Базилици срца Исусовог у центру Загреба.

29.12. - Полицијски службеници из Новске привели на информативни разговор представнике Иницијативе младих за људска права, који су дали изјаву и објаснили зашто су преко плоче у Јасеновцу на којој пише "За дом спремни" прелепили поруку удружењима ХОС-а.

 


НИЈЕ У 2016. СВЕ БИЛО НИ ТАКО ЦРНО

Годину иза нас обележиле су и бројне напетости, тензије и тешке речи између Београда и Загреба, а све је кулиминирало хрватском блокадом Србије у преговорима о приступању Србије Европској унији. Да година иза нас не остане упамћена само по лошем побринули су се пре свега спортисти.

Летос су одржане 31. Олимпијске игре у Рију на којима су и Србија и Хрватска оствариле запажене успехе и освојиле велики број медаља. Са друге стране, свет су обишле слике загрљених селектора две репрезентације након ватерполо финала, као и две атлетичарке Сандре Перковић и Иване Шпановић. На локалном нивоу лепу слику послале су фудбалске репрезентације Срба из Хрватске и Хрвата из Србије које су у Вуковару 12. јуна одиграле пријатељску утакмицу пред одлазак на Европско првенство националних мањина. Пред сам крај године пријатељску фудбалску утакмицу одиграли су и вуковарски „Вутекс-Слога“ и „Вуковар 1991.“, а сав приход од утакмице ишао је за Василија Сентиванца из Борова оболелог од леукемије.


 

Никола Милојевић
Извор бр. 158.
4.1.2017.ХРВАТСКИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА

ВЕЛИКИ
РАТ

Вражија дивизија * Мачва и Подриње * Црна стијена * Источна Босна

Бој на Гучеву * Добојски логор * Сарајевски атентат * Стјепан Саркотић

XIII корпус * Иван Перчевић * Максимилијан Бацсани * Стјепан Дуић

Црна Романија

МЕЂУРАТНО
ДОБА

Велебитски устанак * Софијска декларација * Вуковарска резолуција

Јанка Пуста * Марсејски атентат * Бановина Хрватска * Густав Перечец

Андрија Бетлехем * Браћа Домитровић * Борго Вал ди Таро * Јурај Шпилер

НДХ

Грабовац Бански * Острожин * Макс Лубурић * Лорковић * Дивосело

Глинска црква * Гудовац * Ливањско поље * Бегово Брдо * Логор Госпић

Вукашин Мандрапа * Љубан Једнак * Стари Брод * Мирослав Филиповић

Сисак * Шушњар * Јастребарско * Пацовски канали * Бог и Хрвати * Шид

Логор Даница * Корићка јама * Јасеновац * Међеђа * Гаравице * Усташе

Црна Легија * Керестинец * Алојзије Степинац * Moшков * Динко Шакић

Стара Градишка * Паланчиште * Садиловац * Анте Павелић * Пискавица

Славко Квартерник * Јуре Францетић * Воћин * Крунослав Драгановић

Иродови синови * Марија Почуча * Magnum Crimen * Даница Праштало

Калати * Машвина * Возућа * Бракусова Драга * Платон (Јовановић)

Дамјан Штрбац * Петар Дабробосански * Мирко Пук * Џафербег Куленовић

Пребиловци * ВељунДракулић * КрушћицаПркос * Будак * Драксенић

Виктор Гутић *

БРОЗОВО
ДОБА

Голи Оток * Хрватско прољеће * Биоскоп 20. октобар * Стево Крајачић

Тајни досије Тито * Владимир Роловић * Вуковар кроз векове * Крижари

Бугојанска група * Лудвиг Павловић * Звонко Бушић * Отимица авиона

Народни Отпор * Томислав Ребрина * Делнице * Миљенко Хркач

Звонко Бушић * Гвардијан * Јосип Сенић * Бруно Бушић

Револуционарно Братство *

1990-те

Вуковар * Логор Лора * Рокнић * Госпић * Бљесак * Олуја * ГрубориОркан

Медачки џеп * Миљевачки плато * Бојан ВесовићПакрачка пољана

Радосављевић * Рибарска колиба * Карловац * Плитвице * Паулин Двор

Масленица * Породица Зец * Воћин * Бјеловар * Кораде * Олујић

Добросав Парага * ОткосКорански мост * Анте Готовина * Шпегељ

Вировитица * Караџићево * Славонска Пожега * Дан устанка

Божићни Устав * МаксимирТомислав МерчепЗадар * Јанко Бобетко

Слободан Зуровац * Јесење Кише * Керестинец * Благо Задро

Вариводе * Дамир Крстичевић * Миљенко Филиповић * Борово Село

 Иван ВекићЈосип Манолић * Фрањо Туђман * Бранимир Главаш * Сплит

  Сарваш * СисакГојко Шушак * Удбина * Стјепан Месић * КнинОсијек

Рахим Адеми * Звонимир Черевенко * Книн * Владо Миланковић

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 3390  пута
Број гласова: 10


Tags:
HRVATSKI ZLOCINI


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Досије Сисак: Пуцали су породици Вила у леђа на обали Саве 1991. године

СЈЕЋАЊЕ НА ЗЛОЧИН: Кристална ноћ у Задру

Досије Сисак: Виолета Домитровић остала без цијеле породице када је имала 10 година

Млaдeн Жужa: Хрвaти ми нeкaжњeно убили оцa

Ликвидирaнe цeлe породицe у Мeрдaримa и Пaклeници 1995. у Славонији

Досије Бравнице: Сава Гудало сања страшне слике хрватског злочина 1995. године

Одлазак Срба из Хрватске је цивилизацијска трагедија
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Skip Navigation Links