Милисав Милутиновић: Знам где оцу свећу да упалим - www.zlocininadsrbima.com

   

19. октобар 2017.


МИЛИСАВ МИЛУТИНОВИЋ: ЗНАМ ГДЕ ОЦУ СВЕЋУ ДА УПАЛИМ


ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ  1941-1945

Глинска црква - Гудовац - Ливањско поље

Цетинград - Пребиловци - Логор Госпић

Бачка и Барања - Плав - Краљево

Логор Керестинец - Бојник - Јастребарско

Логор СисакУсташе - Пркос - Стара Градишка

Априлски рат - Вељун - Логор Бањица - НДХ

Сајмиште - Гаравице - Крагујевац - 27. март

Лесковац - Београд '41 - Велика - Београд '44

Подгорица - Ниш - Нови Сад - Панчево

 Пркос - Крива Река - Шарвар - Стари Брод

 

  На планини Јелици пронађена гробница двојице убијених припадника ЈВуО. Јарослав Милутиновић и Радослав Радоњић Лукинац убијени 6.11.1945. године.  После толико година дошло је на ред да се открију посмртни остаци мога покојног оца и његовог саборца. Моја породица је много тога претрпела и сада бар знам где су очеве кости, знаћу где да му свећу палим...

Овако је Милисав Милутиновић (76) сузних очију у среду причао о резултатима истраге Комисије за проналажење тајних гробница на територији Чачка, која је у Придворици, на планини Јелици, открила гробницу у којој су посмртни остаци Јарослава Милутиновића и Радослава Радоњића Лукинца, припадника Југословенске војске у отаџбини, који су, према сведочењу мештана, зверски убијен уочи првих послератних избора које су организовале нове комунистичке власти. Према речима Милисава, његов отац и Радоњић убијени су 6. новембра 1945. године на Јелици и затрпани у ископану рупу, без икаквог обележја.
 
- Мој отац је био у Краљевој гарди и нормално је да је приступио Југословенској војсци у отаџбини, као такав је у јесен 1944. ухапшен и отеран у затвор. Добио је услов да стреља своје саборце на Борчевом игралишту како би био ослобођен. Међутим, уочи тога дана је побегао из чачанског затвора. Јавио се само мојој мајци, а сакрио се у Рогачу код снахе. За њим је одмах кренула потрага. Ухапсили су мајку и мене, тада сам имао пет и по година и држали нас у затвору 14 дана - казао нам је Милисав.Потера је кренула 6. новембра 1945.
- Опколили су место у којем су се крили, а мој отац и Радоњић су се предали, док Драгослав Вучићевић звани Црњак то није хтео да учини, већ је активирао бомбу и убио се. Ову двојицу су везали и тукли, одвели их у штаб где су их пребијали до мрака, а потом су их упрегли у запрежна кола која су вукли све до Придворичке јаруге, где су их на најсуровији начин поклали - рекао је Милутиновић.


НАРЕДБА

- У новембру 1945. били су први избори на којима су комунисти морали да победе и то је тада била наредба. Органи унутрашњих послова су добили наређење да крену у чишћење терена где је по процени било око 1.200 отпораша. Акција је предвиђала да не буде преживелих, да нема привођења и да се егзекуције раде на лицу места - тврди Давидовић.

 

 

Аутор: В. Илић
Вечерње новости
19.10.2017.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1240  пута
Број гласова: 0


Tags:
KOMUNISTICKI ZLOCINI
DRUGI SVETSKI RAT


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Иживљавање неразумног џелата над жртвама

Хрвaтски историчaр Класић обjaвио дeловe Стeпинчeвих писaмa о коjимa je говорио пaтриjaрх Порфириje

Повратак Срба у Кусоње: Чежња за родним крајем јача од проблема

Прича са Јадовна: Шта то прича Додик над велебитским јамама?

Нaтaшa Дрaкулић о играном филму: Дaрa из Jaсeновцa

Моја породица је жртва Јасеновца, а ја Олује

Живот нема цену (Стрељаној деци у Крагујевцу)
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Skip Navigation Links